Puut eivät peitä näkymää. Ne ovat osa sitä. - Hanna-Leena Ylinen

perjantai 19. huhtikuuta 2013

Helsingin luonnon monimuotoisuuden turvaaminen



Kaupunginhallitus hyväksyi Helsingin luonnon monimuotoisuuden turvaamisen päätavoitteet 8.2.2010. 

Toimintaohjelma esitellään Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen julkaisemassa esitteessä, joka on ladattavissa verkosta.

Lisäys 31.3.2015: Helsingin verkkosivut tuntuvat muuttuvan melko usein. Ohjelma on tällä hetkellä ladattavissa täältä. Toivottavasti sivun osoite ei enää muutu.

Esitteeseen kannattaa tutustua ja muistuttaa kaupunkia ohjelmasta. Jos kaupunki oma-aloitteisesti huolehtisi ohjelman noudattamisesta, luontoalueet säilyisivät monimuotoisina ilman jatkuvaa asukasvalppautta.

Tässä muutamia poimintoja ohjelman tavoitteista ja niiden saavuttamiseksi ehdotetuista toimenpiteistä sekä kommenttejani niihin:



Tavoite: ”Luonnon monimuotoisuuden ja ekosysteemipalveluiden turvaaminen suunnitellaan yhteistyössä asukkaiden kanssa.”

Toimenpide 1: ”Otetaan ekosysteemihyötyjen, luonnon monimuotoisuuden ja arvokkaiden luontokohteiden (LTJ) turvaaminen lähtökohdaksi maankäytön suunnittelussa, kaavoituksessa ja ympäristönhoidossa.”
Kommentti: Meri-Rastilan länsirannan osayleiskaavoituksen osalta asukkaat ovat moneen kertaan todenneet, että metsä suojaa Meri-Rastilan asuinaluetta Vuosaaren sillan runsaan liikenteen aiheuttamilta pienhiukkaspäästöiltä ja melulta. Jostain syystä kaupunki ei ole halukas ottamaan huomioon näitä ekosysteemihyötyjä.

Toimenpide 2: ”Otetaan asukas- ja luontojärjestöt mukaan tärkeimpien maankäytön ja ympäristön hoidon suunnitteluprosesseihin. Hyödynnetään asukkaiden kokemuksellisia arvoja maankäytön ja hoidon suunnittelussa.”
Kommentti: Meri-Rastilan osalta sekä asukkaat että luontojärjestöt ovat ottaneet kantaa metsän säilyttävän OURCity-suunnitelman puolesta, jonka pohjalta Meri-Rastilaan on mahdollista rakentaa yhtä paljon asuntoja kuin osayleiskaavaehdotuksessa. Kaupunki on kuitenkin ollut haluton yhteistyöhön Meri-Rastilan asukkaiden ja luontojärjestöjen kanssa.
   
Toimenpide 3: ”Varmistetaan, että luonnon monimuotoisuuden kannalta tärkeimmissä maankäytön suunnitteluprosesseissa on mukana biologian, hydrologian ja maisemasuunnittelun asiantuntijoita, jotka vastaavat luontoarvojen ja ekosysteemipalveluiden toimivuuden turvaamisesta kohdealueilla.”

Toimenpide 4: ”Kehitetään virastoihin kannustinjärjestelmiä, jotka huomioivat luonnon monimuotoisuuden ja ekosysteemipalveluiden turvaamisen Helsingissä.”
Kommentti: Tämän toimenpiteen toteutusaikatauluksi on esitteessä mainittu 2008 – 2010. Mikähän on kaupunkisuunnitteluviraston palkkiojärjestelmän tilanne tällä hetkellä? Meri-Rastilan aluefoorumissa tuli 29.10.2010 esille, että suunnittelijoille maksetaan kaavoitettuun määrään sidottua bonusta.  

Tavoite: ”Luonnon ydinalueet ja ekologinen verkosto turvataan pääkaupunkiseudulla.”

Toimenpiteitä on useita, tässä niistä yksi: ”Turvataan kaavoituksen keinoin laajat yhtenäiset viheraluekokonaisuudet ja niiden väliset yhteydet. Vahvistetaan heikentyneitä ekologisia yhteyksiä. Merkitään nämä yleiskaavaan luo-alueina.”
Kommentti: Tällä hetkellä kaupunki valitettavasti toimii toisin päin ja heikentää olemassa olevia ekologisia yhteyksiä.

Tavoite: ”Vesialueiden hyvä luonnontila ja elinvoimaisuus turvataan.”

Toimenpiteitä on useita, tässä niistä yksi: ”Turvataan arvokkaiden merenrantakallioiden, -soraikoiden, -niittyjen ja hiekkarantojen säilyminen kaavoituksen keinoin.”
Kommentti: Tällä hetkellä luonnontilaiset rannat ovat Helsingissä vaarassa, koska kaupunki ei näytä tunnistavan niiden arvoa. Vaikka ranta-alueille rakentaminen aiheuttaa monenlaista haittaa vesistöille, toistuu kaupungin johdon tulevaisuusvisioissa edelleenkin mantra ”uudet merelliset kaupunginosat”.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi julkaistaan tarkastuksen jälkeen.