Puut eivät peitä näkymää. Ne ovat osa sitä. - Hanna-Leena Ylinen

lauantai 11. tammikuuta 2014

Luokatonta luonnonhoitoa Meri-Rastilassa

Lisäys 18.8.2014: Helsingin luonnonsuojeluyhdistys otti kantaa Meri-Rastilassa talvella tehtyihin hakkuisiin osayleiskaavavalitukseen liittyvässä vastaselityksessään.

Marraskuun alussa minulle välitettiin viesti, jossa kerrottiin, että kaupunki tekee Meri-Rastilan metsäalueella luontojärjestöjen hyväksymiä toimenpiteitä. Huolestuin viestistä, koska olen oppinut olemaan luottamatta Helsingin kaupungin toimijoihin. Pidin myös erikoisena, että toisin kuin aiemmin, nyt luonnonhoidosta ei tiedotettu kylteillä.

Marraskuun puolivälin tuntumassa tapasin Märssykujan lähellä metsurin. Keskustelin hänen kanssaan ja hän vakuutti poistavansa vain pienpuustoa erään tuntemani luontoasiantuntijan kanssa sovitulla tavalla. Metsuri vaikutti asialliselta kaverilta ja aloin olla hiukan vähemmän huolissani.

Kanto 13.11.2013
Muutaman viikon kaikki näyttikin sujuvan melko hyvin. Kaupunginvaltuuston 11.12. tekemän osayleiskaavapäätöksen jälkeen hakkuut kuitenkin muuttivat luonnettaan. Todennäköisesti metsurikin vaihtui toiseksi.

Vaikka grillikatoksen tuntumassa olevalta metsäkuviolla ei käsittääkseni ollut tarkoitus tehdä minkäänlaista harvennusta, sieltä kaadettiin useita järeitä kuusia. Vastoin luontojärjestöjen ohjeita niiden rungot vietiin pois metsästä. Alueella oli myös ajettu rujosti traktorilla.

Grillikatoksen tuntumassa 9.1.2014
Grillikatoksen tuntumassa 9.1.2014
Ikävin yllätys löytyi kuitenkin kaava-alueelta. Vaikka töiden oli määrä keskittyä harventamaan puustoa kävelyteiden varsilta, oli keskelle metsää tehty traktorin levyinen väylä.

Tästä on menty traktorilla 9.1.2014
 
Traktoriväylä 11.1.2014
Traktoriväylää on mahdotonta selittää luonnonhoidolla. Herääkin epäilys, että toimenpide liittyy jollain lailla kiisteltyyn osayleiskaavaan, johon on piirretty kulkureitti suurin piirtein samaan kohtaan. Kaava ei kuitenkaan ole lainvoimainen ja sitä paitsi se on vain yleiskaavatasoinen. Lisäksi kaupungilla pitäisi olla tiedossa, että siitä on tulossa valituksia.

Meri-Rastilassa tehtyjen hakkuiden laatua kuvastaa hyvin tämä esimerkkikuvapari isosta kivestä ennen ja jälkeen:

Puut ja kivi muodostavat kokonaisuuden. 7.7.2013
Sama kivi "luonnonhoidon" jälkeen. 11.1.2014
  

1 kommentti:

  1. Järkyttävää jälkeä14. tammikuuta 2014 klo 19.44

    Tässä on Stara selvästikin tehnyt kasvillisuuden kehittämistöitä. Töiden tavoitteena on parantaa metsän viihtyisyyttä, turvallisuutta ja visuaalista ilmettä sekä avartaa näkymiä. Miksi rakennusvirasto saa jatkuvasti tehdä tälläista tuhoa, jota suuri enemmistö kaupunkilaisista vastustaa?

    VastaaPoista

Kommenttisi julkaistaan tarkastuksen jälkeen.