Puut eivät peitä näkymää. Ne ovat osa sitä. - Hanna-Leena Ylinen

lauantai 16. huhtikuuta 2016

Revitäänkö asunnot käsistä Helsingissä?

1-vuotias aavekoti Naissaarenraitilla 16.4.2016
Marraskuussa 2015 kirjoitin, että vastoin virallista totuutta näyttäisi siltä, ettei asuntoja suorastaan revitä käsistä pääkaupunkiseudullakaan. Tuolloin Hiidenmaankadun ja Naissaarenraitin kulmaan huhtikuussa 2015 valmistuneista rivi- ja paritaloasunnoista kahta lukuunottamatta kaikki olivat olleet tyhjillään yli puoli vuotta.

As.oy Ramsinpoukamalla täyttää nyt vuoden eikä tilanne ole juuri muuttunut. Kolmestatoista asunnosta peräti kymmenen on Etuovi-palvelun mukaan edelleen myynnissä.

Tältä 1-vuotiaassa taloyhtiössä näyttää huhtikuussa 2016:

Näkymä Naissaarenraitilta 16.4.2016
Rakennuttajan havainnekuvassa mukana on metsä, joka jatkuu talojen väleissäkin. Paikalla aiemmin ollut metsäinen kallio tosin poistettiin jo vuonna 2011, jolloin tontti louhittiin. Talojen rakentaminen alkoi kuitenkin vasta kolme vuotta louhinnan jälkeen.

Havainnekuvassa as.oy Ramsinpoukama sijaitsee sankassa metsässä.
Metsän sijaan Ramsinpoukaman mahdollisia asukkaita odottavat istutukset:

Istutus Naissaarenraitin puolella. 16.4.2016
Vuosi sitten kuvasin valmistumassa olevalle pihalle istutettavia joulukuusia. Kannettu vesi ei pysy kaivossa eivätkä istutetut kasvit aina viihdy uudessa ympäristössään. Tältä kuuset näyttävät nyt:

As.oy Ramsinpoukaman "joulukuuset" 16.4.2016
As.oy Ramsinpoukaman "joulukuusi" 16.4.2016
Terasseilla ja pihoilla on yhtä tyhjää kuin asunnoissakin:

As.oy Ramsinpoukama 16.4.2016
As.oy Ramsinpoukama 16.4.2016
As.oy Ramsinpoukama 16.4.2016
Tulevien asukkaiden toivotaan olevan hoikkia, sillä postilaatikoille ja autokatokseen vievät portaat ovat todella kapeat:

Portaat alas. 16.4.2016
Samat portaat ylös. 16.4.2016
As.oy Ramsinpoukaman asuntoja ei ole suorastaan revitty käsistä, koska kysyntää teollista peruslaatua oleville kovahintaisille asunnoille ei ole. Lisäksi asuntoihin liittyy ylimääräinen epämukavuustekijä: Lohiniemenrannan asemakaavan muutos tarkoittaa, että Planmecan nykyiselläänkin häiritsevä toiminta taloyhtiön välittömässä läheisyydessä tulee lisääntymään.

Terassilta avautuva merinäköala ei lohduta, jos terassia ei melun vuoksi voi käyttää. Lisäksi näköala heikkenee, jos puut kaadetaan eikä meri enää siivilöidy mäntyjen takaa.

Näkymä terassilta. 16.4.2016
Planmecan hakeman asemakaavan muutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta voi jättää mielipiteitä 9.5.2016 saakka. Suunnitelma näyttää tältä:

Kuvakaappaus Lohiniemenrannan kaava-aineistoista.

2 kommenttia:

 1. Vaikka tapaus on ikävä, niin silti mukava nähdä että ihmisten asenteissa on tapahtumassa sellaista muutosta että enää ei kiinnosta tämän kaltainen asuminen, joka tuhoaa muutaman talon tähden noin paljon luontoa. Vaikka väestönkasvu vaikeuttaakin kaikkia ihmiskunnan ongelmia, niin pieni ilo tulee siitä jos teollinen ihminen pitäisi itsensä ja ongelmansa omalla puolellaan, eikä levitäisi niitä enää pidemmälle luontoon. Varmaan jossain vaiheessa noidenkin hinta tulee niin alas että asukkaat löytyvät, mutta sitä ennen ne antavat kyllä vahvan varoituksen samankaltaista projektia harkitseville. Jos hintoja ja alueita katsoo, niin selvästi kysyntä kohdistuu nykyisen kaupungin alueille, eikä enää uusiin metsälähiöihin, kun esimerkiksi Viikinmäessä on samaa myyntiongelmaa, mutta noilla entisillä satama-alueilla asunnot menevät ennen rakentamista ja muutenkin hinnat, eli kysyntä, kohoavat itse kaupungissa. Ja kyllä nuo valkoiset laatikot ovatkin irvokkaita, kun ne vain korostavat luonnon kuolemaa aivan kuin talvi olisi pysyvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, on mukava nähdä, etteivät tällaiset asunnot ainakaan pyydettyyn hintaan käy kaupaksi. Yleiskaavaehdotuksesta päätellen tästä ei kuitenkaan ole otettu opiksi, vaan meren tuntumassa oleville luontoalueille kaavoitetaan edelleen asumista.

   Suunnittelussa pitäisi vähitellen ymmärtää luontoarvot. Lisäksi pitäisi tunnistaa, ettei Helsingissä ole todellista pulaa isokokoisista ja hintavista omistusasunnoista, vaan tarvetta on kohtuuhintaisille ja pienikokoisille vuokra-asunnoille.

   Realiteetti on sekin, että työttömyys ja pätkätyöt koskevat yhä useampia ja iso asuntolaina sopii entistä harvemman elämäntilanteeseen.

   Ramsinrannassa on näiden uusien asuntojen lisäksi myynnissä useita käytettyjä asuntoja. Niidenkään myyminen pyydettyyn hintaan ei vaikuta todennäköiseltä.

   Poista

Kommenttisi julkaistaan tarkastuksen jälkeen.