Puut eivät peitä näkymää. Ne ovat osa sitä. - Hanna-Leena Ylinen

maanantai 26. lokakuuta 2015

Ramsinniemi 26.10.2015

Ramsinniemi 26.10.2015

Ramsinniemeen esitetään asuntoja ja saaristoraitiotietä yleiskaavaehdotuksessa, joka on tulossa kaupunkisuunnittelulautakunnan käsittelyyn. Jos ehdotus joskus muuttuu lainvoimaiseksi yleiskaavaksi, on mahdollista, että Ramsinniemen rantametsä joutuu väistymään.

Kuvasin yleiskaavan uhkaamaa Ramsinniemeä tammikuussa ja heinäkuussa. Tarkoitukseni oli käydä samoilla paikoilla parhaimpaan ruska-aikaan. Puut olivat kuitenkin jo pudottaneet lähes kaikki lehtensä ennen kuin ehdin kuvaamaan. Lehdettömistä puista huolimatta Ramsinniemi näyttää syksylläkin siltä, ettei rakentaminen sitä parantaisi.

Saaristoraitiotie ja yleiskaavan muut liikenteeseen liittyvät suunnitelmat vaatisivat kuulemani mukaan noin 45 metriä leveän tilan. Ramsinniementietä kuvatessani arvioin, että nykyinen kapea väylä pitäisi leventää kymmenkertaiseksi. Jokainen alueella liikkunut tietää, että sellaisen operaation jälkeen niemen ympäristö olisi täysin pilalla.  

Kapea Ramsinniementie kulkee metsän keskellä. 26.10.2015
Kuvauskävelyni alussa löysin kyltin, jota en muista aiemmin nähneeni. Viesti on sinänsä paikallaan, mutta jäin miettimään, eivätkö asiallisesti kyseisellä yksityisalueella oleskelevat tiedä, että paikka on savuton ja päihteetön.

Punainen kyltti. 26.10.2015
Muutaman metrin päässä punaisesta tiedotteesta oli luonnonsuojelualueen kyltti. Rantametsä jatkuu monimuotoisena myös suojelualueen ulkopuolella ja suojelualue tulee olemaan liian pieni vielä sittenkin, kun sitä uuden luonnonsuojeluohjelman myötä hiukan laajennetaan.

Ramsinniemen luonnonsuojelualue. 26.10.2015
Jätin suojelualueen kuvaamatta ja siirryin niemen toiselle puolelle. Yksityisalueen ja yleisen virkistysalueen erottavassa aidassa oli hiekkakakkumuotti:

Hiekkakakkumuotti Ramsinniemessä. 26.10.2015
Rantakivikko näyttää vuodenajasta riippumatta hienolta:

Ramsinniemi 26.10.2015

Ramsinniemi 26.10.2015

Ramsinniemi 26.10.2015

Rantakallioilla kasvavat puut joutuvat sopeutumaan karuihin olosuhteisiin. Siksi niistä kasvaa usein persoonallisen näköisiä. Valitettavasti tämän kuusen tyyli ei pääse oikeuksiinsa valokuvassa:

Rantakuusi Ramsinniemellä 26.10.2015
Tämä taas oli onnistunut asettumaan kivelle:

Ramsinniemi 26.10.2015
On ikävää, että Helsingin suunnittelussa jatkuvasti unohdetaan sekä luontoarvot että kaavahierarkia. Voimassa olevassa maakuntakaavassa Ramsinniemi on merkitty virkistys- ja suojelualueeksi.

Uudenmaan liiton 16.3.2015 antama lausunto Helsingin yleiskaavaluonnoksesta löytyy täältä. Valitettavasti lausuntoa ei ainakaan Ramsinniemen osalta huomioitu yleiskaavaehdotusta valmisteltaessa.

Uudenmaan 4. vaihemaakuntakaavan luonnoksessa Ramsinniemeen on lisäksi osoitettu maakunnallisesti arvokkaan kulttuuriympäristön merkintä. Koska halusin kunnioittaa huviloiden kotirauhaa, saa kulttuuriympäristöä tälläkin kertaa edustaa Vuosaaren seurakunnan omistama Merihiekka. Merihiekan tontilla on myös tämä huvila:

Ramsinniemi 26.10.2015
Huvilan erikoisuutena on pieneltä parvekkeelta laskeutuva liukumäki:

Liukumäki? 26.10.2015
Liukumäki? 26.10.2015
 Merihiekan laiturin kupeessa on kaksi komeasti yhteenkasvanutta tervaleppää:

Yksi vai kaksi leppää? 26.10.2015
Merihiekan laituri. 26.10.2015
Laiturin vierestä löytyi rantahiekkaan hautautunut autonrengas:

Merihiekka. 26.10.2015
Merihiekan laiturille oli myös käyttöä:

Merihiekan laituri. 26.10.2015

2 kommenttia:

 1. Myös Ramsinniemen itäinen reuna on komeaa luontoa. Paikka on niin hieno, että sellaista harvoin näkee. Ajan kulumisen myötä puihin on kasvanut paljon yksilöllisyyttä.

  Niemi on niin kapea, että raitiolinjan ja tien yhdistelmä veisi maastosta olennaisen osan. Yhtälö ei tunnu tästäkään vinkkelistä toimivalta.

  Merellinen huvilakulttuuri rakentuu huviloista ja merellisestä luonnosta. Jos olennainen osa niemeä uhrataan rakennusmaaksi, lakkaa huvilakulttuuri käytännössä näkymästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ramsinniemessä ilmansuunnat ovat vaikeita hahmottaa, mutta komeaa luontoa on tosiaan kaikkialla. Useimmat tässä julkaistuista kuvista on otettu niemen etelän (vai olisiko tarkemmin sanottuna kaakon) puoleisella rantaviivalla. Tälle puolelle suojelu ei valitettavasti ulotu lainkaan.

   Poista

Kommenttisi julkaistaan tarkastuksen jälkeen.