Puut eivät peitä näkymää. Ne ovat osa sitä. - Hanna-Leena Ylinen

lauantai 22. marraskuuta 2014

Yleiskaavaluonnoksesta kaupunkisuunnittelulautakunnan vuosaarelaisille jäsenille

Ramsinniemi, kuvakaappaus yleiskaavaluonnoksen materiaaleista
Ennen syksyn 2012 kunnallisvaaleja lähes kaikki vuosaarelaiset poliitikot lupasivat puolustaa Meri-Rastilan ulkoilupuistoa, jos tulisivat valituiksi. Toistaiseksi he ovat lupauksensa pitäneet ja nekin vuosaarelaiset valtuutetut, joiden puolueilla oli ryhmäpäätös metsään rakentamisesta (kokoomus ja SDP), äänestivät metsän säilyttämisen puolesta.

Tällä hetkellä ollaan uudessa tilanteessa, kun 20.11.2014 julkaistu Helsingin yleiskaavaluonnos uhkaa Meri-Rastilan metsäaluetta huomattavasti osayleiskaavaa laajemmin. Lisäksi rakentamista on kohdistettu myös Ramsinniemeen (kuva).

Yleiskaavaluonnos on aiheena kaupunkisuunnittelulautakunnan 25.11.2014 pidettävän kokouksen esityslistalla. Niinpä muistutin sähköpostiviestillä kaupunkisuunnitelulautakunnan vuosaarelaisia jäseniä Eija Loukoilaa (vas.) ja Jape Lovénia (SDP) sekä varajäsentä Nuutti Hyttistä (PS), että Meri-Rastilaa olisi jälleen aika puolustaa.

Viestini heille löytyy alta:

Kaupunkisuunnittelulautakunnan vuosaarelaisille jäsenille ja varajäsenelle

Yleiskaavaluonnoksesta on löydettävissä kaupunkiluonnon kannalta pulmallisia kohtia eri puolilta Helsinkiä. Vuosaaressakin ongelmia esiintyy Meri-Rastilan lisäksi ainakin Mustavuoressa. Keskityn tässä viestissä kuitenkin Meri-Rastilaan, jonka säilyttämisen puolesta te kaikki olette ottaneet kantaa niin vuoden 2012 kunnallisvaalien alla kuin niiden jälkeenkin.

Kiistanalaista Meri-Rastilan osayleiskaavaa myytiin joulukuussa 2013 valtuutetuille väitteellä, että kaava säästäisi 85 prosenttia metsäalueesta. Valtuustossa hyväksyttiin osayleiskaavan ohella metsän loppuosan säilyttämistä koskeva ponsi (Lovén). Alle vuotta myöhemmin kaupunkisuunnitteluvirasto on kuitenkin julkaissut yleiskaavaluonnoksen, jossa jäljellä olisi enää vain noin puolet metsästä. Pyrkimys levittää kaupunkirakennetta metsään osayleiskaavaa laajemmin oli kuitenkin nähtävissä yleiskaavavisioista jo noin puoli vuotta ennen 11.12.2013 pidettyä valtuuston kokousta, jossa osayleiskaavasta päätettiin.

Meri-Rastilan kannalta yleiskaavaluonnoksessa ongelmallista on myös, että koko Vartiosaari on käytännössä varattu asuinrakentamiselle ja sen kautta kulkee "saaristoraitiotie" Ramsinniemeen, jonne sinnekin on sijoitettu asuinrakentamista. Aineistossa Ramsinniemen kuvataan sijaitsevan "kantakaupungin tuntumassa" ja sen rakentumisen liittyvän "Meri-Rastilan kehittymiseen". Ihmettelen kaava-aineiston maalailevaa tekstiä, sillä ennen Östersundom-liitosta, Vuosaari, jossa Ramsinniemi siis sijaitsee, oli aivan kaupungin itäisintä laitaa.

Nyt tarjolla olevaa kaavaluonnosta ei tulisi hyväksyä tällaisenaan näytteille laitettavaksi, vaan sen pulmakohtiin tulisi puuttua jo, kun luonnosta tänä vuonna käsitellään kaupunkisuunnittelulautakunnassa. Lautakunnan jäseniä toki tullaan hoputtamaan verukkeella, että muuten koko yleiskaava viivästyy. Kiire on kuitenkin kehno peruste huonolle päätökselle.

Terveisin

Hanna-Leena Ylinen

2 kommenttia:

  1. Taitaa olla niin, että jos tuo Laajasalon silta rakennetaan, niin samalla varmistuu tuo saaristoraitsikka ja myös se, että koko linjan matka muuttuu rakennusmaaksi. Mitä enemmän asukkaita linjan varrella sitä kannattavammaksi tuo silta muuttuu.

    VastaaPoista
  2. Kaupunkimaantieteen matematiikassa olisi hyvä laskea montaa asiaa rinnan ja limittäin. Jos asuinalueiden tuntumasta katoaa virkistävä luonto, katoavat myös siitä saatavat edut ja säästöt.

    Elämä on kokonaisvaltaista myös kaupungissa ja yhteiskunnassa monet asiat vaikuttavat toisiinsa. Tämä pitäisi saada enemmän mukaan laskelmiin ja vaikutusten arviointiin.

    VastaaPoista

Kommenttisi julkaistaan tarkastuksen jälkeen.