Hoidettua luontoa Kallahdenniemen Leppäniemessä. |
Kun Helsingin kaupungin rakennusviraston metsäsuunnittelija Antti Siuruainen kävi 26.6. katsomassa Ison Kallahden hakkuiden jälkiä, poikkesimme samalla parissa muussakin ongelmakohteessa. Yksi näistä oli Kallahdenniemellä sijaitseva Leppäniemi, jossa keväällä tehtiin käsittämätön aukkohakkuu.
Siuruainen selitteli rajujen toimenpiteiden syyksi mystisesti kuolleet kuuset ja esitteli uudella menetelmällä istutettuja koivuntaimia, joiden avulla hakatun metsälaikun on tarkoitus uudistua. Poikkesin 2.8.2014 kuvaamassa, miten uudistuminen etenee.
Koivuntaimet näyttivät helteen jäljiltä vähintään puolikuolleilta:
Yksi kaupungin istuttamista koivuntaimista. |
Kuivaa ja kuollutta uudistushakkuiden jäljiltä. |
Toisin kuin kaupungin istuttamat koivuntaimet, luontaisesti ilmestyneet pihlajat voivat hyvin Leppäniemen aukolla:
Pihlaja valtaa hakkuuaukkoa Leppäniemellä. |
Kaikki tekstit tunnisteella rakennusvirasto löytyvät täältä.
Sydäntä riipi myös nähdä Leppäniemen hakkuita. Luonnohoidolliset perusteet vaikuttavat oudoilta, koska jälki näytti selvältä raiskaukselta.
VastaaPoistaMeri-Rastilan ja Kallahden välillä Ison-Kallahden "puistossa" tehdyillä hakkuilla on ollut sekin huono vaikutus, että kun alueen kallioaluetta jonkin verran varjostaneet puut on kaadettu, kallioiden kasvillisuius on helteillä kuivunut vielä täydellisemmin kuin se olisi kuivunut, jos aluskasvillisuus olisi saanut olla puiden varjossa. Tällöin puut olisivat tarjonneet kallioiden kasvillisuudelle suojaa ja haihtuminen olisi ollut vähäisempää.
Puiden sairastuminen tai kuoleminen ei tunnu uskottavalta perusteelta toimenpiteille, koska heti hakkuiden jälkeen tarkasteltuna kannot vaikuttivat terveiltä.
PoistaOn vaikea ymmärtää, miksi näitä aukkoja tehdään. Onko niin, että rakennusvirasto vain huolehtii oman yksikkönsä työllisyystilanteesta järjestämällä tällaisia tempauksia?
Leppäniemen alue oli merkitty luonnonsuojelualueeksi esitettäväksi kohteeksi luontojärjestöjen laatimassa arvometsäesityksessä. Arvometsäkartta löytyy täältä:
http://helsinginmetsat.fi/helsingin-arvometsat/
Keskustelusta hakkuista vastaavan Siuruaisen kanssa olen saanut sen kuvan, että hänellä on omituisia metsänhoidollisia tavoitteita.
Poista