Puut eivät peitä näkymää. Ne ovat osa sitä. - Hanna-Leena Ylinen

maanantai 5. helmikuuta 2018

Hallinto-oikeus säilyttäisi Ramsinniemen ja Vartiosaaren


Ramsinniemi 4.2.2018

Helsingin hallinto-oikeus on 5.2.2018 antanut päätöksen sekä Helsingin yleiskaavaa että Vartiosaaren osayleiskaavaa koskevissa asioissa.

Hallinto-oikeus hylkäsi Vartiosaaren osayleiskaavan ja kumosi yleiskaavan tässä blogissa käsiteltyjen Ramsinniemen ja Vartiosaaren osalta maakuntakaava vastaamattomana. Muita kohteita, joilta yleiskaava kumottiin olivat osa kaupunkibulevardeista, Melkki, Itä-Villinki, osa keskuspuistoa sekä alueita Ilmalan varikon ja Pitäjänmäen aseman ympäristössä.

Päätökset osoittavat, että asukkaiden ja järjestöjen valitusoikeuden säilyttäminen on perusteltua, sillä virkamiehet ja poliittiset päättäjät eivät osaa tai halua tunnistaa ristiriitaa ohjaavan kaavan kanssa.

Yleiskaavaan jäi kuitenkin harmillisesti edelleen mm. Pornaistenniemeä ja Viikin peltoja koskevat merkinnät. Muutoksenhaut paljon julkisuutta saaneiden Tuomarinkartanon ja Malmin lentokentän alueiden osalta eivät menestyneet. Hallinto-oikeus ei puuttunut myöskään yleiskaavan pikseliominaisuuteen, jonka vuoksi kaavan vaikutuksia on vaikea arvioida, koska rakentamisen on mahdollista levitä viereiselle pikselille. 

Muutoksenhakijoiden on mahdollista valittaa hallinto-oikeuden päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Myös Helsingin kaupunki voi hakea muutosta päätökseen. Hallinto-oikeuden ratkaisun perusteella säilyvien luonto- ja kulttuurialueiden puolustajien ei siis vielä kannata nostaa voitonmaljoja, sillä tilanne voi muuttua korkeimmassa hallinto-oikeudessa.


5 kommenttia:

 1. Mitenkähän tämä suhtautuu Vuosaaren sillan lounaispuolen Meri-Rastilan rantametsään, jota puolustimme kovalla kansanliikkeellä 10 vuotta sitten?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Länsirannan metsä ei kuulunut tähän kaavaan. Se on kuitenkin osa samaa Sipooseen jatkuvaa vihersormea kuin Vartiosaari ja Ramsinniemi. On perusteltua säilyttää länsirannan metsä, jotta vihersormi ei katkea.

   Poista
  2. Joo, näinhän olemme asiaa perustelleet.

   Poista
 2. Kun uutisen eilen kuulin, niin ihan ääneen itsekseni lausahdin 'Jeez'. Noh, enemmänkin olisi voitu saada mutta hyvä näin ja jos valituksia menee ylemmäs niin ehkä tulos voi olla vielä parempi.

  VastaaPoista
 3. Jos Sinnemäki valittaa niin kertoo siitä kuinka paljon oikeasti arvostaa Vartiosaarta ja muita luontokohteita. Minusta tuon lakituvan tuotoksen pitäisi olla kohtalainen voitto vihreille, koska siinä peruttiin kaavat useista luontokohteista joiden rakentamista ovat ainakin puheissa vihreät vastustelleet ja lopulta vastakauppana moottoriteiden bulevardisoinneista hyväksyneet. Toki nyt siinä sitten suojeltiin ikävästi samalla moottoriteitä kuten Länsiväylää, mutta silti minusta sellainen osavoitto jonka pitäisi kelvata. Sitäpaitsi noilla kieltoalueilla ei edes pitänyt rakentaa mitään vuosikymmeneen, joten fiksu poliitikko ei mustaisi mainettaan vaatimalla esimerkiksi Haaganpuron alueen rakentamista korkeimmissa oikeusasteissa.

  VastaaPoista

Kommenttisi julkaistaan tarkastuksen jälkeen.