Puut eivät peitä näkymää. Ne ovat osa sitä. - Hanna-Leena Ylinen

lauantai 3. elokuuta 2013

Vuoranta, Meri-Rastilan oma aavehotelli

Vuoranta, Meri-Rastilan oma aavehotelli.
Heinäkuussa tekemääni kuvakoosteeseen Lohiniemenranta kesällä sain Vuorannasta kuvia vain aidan takaa, koska hotellissa kuvattiin laihdutusohjelmaa.

Nyt aidat on poistettu, joten pääsin kuvaamaan Meri-Rastilan Ramsinranta II:ssa sijaitsevaa aavehotellia, joka ansaitsee oman koosteensa. Rumat rakennukset ovat kaunistuneet rapistuessaan.

Hotelli lopetti toimintansa noin kolme vuotta sitten. Entisestä muistuttaa vielä postilaatikko:

Tuleeko aavehotellin laatikkoon enää postia?

Hotellin pyörätelinettä ei ole käytetty vuosiin. Nyt pyörille ei edes olisi tilaa, sillä kasvillisuus on vallannut telineen.

Pyörätelineessä kasvaa mm. pihlajaa.
Kasvillisuutta löytyy myös muualta:

Portaikon katolla on...

...sammalta.

Niin myös toisen portaikon laidalla.

Portaikon laitaa.

Seinää.
Hotellin seinillä kasvaa koivuja.
Ympäristö on mukavan vehreä:

Hotelli rannan puolelta.
Aavehotellin esineistöä:

Ruukku.

Lyhtypylväs.
Sähkökaappi.
Tikkataulu.

Vuorannan rantasauna oli alkukesästä todennäköisesti laihdutusohjelmaan osallistuneiden käytössä, koska saunan uima-allas on täytetty. Sauna näyttää kuitenkin edelleen aavemaiselta:


Saunan grilli.
Sauna.

Aavehotellia valvoo ehkä aavevartiointiyritys, jonka suuntanumero on suoraan menneisyydestä:

Saunan ovesta.

Laiturin portaita ei ole korjattu. Lauta puuttuu vaarallisesta kohdasta.


Askelma puuttuu vesirajan alapuolella.
Laituri on muuten hyväkuntoinen.

Laituri alkaa kauniisti isosta kivestä.
Laihduttajat eivät polttaneet.
Vai polttivatko sittenkin?

Ruokailuvälineitä.
Jostain syystä jätesäkki on pakattu säkkiin.
Lampun paikka.
Saunan viherkattoa.
Lisäys 6.7.2014: kaikki tekstit tunnisteella aavehotelli löytyvät täältä.12 kommenttia:

 1. Tutustu myös Hotelli Rantapuistoon:

  http://hlylinen.blogspot.fi/2013/09/rantapuisto-aavehotellin-lapsuus.html

  VastaaPoista
 2. Yök, tuollako tuorein Suurin pudottaja on kuvattu? Mahtoi olla minibudjetti, kun olivat tuollaisessa lahoavassa rupumajassa.

  VastaaPoista
 3. Itse tähän vastapäätä kaksi kuukautta sitten muuttaneena olen huomannut, että kyllä tuolla näyttäisi asuvan yksi pariskunta koiransa kanssa ja jotain siellä touhutaan joka päivä. Ja ihan oikea vartiakin, ei siis mikään aave, näyttäisi melko usein siellä pyörähtävän. Yksi naapuri oli kuullut huhun, että hotelliin olisi suunnitteilla luksuskylpylä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin olen huomannut, että yhdessä siivessä asutaan ja myös saunalla on välillä liikettä - ei siis pelkkiä aaveita.

   Tänä kesänä Vuorannassa taas kuvataan, tällä kertaa asialla näyttää olevan YLE. Ohjelman nimi on muistaakseni Kekäläisen kesäduuni ja siinä on tarkoitus hylätyn hotellin innoittamana muistella vieraitten kanssa kesätyöpaikkoja ja ehkä tehdäkin jotain. Toivottavasti eivät fiksaa Vuorantaa pilalle, minusta se on hieno nykyisellään.

   Poista
 4. Vuorannan historia alkoi 70-luvulla,rakennus sijaitsi suuren metsän keskellä pikitien varrella, Oy Alko Ab osti metsätontin merenrannalta ja rakennutti yhtiön työntekijöille
  koulutuskeskuksen. Talo oli siihen aikaan rakennettu suurella rahalla ja yhtiö panosti koulutukseen,
  siellä kurssitettiin myymälä väkeä ja tehtaiden henkilökuntaa ja saunailtoja riitti myös majoitus järjestyi kahdessa siivessä. Kesäisin paikka oli muualta pääkaupunkiseudulle
  tulleille majoitus paikkana "kesänviettopaikka" täysihoidolla, vuorokausi maksu oli lähes ilmaista. Kun Alko-yhtiöt pilkottiin myynti ja tuotanto omiksi yhtiöksi ravintola puoli myytiin.
  Kapiteeli toimesta kaikki Alkon omistama omaisuus myytiin tämä rakennus sen myötä..
  Viheralueet pidettiin siihen aikaan siistinä, paikka oli viihtyisä keidas jossa viihtyi..
  Kävin katsomassa paikkaa ja tuntui pahalta, nykyinen omista kuka lienee odottaa ehkä rakennuksen purkua ja taas on osa mennyttä häviämässä uuden tieltä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun hotellitoiminta neljä vuotta sitten loppui, huhuttiin, että Vuoranta oli myyty venäläisille sijoittajille. En tiedä väitteen todenperäisyydestä, mutta omistajan täytyy selvästi olla varakas, koska pystyy pitämään täysin tuottamatonta kiinteistöä.

   Vuoranta on rannan puolelta edelleen viihtyisä, mutta koulutuskeskuksen on täytynyt Alkon aikaan olla paitsi rakennuksiltaan myös ympäristöltään paljon nykyistä hienompi, koska koulutuskeskuksen etupuolella on tuolloin ollut luonnonkallioita ja metsää.

   Poista
 5. Kiinteistö on todellakin venäläisomistuksessa.

  VastaaPoista
 6. Ennen osattiin arvostaa luontaisia rantoja. Isot rakennukset laitettiin enemmän puiden taakse piiloon eikä kaikkien näkösälle rantaviivalle.

  VastaaPoista
 7. Eikö kuitenkin olluy SYP.n koulutuskeskus? Ainakin ovenkahvoina on SYP:n avainmaapallot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuoranta oli Alkon koulutuskeskus. Läheltä löytyy kuitenkin vuonna 1963 valmistunut Rantapuisto, joka oli Yhdyspankin koulutuskeskus.

   Poista
 8. Osaatko kuka sõna kenelle sen kuulu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä hetkellä ilmeisesti jollekin kiinteistösijoituksia tekevälle yritykselle, joka haluaa rakennuttaa asuntoja Vuorannan tontille ja kunnostaa entisen koulutuskeskuksen palveluasumiseen.

   Poista

Kommenttisi julkaistaan tarkastuksen jälkeen.