Puut eivät peitä näkymää. Ne ovat osa sitä. - Hanna-Leena Ylinen

sunnuntai 12. heinäkuuta 2015

Lohiniemenranta heinäkuussa 2015

Harbonkadun päähän on ilmestynyt aukko. 11.7.2015
Lohiniemenrantaan joitakin vuosia sitten rakennetut rantasaunat vähensivät retkipaikkoja ja heikensivät rannan luonnontilaa, mutta reitti säilyi kuitenkin enimmäkseen viihtyisänä.

Sittemmin viihtyisyys on entisestään vähentynyt, sillä rannan tuntumassa sijainnut kallio räjäytettiin Hiidenmaankatu 6:een rakennettavien erillistalojen alta ja talot levittäytyvät kiinni ulkoilureittiin. Lisäksi Natura Viva on aikeissa rakentaa rantaan melontakeskuksen. Tällä viikolla sain tiedon, että raivaukset tontilla olivat alkaneet huolimatta siitä, että lintujen pesimäkausi jatkuu yhä.

Kävin katsomassa Harbonkadun päähän ilmestynyttä aukkoa. Rannalta oli kaadettu niin tervaleppiä, koivuja kuin se iso tuomikin, jonka oksilta olemme keväisin yrittäneet erottaa puun suojaan piiloutuneen satakielen.


Natura Viva vai Natura Veks? 11.7.2015

Poikki ja pinoon. 11.7.2015

Kanto on pystyssä. Vielä. 11.7.2015
Melontakeskus saattaa osaltaan heikentää huhtikuussa valmistuneen As.Oy Ramsinpoukaman mahdollisuuksia saada asukkaita useampaan kuin yhteen asuntoon. Potentiaaliset ostajat ehkä ymmärtävät, että kanoottikuljetukset ja turistiryhmät tulevat Planmecan toiminnan ohella aiheuttamaan painetta kapealle ja umpikujamaiselle Harbonkadulle.
 
Koteja tarjolla. 11.7.2015
Hiidenmaankatu 6:n työmaa on yrittänyt sulkea Lohiniemenrannan reitin myös jalankululta. En ole huomannut, että pyöräilijät tai jalankulkijat noudattaisivat kehotusta.
 
"Koskee myös jalankulkua." 11.7.2015
Uhmasin itsekin liikennemerkkiä ja kävin kuvaamassa aiemmista blogeista tutut kohteet. Villa Harbon sauna ei ole vieläkään mikään kaunistus, mutta jotenkin siihen on alkanut tottua:
 
"Harbo Lounge" 11.7.2015
As.Oy Joolin sauna ei ole ruma eikä kaunis. Tontilla oli aiemmin sauna, joka oli samaa tyyliä kuin keltainen huvila. Valitettavasti minulla ei ole kuvaa tulipalossa tuhoutuneesta saunarakennuksesta.
 
As.Oy Joolin sauna
Lohiniemenrannan huvilamiljöö on mennyttä. Toivottavasti jatkossa järki voittaa ja edes Ramsinniemen ja Vartiosaaren kulttuuriympäristöt saisivat säilyä.
 
Huvilamiljöötä Lohiniemenrannassa. 11.7.2015
Hiidenmaankatu 6:n työmaa pullistelee Lohiniemenrantaan: 
 
Hiidenmaankatu 6. 11.7.2015
Putkitöiden jälkiä on maisemoitu:
 
Maisemointia Lohiniemenrannassa. 11.7.2015
Ennen peltilevysaunaa on jälleen liikennemerkki kertomassa, että Lohiniemenrannan reitti on suljettu. Joku on kuitenkin repinyt siitä jalankulkukiellon:
 
Jalankulkukielto puuttuu. 11.7.2015
Peltilevysauna. 11.7.2015
Lohiniemenrannan huonoista muutoksista huolimatta yksi jaksaa ilahduttaa: viisi vuotta aavehotellina toiminut Vuoranta. En ehkä vieläkään varauksetta pidä 60-luvun arkkitehtuurista, mutta sen puolesta on sanottava, että ainakin se on parempaa kuin nykyinen. Kuusikymmentäluvulla rakennukset sopeutettiin maastoon. Vuorannan edessä oleva rantametsä on saanut rauhassa suojata ja varjostaa rakennuksia.
 
Vuorannan päärakennus häämöttää puiden takaa. 11.7.2015
  
Vuorannan laituri. 11.7.20152 kommenttia:

 1. Harbonkadun päästähän näkyy nyt suoraan meri. Upeaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei niin kovin upeaa ruovikossa ja rantapuustossa asuvien lintujen kannalta. Ja jos käy katsomassa näkymää Kallahdenniemeltä Harbonkadulle, niin melko ankealta näyttää.

   Olisi ollut parempi, jos Natura Vivalle olisi etsitty sijainti Aurinkolahdesta esimerkiksi Kampelan tuntumasta. Siellä olisi vältytty laajoilta maanmuokkaustöiltä ja haitat olisivat muutenkin olleet vähäisemmät.

   Poista

Kommenttisi julkaistaan tarkastuksen jälkeen.