Puut eivät peitä näkymää. Ne ovat osa sitä. - Hanna-Leena Ylinen

keskiviikko 5. syyskuuta 2012

Vale, emävale, tilasto

Tälle tontille oltiin muutama vuosi sitten aloittamassa rakentamista, Ramsinranta II, Meri-Rastila. Kuva: Olli Vento

Lähetin 3.9.2012 muutamille poliitikoille linkin Meri-Rastilan rakennustyömaista kirjoittamaani blogiin. Saateviestissä kerroin, että toisin kuin KSV väittää, Meri-Rastilan jo rakennetusta tai kaavoitetusta pinta-alasta noin puolet on varattu omistusasunnoille. Yhdessä saamassani vastauksessa minua pyydettiin kertomaan, mitä tarkoitan ilmaisulla ”karttaa katsomalla”. Kyseinen poliitikko viittasi tilastoon, jossa Meri-Rastilan asuntokantaa verrattiin koko Helsingin asuntokantaan.

Kopioin tähän hänelle 4.9. lähettämäni vastauksen:

"Karttaa katsomalla" on peräisin sanojen kuvaamasta havainnosta. Olin Vuosaaren kesäjuhlilla esittelemässä OURCity-suunnitelmaa. Ständimme yhdellä seinällä oli kartta, johon oli piirretty myös ne asuintalot, joista päätökset on jo tehty, mutta jotka ovat vielä rakentamatta.

Meri-Rastilan pientaloalue (Verkkotien seutu) sijaitsee virkistysalueen ja Ramsinniementien välissä. Siellä on enimmäkseen eri-ikäisiä omakotitaloja ja omistusasuntoja, mutta siellä on kyllä myös VVO:n vuokrarivitaloyhtiö. Sen sijaan Ramsinranta I:een, Ramsinranta II:een ja Ramsinranta III:een ei ole rakennettu ainoatakaan vuokrataloa eikä niitä ole myöskään tulossa (alueet ovat kesken, Ramsinranta III aloittamatta). Alueilla on myös myymättömiä asuntoja, esim. hotelli Vuorannan yhteydessä olleet rakennusliikkeen asunnoiksi saneeraamat rivitalot eivät ole menneet kaupaksi.

Merkittävä osa Meri-Rastilan omistusasunnoista ei siis ole vielä realisoitunut asukkaina tilastoihin, koska ne ovat joko myymättä, vasta rakenteilla tai kokonaan aloittamatta.

Pointtini on, ettei KSV:n väite, että tänne tarvittaisiin asuntoja länsirannalle asukaskannan monipuolistamiseksi pidä kutiaan. Tänne on jo rakennettu / kaavoitettu erillisiä saarekkeita. Jos siis viisi saareketta (Verkkotien seutu, Ramsinranta I, Ramsinranta II, Ramsinranta III, Ramsinniemen huvila-alue) ei riitä poistamaan väitettyä ongelmaa, miksi kuudes sen tekisi?

Tosiasiassa juuri omistusasuntojen kaavoittaminen rantojen tuntumaan luo eriarvoistumisen kehän Meri-Rastilaan. OURCity-suunnitelman pointti on, että jos asukaskuntaa halutaan monipuolistaa ja aluetta kohentaa, toimenpiteiden tulee kohdistua jo rakennettuun alueeseen ja ne tulee tehdä nykyisiä asukkaita kunnioittaen.

Jos sinulla on lauantaiaamuna aikaa, niin silloin olisi Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen kävelyretki Meri-Rastilassa. Tässä retkeä koskeva lainaus Helsyn tiedotteesta:

"La 8.9. klo 10-14. Kävelyretki Vartiokylän lahtipolun läntisellä osuudella: Meri-Rastilan metsä, Meri-Rastilan ranta, pieni neva, Ramsinniemen lehtoalue ja merenranta.
Lähtöpaikka: Rastilan metroaseman bussilaituri"

Mutta voisimme yrittää järjestää myös tapaamisen, jossa arkkitehti Tristan Hughes esittelisi OURCity-suunnitelmaa. Suunnitelma mahdollistaa sekä metsän säilyttämisen että kaupungin asettaman asukastavoitteen saavuttamisen. Se myös antaisi Helsingin kaupungille mahdollisuuden saada konkreettista hyötyä designpääkaupunkivuodesta.

Ystävällisin terveisin

Hanna-Leena Ylinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi julkaistaan tarkastuksen jälkeen.