Puut eivät peitä näkymää. Ne ovat osa sitä. - Hanna-Leena Ylinen

torstai 21. elokuuta 2014

Helsinki risteilymatkustajan silmin

Lähestymässä Helsinkiä, 5.8.2014.
Eräs Helsingin Sanomien suosima juttutyyppi on kirjoitukset Helsingin houkuttelevuudesta ulkomaalaisille. Kun aiemmin pohdittiin, mitä muut meistä ajattelevat, nykyisin mennään pidemmälle ja luodaan illuusio, että muiden mielestä olisimme jotenkin ylivertaisia.

Heinäkuussa HS kertoi uutisessaan, että Helsingin kiinnostavuus risteilymatkustajille on huippuluokkaa ja heistä peräti 96 prosenttia käy tutustumassa kaupunkiin. Koska Helsingin kiinnostavuus esimerkiksi lähinaapurissa sijaitsevaan keskiaikaiseen Tallinnan kaupunkiin verrattuna vaikutti minusta vähintäänkin kyseenalaiselta, päätin tilaisuuden tullen tarkastella Helsinkiä risteilymatkustajan silmin.

Tilaisuus koitti 5.8.2014, kun M/S Silja Europa oli palaamassa Visbyn risteilyltä Helsingin länsisatamaan. Laivan kannelta kaupunkia katsovaa risteilymatkustajaa odotti melkoinen kuumaisema:

Risteilymatkustajan Helsinki 5.8.2014
Ehkä jonkun mielestä Verkkokauppa.com ympäristöineen on kiinnostavaa arkkitehtuuria. Sitten on meitä, joiden mielestä Verkkokauppa.com on vain turhan isoksi kasvanut kauppa eikä lähiseutukaan houkuta viipymään.

Palveluja risteilymatkustajille, 5.8.2014
Helsinkiin palaamassa olevien Visbyn-matkailijoiden lisäksi Länsisatamaan oli samana päivänä saapunut oikeitakin risteilymatkustajia ainakin M/S Royal Princessillä. Ehkäpä heistä 96 prosenttia oli lähtenyt katsomaan, onko Helsinki kaikkialta näin kuollut ja ankea.

M/S Royal Princess Länsisatamassa, 5.8.2014
Myös itse nousin maihin Länsisatamassa, mutta kaupungin sijaan käänsin katseeni laivaan, joka oli juuri tehnyt lähes viimeisen matkansa.

M/S Silja Europa ehkä toiseksi viimeistä kertaa Länsisatamassa 5.8.2014
Visbyssä maihin nousi 96 prosentin sijaan todennäköisesti noin sata prosenttia Helsingistä ja Tallinnasta lähteneistä risteilymatkustajista. Suosion syy on helppo arvata: sataman lähistöltä löytyvä kiinnostava kaupunkiympäristö houkuttaa ehkä sittenkin enemmän kuin kuumaisema.

Visby 4.8.2014

  

3 kommenttia:

 1. Länsisatamassa ei riitä pitkäksi aikaa kiinnostavaa katseltavaa laivan kannelta ympäristöä tähyilevälle. Ehkä tämä innostaa osaltaan lähtemään muualle kaupunkiin katsomaan paikkoja.

  VastaaPoista
 2. Kyseessä on kylläkin Verkkokauppa.com, ei pelkkä Verkkokauppa. Vertailun vuoksi kuva Vidbyn satamastakin voisi olla kiva. Muuten mukava teksti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos huomautuksesta, mietin Verkkokauppa-asiaa itsekin tekstiä kirjoittaessani. Kävin nyt korjaamassa kaupan nimen Verkkokauppa.comiksi.

   Otin kuvia laivan kannelta myös Visbyssä, jonka hienon ja vaihtelevan silhuetin olisin mielelläni esitellyt tässä jutussa. Harmillisesti vain kaikissa satamassa ottamissani kuvissa oli jotain vikaa: ne olivat joko epätarkkoja tai niissä näkyi ihmisiä, joita kannella tuolloin oli runsaasti. Tein sitten kompromissin ja laitoin kaupungissa otetun kuvan. Siitä pystyy toivottavasti kuitenkin hahmottamaan, että Visby näyttää kiinnostavalta myös mereltä katsottuna, koska se on mäkinen ja siellä on erikorkuisia rakennuksia.

   Poista

Kommenttisi julkaistaan tarkastuksen jälkeen.