Uudenmaan maakuntakaavassa Kallahdenniemen Meri-Rastilan metsään ja Ramsinniemeen yhdistävä viheryhteystarvemerkintä kulkee Ole Kandelin puiston ja Ison Kallahden puiston kautta. Kartasta näkyy myös, että maakuntakaavassa koko Ramsinniemi on merkitty joko luonnonsuojelualueeksi tai virkistysalueeksi.
|
Maakuntakaavan viheryhteysmerkintä. Valokuva yhdistelmäkartasta. |
Meri-Rastilan kaupunkiuudistushankkeessa kaupunkisuunnitteluvirasto suunnittelee rakentamista maakuntakaavan viheryhteydelle Ole Kandelinin puistoon ja Ison Kallahden puistoon. Kun suunnittelijoille 7.10.2015 järjestetyllä kaavakävelyllä huomautettiin ristiriidasta maakuntakaavan kanssa, he näyttivät karttaa, jossa viheryhteys oli siirretty kulkemaan Lohiniemenrannassa. Meille näytetty kartta ei kuitenkaan ollut maakuntakaava vaan yleiskaavaehdotus.
|
Yleiskaavaehdotuksessa viheryhteys on siirretty Lohiniemenrantaan. |
Vielä muutama vuosi sitten Lohiniemenranta olisi hyvinkin voinut sopia viheryhteydeksi. Enää ekologinen yhteys ei ole mahdollinen, sillä ranta on jo lähes täyteen rakennettu. Siirtäessään yhteyden Lohiniemenrantaan kaupunkisuunnitteluvirasto oli sujuvasti unohtanut, että on Planmecan pyynnöstä suunnittelemassa koulutuskeskusta samaiselle rantakaistaleelle.
Lohiniemenrannan mahdollisuutta toimia viheryhteytenä heikentävät merkittävästi nämä hyvin lähelle rantaviivaa rakenteilla olevat talot:
|
Hiidenmaankatu 6. 1.11.2015 |
Myös Lohiniemenrannan kulttuuriarvot ovat rakentamisesta heikentyneet. Villa Bergbacka on menettänyt paitsi asukkaansa myös huvilamiljöönsä. Kuvassa taustalla näkyy rakennustyömaa osoitteessa Hiidenmaankatu 6. Kuvan ulkopuolelle on tulossa Planmecan majoitustiloja, mikäli asemakaavanmuutos joskus hyväksytään ja se tulee lainvoimaiseksi.
|
Villa Bergbacka. 1.11.2015 |
|
Tontti, jolle Planmeca haluaa majoitustiloja. 1.11.2015 |
Villa Harbo, Lohiniemenrannan toinen huvila, on Planmecan omistuksessa. Yritys ei varsinaisesti käytä huvilaa, vaan hankki sen päästäkseen rakentamaan rantasaunan Lohiniemenrantaan.
|
Villa Harbo. 1.11.2015 |
Ei tullut saunaa, tulikin Harbo Lounge. Sen kohdalta ranta on suljettu aidoilla, joten viheryhteys on käytännössä mahdoton.
|
"Rantasauna." 1.11.2015 |
Nyt Planmeca haluaisi rakentaa koulutuskeskuksen Harbo Loungen viereen aivan rantaviivan tuntumaan. Tontilla sijaitsee luontotietojärjestelmän mukaan arvokas kasvillisuuskohde. Lisäksi se on tärkeää lepakkoaluetta. Rakentaminen myös veisi viheryhteyden rippeetkin. Ehkä virasto tätä kaavaa edistäessään näyttää asukkaille maakuntakaavakarttaa, jossa viheryhteys kulkee Ole Kandelinin ja Ison Kallahden puistoja pitkin.
|
Tähän Planmeca haluaisi levittäytyä. 1.11.2015 |
Lohiniemenrannan viheryhteyttä syö myös rakenteilla oleva Natura Vivan melontakeskus.
|
Natura Veks rakentaa tähän melontakeskuksen. 1.11.2015 |
Vaikkei se aiheeseen liitykään, melontakeskustyömaan vessa oli pakko kuvata. Sinne päästäkseen on tehtävä lapiohommia:
|
Työmaan vessa, ei kiireisille. 1.11.2015 |
|
Työmaan vessa, oma lapio mukaan. 1.11.2015 |
Vaeltavalla viheryhteydellä kaupunki yrittää syödä ja säilyttää kaksi kakkua. Suunnittelua Ole Kandelin puiston ja Ison Kallahden puiston metsäisille kallioille perustellaan sillä, että viheryhteys kulkee Lohiniemenrannassa. Toteutuessaan Lohiniemenrannan lopullisesti pilaavaa koulutuskeskushanketta taas mitä ilmeisimmin voidaan puolustaa maakuntakaavan toisaalla kulkevalla ekologisella yhteydellä.
Jos kaikki alueelle nyt suunniteltu toteutuisi, lopettaisi viheryhteys vaelluksensa. Sitä ei yksinkertaisesti enää olisi.
Lisäys 18.11.2015:
Sain Uudenmaan liitosta viestin, jossa tarkennettiin, että alueen asemakaavoitusta ohjaa tällä hetkellä Yleiskaava 2002. Siinä viheryhteysmerkintää ei ole lainkaan, mutta Lohiniemenrannan kaistale on merkitty virkistysalueeksi. Tässä kuva tällä hetkellä voimassa olevasta yleiskaavasta:
|
Yleiskaava 2002, kuvakaappaus. |
Kaavamerkintöjä en saa tähän sovitettua, mutta pinkki tarkoittaa hallinnon ja julkisten palveluiden aluetta ja vinoviivoitus kulttuurihistoriallisesti, rakennustaiteellisesti ja maisemakulttuurin kannalta merkittävää aluetta. Vaaleanvihreä on virkistysaluemerkintä, hiukan tummempi vihreä kaupunkipuisto ja luonnonsuojelualueet on merkitty turkoosilla. Haalea väri merkitsee pientalovaltaista ja tummempi kerrostalovaltaista aluetta. Sininen rasterikuvio tarkoittaa Natura-aluetta.
Meri-Rastilan täydennysrakentamista ja Lohiniemenrannan asemakaavan muutosta ohjaa siis tämä nyt voimassa oleva yleiskaava.
Valittamisen arvoinen asia, jos yleiskaava hyväksytään tuollaisena.
VastaaPoistaOlisi hauska kuulla kommentti Sinnemäeltä tästä, kun hänen oma pulju kepuloi tällä tavalla. Mutta kai totuus on se, että hän itse on tämän takana, kun kerran on tuon puljun johdossa. Eipä sinänsä jaksa yllättää. Vielä Penttilän aikaan luuli että huono johtaja oli syynä, mutta ilmeisesti nämä poliitiset johtajat ovat vain nostamassa palkkaa, tai sitten ajamassa joitain yksityisen rahan hankkeita veronmaksajien maksettavaksi. Aika monta kertaa näyttänyt siltä, että ksv tekee koko ajan toista mitä ulospäin uskottelee. Miten kukaan voi sitten olla mitään mieltä ennakkoon mistään, kun asiat tehdään tällä tavalla veivaamalla ja jokaiselle tarjotaan hämäykseksi jotain, mutta koko ajan ajetaan vain yhtä vaihtoehtoa. Aika lailla loppunut usko tuohon politiikkaan kaikilla tasoilla.
VastaaPoistaOlisi kiinnostavaa tietää, miten Sinnemäki roolinsa kokee. Tehtävä antaisi mahdollisuuden aktiivisempaankin otteeseen.
PoistaKaupunginjohtajista kaavoitukseen vaikuttaa eniten Jussi Pajunen, joka pysyttelee taustalla, mutta jonka tahto usein näyttää toteutuvan. Hänellä on kytkös Planmecaan, sillä Lohiniemenrannan koulutuskeskusasiassa hänet oli merkitty esteelliseksi. Tämä liittynee Planmecan koulutusvientiyrityksen toimitusjohtajaan:
http://www.planmeca.com/fi/Uutiset-ja-tapahtumat/Mediatiedotteet/Planmeca-ja-Turun-yliopisto-perustavat-hammasalan-koulutusvientiyrityksen/
On kiinnostavaa, että Planmecan toiveita on kuultu myös Herttoniemen teollisuusalueen kaavoituksessa:
http://www.hs.fi/kaupunki/a1445746039996
Tämä polleasti pääkaupungiksi itseään nimittävä yksikkö, jonka pitäisi pystyä toimimaan esimerkillisesti ja asiantuntevasti myös ekologian (ja luotettavuuden...) saralla, tuntuu jyräävän huoletta alleen maakuntakaavaan saadut ekologian minimiedellytykset...?!
VastaaPoistaEilisessä maakuntahallituksen kokouksessa käsiteltiin Uudenmaan 4. vaihemaakuntakaavan valmisteluaineistoa. Kokouksen aineistoista ilmenee, että kaavaehdotukseen on tulossa joitakin viheryhteystarvemerkinnän muutoksia mm. virkistysalueiden muutoksiin liittyen.
VastaaPoistaJos yksi muutoskohteista on tämä Meri-Rastilan viheryhteys, asettuu kaavahierarkia, jossa maakuntakaavoitus ohjaa yleiskaavoitusta, joka puolestaan ohjaa asemakaavoitusta, päälaelleen. Helsingin kaupungin hinku muuttaa viheryhteyttä liittyy siihen, että kaupunki haluaa Meri-Rastilan täydennysrakentamisen nimellä kulkevassa asemakaavan muutoshankkeessa rakentaa nykyiselle viheryhteydelle ja on siksi yleiskaavassa piirtänyt sen kulkemaan paikkaan, jossa todellista viheryhteyttä ei enää ole.
Jos tätä viheryhteyttä maakuntakaavassa oltaisiin todella muuttamassa ja se hyväksyttäisiin maakuntahallituksessa, olisivat virkamiehet ja päättäjät käytännössä hyväksyneet, että asemakaavoitus ohjaa maakuntakaavoitusta. Silloin voisi hyvällä syyllä kysyä, mihin tarvitaan maakuntakaavoitusta, jos sitä suunnittelevat ja siitä päättävät tällä tavoin mitätöivät sen ohjaavuuden.