Puut eivät peitä näkymää. Ne ovat osa sitä. - Hanna-Leena Ylinen

tiistai 12. elokuuta 2014

Ison Kallahden puisto luonnonhoidon jälkeen

Yksityiskohta pinosta Sjökullan tien varrella. 11.8.2014
Rakennusviraston metsäsuunnittelija Antti Siuruainen totesi 8.7.2014 lähettämässään viestissä olevansa tyytyväinen Sjökullan torpan ympäristössä tehtyihin toimenpiteisiin sekä maisemallisesti että monimuotoisuuden kannalta. Kävin 11.8. katsomassa, oliko tyytyväisyyteen syytä.

Sjökullan torpan ympäristö oli entuudestaankin vieraslajien vaivaama. Kaupungin toimenpiteet raivasivat olosuhteet niille entistäkin sopivammiksi. Esimerkiksi haitalliseksi vieraslajiksi luokiteltu karhunköynnös on vallannut runsaasti tilaa:

Karhunköynnös, yksittäinen kukka. 11.8.2014
Karhunköynnösmattoa "niityllä". 11.8.2014
Viestissään Siuruainen kertoi myös, että Ison Kallahden puiston alueelta oli löytynyt kaksi avonaista kaivoa. Noloa rakennusvirastolle, sillä sen tehtävä olisi ollut huolehtia niiden peittämisestä. Kaivoista oli ilmoitettu kaupungille vuosia sitten (esim. Kallahden peruskoulun oppilaskunta), joten uutena tiedon ei olisi pitänyt virastolle tulla.

Yksi kaivoista oli ilmeisesti jäänyt löytämättä, sillä se oli kuvausreissullani edelleen avoin ja lähes kasvillisuuden peittämä. Ilmoitan rakennusvirastolle kaivosta lähettämällä linkin tähän blogitekstiin.

Kiven vieressä sijaitseva aukko on lähes huomaamaton. 11.8.2014
Olen ihmetellyt näitä Sjökullan torpan vieressä rehottavia valkoisia kasveja ja arvellut, että Vuosaari-seura ja rakennusvirasto ovat hakoteillä antaessaan niiden jäädä "perinnemaisemaan". Ja kas, vieraslajiportaalin kasviosion perusteella ne vaikuttaisivat olevan haitalliseksi vieraslajiksi luokiteltavaa japanintataria.

Japanintataria Sjökullan torpan vieressä? 11.8.2014
Lisäksi Sjökullan niityllä on haitalliseksi vieraslajiksi luokiteltua komealupiinia ja erittäin haitalliseksi luokiteltuja kurtturuusupensaita. Tässä vähän vanhempi kuva:

Lupiineja ja kurtturuusuja juhannusviikonloppuna.
Sen lisäksi, että tehdyt toimenpiteet raivasivat tilaa vieraslajeille, ne myös muuttivat viereisen kallion olosuhteita. Reunapuiden poistaminen heikensi kasvillisuuden mahdollisuuksia selvitä auringon paahteessa.

Ei hyvältä näytä. 11.8.2014
Eikä tässäkään. 11.8.2014
Ohikulkiessani kävin moikkaamassa Hiidenmaankadulta torpan kupeeseen päätynyttä hymyilevää penkkiä:

Hymy ei hyydy...
...vaikka todellisuudessa penkki on pirstaleina. 11.8.2014
Villa Achilleen vierusta näyttää melkein samalta kuin heti toimenpiteiden jälkeen:


Villa Achilleen viihtyisä ympäristö on mennyttä. 11.8.2014
Luonnonhoitotoimia perustellaan usein pusikoitumisen ja pihlajoitumisen estämisellä, mutta todellisuudessa esimerkiksi pihlaja näyttää valtaavan alaa juuri hakkuupaikoilla. Villa Achilleen tuntumassa ei näy vielä pihlajaa, vaan jotain muuta. En ole hyvä tunnistamaan kasveja, mutta pidän mahdollisena, että tämäkin laji löytyy vieraslajiportaalista.

Kasvustoa Villa Achilleen tuntumassa. 11.8.2014
Niityn alaosaa on valmisteltu ehkä tulevia istutuksia varten. Aluksi maahan oli merkitty punaisia rukseja mahdollisia taimien paikkoja osoittamaan, mutta kuvaushetkellä ruksit olivat enää heikosti nähtävissä.

Tilaa jollekin? 11.8.2014
Traktorilla työskentely on tuonut esiin niityn alalaitaan muutama vuosi sitten istutetut taimet. Ehkäpä tulevatkin istutukset unohtuvat vuosiksi häkkeihinsä?

Muutamaksi vuodeksi unohtunut häkkikasvi. 11.8.2014
Tutustu vieraslajiportaaliin täällä.

3 kommenttia:

  1. Oma haasteensa on tunnistaa, millaiset lajit valtaavat tilaa, kun jonkin alueen luontoa muutetaan paljon.

    VastaaPoista
  2. Näitä Siuruaisen alaisuudessa toteutettuja tuhoja ei voi mitenkään puolustella. Myös maisemallisesti menetys on raastava. Minulta menee voimat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei näitä tosiaan voi mitenkään puolustella. Siuruaisen mukaan Sjökullan torpan ja Villa Achilleen väli haluttiin avoimeksi "perinnemaisemaksi". Tämä on käsittämätöntä, sillä paikalla on perinteisesti kasvanut metsää.

      Poista

Kommenttisi julkaistaan tarkastuksen jälkeen.