Puut eivät peitä näkymää. Ne ovat osa sitä. - Hanna-Leena Ylinen

tiistai 19. maaliskuuta 2019

Lautakunta palautti mökkikylän valmisteluun

Nuottasaari 11.2.2017
Kaupunkiympäristölautakunta päätti 19.3.2019 palauttaa Uutelan Nuottasaareen suunnitellun mökkikylän tonttivarauksen uuteen valmisteluun. Asia oli eduskuntavaalien alla lautakunnan jäsenille niin vaikea, että se jätettiin peräti neljässä kokouksessa pöydälle.

Viidennessä kokouksessa asiasta sitten päätettiin. Valitettavasti rantaluontoon suunniteltua mökkikylää ei varsinaisesti tyrmätty, vaan hankkeelle ollaan palautusesityksen mukaan etsimässä "mahdollisimman sopivaa ja hyväksyttävää ratkaisua". Tässä kuvakaappaus päätöstiedotteesta:

Ote kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedotteesta 19.3.2019

Mökkikylän tyrmäykselle olisi löytynyt perusteluita, sillä toisin kuin aiemmassa postauksessa kerroin, alueella on tehty pienimuotoinen luontoinventointi. Jostain syystä kartoitusaineisto oli jätetty pois kokouksen liitteistä. Raportti löytyy täältä.

Inventointiaineistossa on mm. seuraavat tiedot:

- Alueella on paljon luonnon monimuotoisuudesta kertovaa lahopuuta.

- Lepakkohavaintoja (myös harvinainen pikkulepakko) on runsaasti, vaikka seuranta-ajankohta ei ollut havainnoille otollinen ja käytössä ollut detektori toimi vain osan ajasta. Raportissa suositeltiin varsinaisen lepakkokartoituksen tekemistä ennen rakennusten mahdollista purkamista. Ilmeisesti Nuottasaaressa sijainnut kesäasunto on kuitenkin jo purettu. Olisikin mielenkiintoista tietää, miksi näin on päässyt käymään. 

- Erillisen lintukartoituksen teettämistä suositellaan.

- Matelijahavainnoista ei kartoituksessa mainita. Uutela on kuitenkin kokonaisuudessaan tärkeää sammakkoeläin- ja matelija-aluetta.

Mökkikylän ohjaaminen yksityisomistuksessa luonnontilaisen kaltaisena säilyneeseen Nuottasaareen ei ole merellisen ympäristön vastuullista käyttöä, vaikka elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva niin väittikin mielipidekirjoituksessaan Helsingin Sanomissa 17.3.2019.

Merellisten ympäristöjen vastuullista käyttöä olisi, että mökit ja muu liiketoiminta ohjattaisiin jo rakennetuille ranta-alueille, joita Helsingistä löytyy runsaasti.

2 kommenttia:

  1. Mökkikylää rakentamassa21. maaliskuuta 2019 klo 10.31

    Nuottasaaren mökkihankkeen yrittäjä on kertonut haluavansa testata uuden mökki-innovaationsa toimivuutta ympäri vuoden Suomen oloissa. Kokeilupaikaksi mökkikylälleen yrittäjä oli valinnut kaupungin myötävaikutuksella kaupungin parhaan ulkoilualueen luonnonvaraisen saaren Uutelassa.

    VastaaPoista
  2. Poliitikot tuottavat pelkkää tyhjää puhetta ja sivuuttavat itse kritiikin, kuten niin monta kertaa ennenkin. Koko vihreän kaupunkisuunnittelun perustan piti olla se, että luonto säilyy kun rakentaminen pidetään jo rakennetussa ympäristössä. Kuitenkin ympäri Helsinkiä luontoa tuhotaan rakentamisen tieltä koko ajan. Aina voivat väittää että muut pistäisivät enemmänkin puita nurin, mutta ei se tarkoita kuin sitä, että kuolemantuomiota lykätään muutamalla vuodella. Kun vihreät ovat vain kiihdyttämässä luonnon häviämistä Helsingissä ja Suomessa kasvupolitiikalllaan ja samalla heidän kannatus kasvaa, niin voinee sanoa että Suomessa ei ole ympäristöpuoluetta. Nyt ei ehdollakaan ole enää sitä kiintiöluonnonsuojelijaa, joten siinä rehellisyydestä voi antaa pisteitä.

    VastaaPoista

Kommenttisi julkaistaan tarkastuksen jälkeen.