Puut eivät peitä näkymää. Ne ovat osa sitä. - Hanna-Leena Ylinen

tiistai 14. toukokuuta 2013

Kaavoittaja ottaa viimeisen sanan itselleen

Helsingin Sanomissa 14.5.2013 julkaistu mielipidekirjoitus:

Jukka Heikkisen haastattelu Kalasataman tornitaloista (HS Tänään 11.5.) avasi hyvin kaupunkisuunnitteluun liittyvien muistutusten ongelmaa. Ne otetaan kyllä vastaan, koska laki niin edellyttää, mutta ennen poliittista päätöksentekoprosessia niihin laaditaan vastineet, jotka saavat muistutuksissa esitetyt huomiot näyttämään sivuseikoilta.

Muistutusmenettelyn keskeinen ongelma on, että vastineita laativat käytännössä samat virkamiehet, joiden työtä muistutukset koskevat. Näin vastineiden lähtökohdaksi tulee annettujen muistutusten aiheettomiksi osoittaminen – silloinkin, kun huomautuksille olisi vahvat perusteet.

Vuorovaikutusraportissa kaavoittaja ottaa viimeisen sanan itselleen. Millaista vuorovaikutusta on sellainen, jonka lopputulos on ennalta päätetty? Ja mitä keinoja osallisella on tilanteessa, jossa hän tietää raportissa olevan virheellistä tietoa?

Osallinen voi tietysti olla suoraan yhteydessä poliittisiin päättäjiin, mutta kynnys on korkea ja lisäksi osallisilla on uskottavuusongelma.

Helsingin kokoisessa kaupungissa päättäjien on mahdotonta perehtyä kaikkiin esityslistoilla oleviin asioihin. Virkamiesten esityksiin luottaminen voi tuntua luontevalta. Siksi käy, kuten Heikkinen haastattelussa totesi, että virkakoneiston esitys kuulostaa suorastaan ainoalta mahdolliselta, ja kumileimasin heilahtaa.

Hanna-Leena Ylinen, Helsinki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi julkaistaan tarkastuksen jälkeen.