Puut eivät peitä näkymää. Ne ovat osa sitä. - Hanna-Leena Ylinen

tiistai 29. lokakuuta 2013

Lähiöitä tulisi kehittää niiden vahvuudet säilyttäen

Meri-Rastilaa 26.10.2013
Helsingin Sanomissa on viikon kuluessa uutisoitu useaan otteeseen Mari Vaattovaaran, Katja Vilkaman ja Hanna Dhalmannin Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä julkaistusta artikkelista.

Koska uutisoinnissa on ollut hätäisten johtopäätösten makua, kirjoitin alta löytyvän vastineen, joka julkaistiin mielipidesivuilla tänään.

torstai 24. lokakuuta 2013

Avoin kirje kaupunkisuunnittelulautakunnalle 24.10.2013

Meri-Rastila 6.10.2013 
Olen lähettänyt alla olevan kirjeen kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsenille ja varajäsenille. Viestillä yritän avata lautakunnan jäsenille, miltä Meri-Rastilan osayleiskaavoituksen vuorovaikutusraportti näyttää tapausta useita vuosia seuranneen silmin. Kirje on pitkä, mutta raportista olisi löytynyt aihetta paljon laajempaankin tarkasteluun.

tiistai 22. lokakuuta 2013

sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Lohiniemenrannan syksy

Purjelautoja Lohiniemenrannassa 14.10.2013
Olen seurannut syksyä Ison Kallahden uimarannalla ja Lohiniemenrannassa. Tässä muutamia kuvia:

maanantai 14. lokakuuta 2013

Suunnittelu uhkaa Itä-Helsingin luontoa

Meri-Rastilasta. Kuva Olli Vento.
Helsingin Sanomat uutisoi 10.10. Meri-Rastilan osayleiskaavoituksesta. Uutinen on luettavissa tästä Tristan Hughesin kirjoittamasta blogista.

Kirjoitin HS:n uutiselle vastineen heti saman päivän aamuna. Tekstiäni ei kuitenkaan ainakaan toistaiseksi ole julkaistu. Tämä ei ole yllätys, sillä kokemustemme mukaan Meri-Rastilaan liittyviä mielipiteitä kyllä julkaistaan ajoittain lehdessä, mutta ei koskaan lautakuntakäsittelyn lähestyessä.

Alla on kirjoittamani vastine:



lauantai 12. lokakuuta 2013

OURCity-suunnitelma toisi Meri-Rastilaan reilun kaupan asuntoja

Lähetin tänään Helsingin kaupungin kirjaamon osoitteeseen helsinki.kirjaamo@hel.fi Meri-Rastilan suunnittelua koskevan viestin välitettäväksi kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsenille ja varajäsenille.

Viesti löytyy alta avoimena kirjeenä:




perjantai 11. lokakuuta 2013

Muistutuksia Meri-Rastilan osayleiskaavaehdotuksesta

Meri-Rastilaa syksyllä 2013, kuva Olli Vento.
Meri-Rastilan osayleiskaavaehdotusta käsitellään kaupunkisuunnittelulautakunnassa 15.10.2013. Lautakunnan jäsenten ja varajäsenten yhteystiedot löytyvät täältä. Heille voi lähettää viestejä myös Helsingin kaupungin kirjaamon sähköpostiosoitteeseen: helsinki.kirjaamo@hel.fi

Tässä on linkkejä muutamiin alkuvuodesta jätettyihin muistutuksiin:

torstai 10. lokakuuta 2013

Yleiskaava ja Helsingin lähimetsät

Syksyistä Meri-Rastilaa, kuva Olli Vento.
Luonto-Liiton metsävastaava Lauri Kajander on kirjoittanut Helsingin sosialidemokraatit ry:n Stadin Ruusu -lehteen 3/2013 jutun otsikolla Helsingin lähimetsien kohtalonhetket - yleiskaavassa päätetään paljosta. Teksti on luettavissa myös Luonto-Liiton metsäblogista.

maanantai 7. lokakuuta 2013

Meri-Rastilan metsä oppimisympäristönä ja kasvattajana

Ruskaa Meri-Rastilassa
Tehtaanpuiston koululla 3.10. pidetyssä tilaisuudessa Meri-Rastilan ala-asteen koulun rehtori Merja Kuosmanen kertoi metsästä oppimisympäristönä ja kasvattajana.

Koulu on osallistunut myös SLL:n koulumetsähankkeeseen. Meri-Rastilan koulumetsäasiaa on koottu tälle SLL:n sivulle.

Omat kokemukseni paikallisesta koulusta liittyvät Kallahden peruskouluun (joka nimestään huolimatta sijaitsee Meri-Rastilassa). Luonto- ja tiedepainotteinen koulu käyttää metsää samaan tapaan kuin Meri-Rastilan koulu - suunnistuksen, hiihdon ja muun liikunnan lisäksi metsässä pidetään lukuaineiden oppitunteja.

lauantai 5. lokakuuta 2013

Meri-Rastilan ulkoilualueen tulevaisuus?

Meri-Rastilan metsää ruohonjuuritasolta kuvattuna.
Vuosaari-toimikunta järjesti torstaina 3.10.2013 Tehtaanpuiston koululla tilaisuuden otsikolla Lähidemokratia tulikokeessa: Meri-Rastilan ulkoilualueen tulevaisuus? Tilaisuuteen oli kutsuttu paitsi asukkaita myös kaupunkisuunnittelulautakunnan jäseniä ja varajäseniä sekä kaupunginvaltuutettuja.

tiistai 1. lokakuuta 2013

Visiot uhkaavat Itä-Helsingin luontoa

Taajamatoimintoja Meri-Rastilassa? Kuva Olli Vento.
Kanadalainen kaupunkisuunnittelukonsultti Brent Toderian totesi Helsingissä 9.9.2013 pitämässään luennossa, että kaupungin voi muuttaa yhden sukupolven aikana niin hyvässä kuin pahassakin. Toderian sanoi, että hyvää muutosta tavoiteltaessa on olennaista, ettei taloudellisten arvojen anneta sanella.

Helsingin osalta nykyisten visioiden valossa näyttää valitettavasti siltä, että jos suunnittelun epäkohtiin ei puututa, saatetaan seuraavien vuosien aikana tehdä korjaamattomia virheitä, jotka ehkä jo kymmenen vuoden kuluttua ymmärrettäisiin jättää tekemättä.

Kaavoittaja on yleiskaavavisioissaan poistamassa Itä-Helsingin luonnon lähes kokonaan. Näin siitä huolimatta, että yleiskaavan sisältövaatimukset edellyttävät, että asukkaille turvataan riittävät virkistykseen soveltuvat alueet sekä mahdollisuudet turvalliseen, terveelliseen ja eri väestöryhmien kannalta tasapainoiseen elinympäristöön.