Puut eivät peitä näkymää. Ne ovat osa sitä. - Hanna-Leena Ylinen

lauantai 24. kesäkuuta 2017

Monta syytä torpata Reposalmentien alueen suunnitelma

Reposalmentien alueen kaavan rajaus
Helsingin kaupunki on aloittanut asemakaavahankkeen, jonka tarkoituksena on suunnitella Reposalmentien varteen merelliselle alueelle asuinrakennuksia, palvelutiloja ja raitiovaunuvarikkoa. Lisäksi Reposalmentielle suunnitellaan raitiotietä ja huomioidaan sen jatkaminen Vartiosaareen. Kaava-aineistot löytyvät hankekortista ja hankkeen osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta on mahdollisuus jättää mielipiteitä viimeistään 30.6.2017.

Reposalmentien alueen asemakaavahanke on malliesimerkki suunnitelmasta, jossa kaikki on pielessä. Hankkeen pohjaksi on otettu Helsingin uusi yleiskaava sekä Vartiosaaren osayleiskaava, joista kumpikaan ei ole lainvoimainen, sillä niiden muutoksenhakujen käsittely hallinto-oikeudessa on kesken. Asemakaavoituksella ei tulisi lähteä tällä tavalla spekuloimaan oikeuskäsittelyjen lopputuloksia.

Reposalmentien hankkeen taustalla on todennäköisesti Helsingin kaupungin halu jatkaa nopeasti suunnittelua Vartiosaareen, jonka rakentaminen on sidottu raitiotieyhteyteen. Tämä kuitenkin edellyttäisi muutoksenhakujen kaatumista niin hallinto-oikeudessa kuin korkeammassa hallinto-oikeudessakin. 

Lainvoimattomaan uuteen yleiskaavaankin nähden Reposalmentien suunnitelma olisi kuitenkin kyseenalainen, sillä kaupunginvaltuuston yleiskaavakäsittelyssä 26.10.2016 hyväksyttiin ponsi, jonka mukaan ensin tulee tiivistää kaupunkirakennetta jo rakennetuilla alueilla eikä luonto- ja viheralueita asemakaavoiteta rakentamiseen ennen kuin muunlainen yleiskaavavaranto olisi loppunut. Käsitellessään uuden yleiskaavan lyhyen aikavälin painopisteitä kokouksessaan 9.5.2017 kaupunkisuunnittelulautakunta korosti, että kaupunginvaltuuston yleiskaavakäsittelyssä hyväksymät ponnet tulee ottaa jatkosuunnittelussa huomioon.

Yleiskaavakäsittelyssä 26.10.2016 hyväksytty ponsi

Asemakaavoitusta tällä hetkellä ohjaa yleiskaava 2002, jossa Reposalmentien alue on merkitty mm. virkistysalueeksi (vaaleanvihreä) ja kulttuurihistoriallisesti, rakennustaiteellisesti ja maisemakulttuurin kannalta merkittäväksi alueeksi, jota kehitetään siten, että alueen arvot ja ominaisuudet säilyvät (rasterointi).

Reposalmentien alue yleiskaava 2002:ssa
Helsingin kaupungin luontotietojärjestelmä on osittain puutteellinen, mutta järjestelmä tunnistaa Reposalmentien alueelta ainakin seuraavat luontoarvot:

Arvokas kasvikohde

Luonnon muistomerkit
Metsäkohteet
Arvokkaat lintukohteet
Arvokkaat geologiset kohteet

6 kommenttia:

 1. Mä oon niin sanaton, miten ala-arvoisen tietämätöntä ja piittamatonta porukkaa työpöytien äärella on tekemässä tätä kaupunkia.
  Hyvä kun sä pidät meitä kaupunkilaisia ajantasalla missä mennään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Työpöytien äärellä on porukkaa, jolla on vähän liikkumavaraa ja joka toteuttaa heille annettuja käskyjä. Pahin ongelma ovat ne käskijät.

   PS. Ensi viikolla käyn todennäköisesti Helsyn järjestämällä retkellä Kaunissaaressa, jota en toistaiseksi tunne kuin blogistasi.

   Poista
  2. Tykkäsin kovin. Kiersimme koko saaren ja kävimme lopuksi uimassa. Olisimme eilen menneet uudestaan, mutta viime hetkellä huomasimme, ettei laiva kuljekaan enää tiistaisin ja vaihdoimme kohteeksi Vartiosaaren.

   Poista
 2. Yleiskaava 2002:ssa on tekstissä mainitsemieni virkistysalue- ja kulttuurihistoriallisesti, rakennustaiteellisesti ja maisemakulttuurin kannalta merkittävän alueen merkintöjen lisäksi myös merkintä kaupunkipuistosta. Tätä en karttaa katsoessani huomannut, koska vihreillä merkinnöillä on vain vähäinen sävyero.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt tästä oli Hesarissa juttu. Liikenneinsinöörin sanomaa, lainaus:
   ”Kun rakennetaan, se voi vaatia maiseman avaamistoimenpiteitä”, Ahtiainen muotoilee.
   ”Laajasalon liikuntapuisto on tavattoman suuri, ja kyllähän se metsä on tällä hetkellä aikamoinen punkkipesä. Metsänhoidolliset toimenpiteet voivat olla ihan hyvästä.”
   Lainaus päättyi.

   Eli punkithan taitaa olla erinomainen syy hävittää kaikki metsät;)

   Poista

Kommenttisi julkaistaan tarkastuksen jälkeen.