Puut eivät peitä näkymää. Ne ovat osa sitä. - Hanna-Leena Ylinen

sunnuntai 1. heinäkuuta 2018

Melkki – saari, joka pelastui

Melkki 27.6.2018
Helsingin kaupunginvaltuuston 26.10.2016 hyväksymä yleiskaava osoitti rakentamista monille luonto- ja virkistysalueille. Helsingin hallinto-oikeus kumosi joitakin näistä lainvastaisina, mutta tilanne on monien kohteiden osalta edelleen avoinna, koska Helsingin kaupunginhallitus on valittanut hallinto-oikeuden ratkaisusta korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Lauttasaaren tuntumassa sijaitsevaa Melkin saarta yleiskaava ei kuitenkaan enää uhkaa, sillä korkein hallinto-oikeus ei myöntänyt kaupungille sitä koskevaa valituslupaa. Hyvä niin, sillä rakentaminen jopa 5000 asukkaalle olisi pilannut saaren luonnon.

Kiinnostuin yleiskaavakäsittelyn yhteydessä Melkistä, koska sekä Uudenmaan liitto että Uudenmaan ELY-keskus rinnastivat sen lausunnoissaan minulle tuttuun Ramsinniemeen. Tämän vuoksi päädyin ottamaan saaren puolesta kantaa, vaikka en ollut koskaan käynyt siellä.

Saari on puolustusvoimien käytössä eikä sinne sen vuoksi ole vapaata pääsyä. Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen 27.6.2018 järjestämällä retkellä oli kuitenkin mahdollista päästä omin silmin toteamaan, millaisen saaren säilymistä olimme toivoneet.

Osa Melkistä on metsää, jolla hyvinkin voisi olla kehittymisen mahdollisuuksia, jos se saa olla rauhassa tarpeettomilta hoitotoimilta. Helsingin kaupungin luontotietojärjestelmän mukaan Melkissä on arvokkaita kasvi- ja lintukohteita ja saari on kokonaisuudessaan tärkeää lepakkoaluetta. Melkin hiekkarannat ovat suojeltua luontotyyppiä.

Ehkä hienointa saarella on sen kallio- ja rantaluonto. Tässä on muutamia kuvia Melkistä:

"Sokeripala", Melkki 27.6.2018
Melkki 27.6.2018
Melkki 27.6.2018

Melkki 27.6.2018
Melkki 27.6.2018
Melkki 27.6.2018
 
Melkki 27.6.2018
Melkki 27.6.2018
Melkki 27.6.2018
Melkki 27.6.2018
Melkki 27.6.2018
Melkki 27.6.2018
Melkki 27.6.2018
Melkki 27.6.2018
Melkki 27.6.2018


5 kommenttia:

 1. Merellistä strategiaa2. heinäkuuta 2018 klo 10.35

  Melkin sijaan esimerkiksi Isosaari on uhattuna, kun kaupunki parhaillaan toteuttaa merellisiä strategioitaan. Kaupunki tekee parhaansa tuohotakseen Helsingin edustan saaret kaupunkisuunnitteluviraston suunnittelemilla rantapromenadeilla ja erilaisella rakentamisella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monet saaret ovat Helsingissä uhattuina, koska niitä ollaan ottamassa virkistyskäyttöön, jolloin esimerkiksi lintujen pesintä helposti häiriintyy. Lisäksi joihinkin saariin (muistaakseni mm. Vallisaari) ollaan kaavoittamassa loma-asuntoja.

   Olen huolissani myös mahdollisista kaupunkisoutuveneistä, jolloin pesimäluodoille nouseminen saattaa yleistyä.

   Poista
 2. Hyvä, että tämä saari on turvassa. Saaria ei vaan saada ennallistettua jos ne kerran pilataan rakentamisella. Ne ovat ainutlaatuisia. Kyllä mantereen puolelle asukkaita mahtuu jos kaikkien ei tarvitse olla just siinä missä kaikki muutkin on.
  Isosaareen on nyt kolme suunnitelmaa tehty, siis mökkikyliä. Kun kansalta kysyttiin niin suurin osa halusi luontomatkailua, käsityöläisiä yms kivaa mutta ei sellaisia näissä suunnitelmissa näy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Saarten osalta kannattaisi edetä maltilla ja tehdä valintaa, mihin ihmisiä (ja heidän mukanaan koiria) ylipäätään päästetään. Vähintään reitit tulisi tehdä niin ohjaaviksi, että saarten luonnoneläimille turvattaisiin kotirauha.

   Ps. Olen kateellinen riippumattoretkestäsi kansallispuistoon. En ole koskaan nukkunut ulkona enkä edes teltassa.

   Poista
 3. Hups, jostain syystä en ole saanut sähköpostiini (tai huomannut) tähän ja pariin muuhun juttuun tulleita kommentteja. Pahoittelen, että niiden julkaiseminen viivästyi.

  VastaaPoista

Kommenttisi julkaistaan tarkastuksen jälkeen.