Puut eivät peitä näkymää. Ne ovat osa sitä. - Hanna-Leena Ylinen

lauantai 26. tammikuuta 2019

Meri-Rastilan metsä talvella

Meri-Rastilan metsä 20.1.2019

Kun Meri-Rastilan länsirannan metsän osayleiskaava hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa 11.12.2013, yleinen oletus oli, että alue asemakaavoitettaisiin heti oikeuskäsittelyiden jälkeen ja rakentaminen alkaisi jo parin vuoden kuluttua.

Näin ei onneksi käynyt ja metsäkokonaisuuden säilyminen on edelleen mahdollista. Meri-Rastilan jo rakennetun alueen tiivistyessä se on suorastaan välttämätöntä, sillä kasvavaa asukasmäärää varten tarvitaan riittävästi virkistysalueita. Lisäksi Laajasalosta alkavan Mustavuoreen ja Sipooseen jatkuvan seudullisen vihersormen säilyminen katkeamattomana edellyttää rakentamissuunnitelmista luopumista.

Tässä blogissa Meri-Rastilan länsirannan metsää on käsitelty lähinnä luontoarvojen näkökulmasta. Meri-Rastilan metsä kuten muutkin Helsingin kaupunkimetsät ovat merkittäviä Etelä-Suomen metsäluonnon monimuotoisuudelle. Viime vuosien aikana monet vanhojen metsien lajit ovat löytäneet turvapaikan kaupungista. Meri-Rastilan metsässä ja Ramsinniemellä on tämän talven aikana havaittu mm. valkoselkätikka.

Näin talvella, kun kaupunki on vetänyt ladut Meri-Rastilan metsän kulkureiteille, tulee mieleen alueen merkitys asukkaiden terveydelle. Meri-Rastilan metsä on Helsingin ensimmäinen ulkoilupuisto, joka perustettiin 12.1.1951, kun kaupunki oli ostanut maalaiskunnan puolella sijainneen Rastilan kartanon maat itselleen.

Meri-Rastilan metsän latu 20.1.2019

Meri-Rastilan metsän latu on lyhyempi kuin Mustavuoren – vain kaksi ja puoli kilometriä – mutta profiililtaan se on haastavampi. Molempia tarvitaan. Meri-Rastilan ladulle kannattaa kokemattomammankin hiihtäjän silti uskaltautua. Ladulla näkee usein myös lapsiperheitä.

Meri-Rastilan metsän latu 20.1.2019
Meri-Rastilan metsän latu 20.1.2019

Meri-Rastilan metsän osayleiskaava-alueen asemakaavoittamista käsitellään mahdollisesti Meri-Rastilan rakennetun alueen täydennysrakentamiskaavaan yhteydessä joko keväällä tai syksyllä 2019. Täydennysrakentaminen oli alun perin asukkaiden tarjoama vaihtoehto metsään rakentamiselle. Virkamiehet tyrmäsivät vaihtoehdon toteuttamiskelvottomana.

Nyt kun täydennysrakentaminen on tunnustettu mahdolliseksi, tulee metsän rakentamissuunnitelmista luopua lopullisesti. Annetaan vihersormen säilyä katkeamattomana, lintujen pitää pesäpuunsa ja asukkaiden latunsa Helsingin vanhimmassa ulkoilupuistossa.

Meri-Rastilan metsä 20.1.2019

Meri-Rastilan metsä 20.1.2019
Pirunpelto, Meri-Rastilan metsä 20.1.2019
Metsäalueen tilanteesta myös tässä kirjoituksessa.

2 kommenttia:

  1. Voiko tuon Meri-Rastilan metsän pelastamiseksi tehdä vielä jotain?
    Metsällä on todellä tärkeä arvo hyvinvoinnille ja virkistyskäytössä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun/jos metsään aletaan asemakaavoittaa, paljonkin on vielä tehtävissä. On myös uutta tietoa metsän luontoarvoista.

      Poista

Kommenttisi julkaistaan tarkastuksen jälkeen.