Puut eivät peitä näkymää. Ne ovat osa sitä. - Hanna-Leena Ylinen

perjantai 5. tammikuuta 2018

Tapaus Lohiniemenranta

Lohiniemenranta 8.7.2017
Helsingin kaupunginvaltuusto päätti 15.2.2017, että Planmeca saa rakentaa koulutuskeskuksen yleiskaavassa virkistysalueeksi varatulle Lohiniemenrannan rantaviivalle aivan Kallahdenniemen lintuvesien tuntumaan.

Valtuuston päätöstä edelsi arvoton näytelmä, jossa silloisen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki (kok.) sivuutti kaupunkisuunnittelulautakunnan jo tekemän päätöksen, jonka perusteella koulutuskeskus olisi sijoitettu luontoa vähemmän haittaavasti hiukan kauemmas rannasta jo Planmecan omistuksessa olevalle tontille.

Helsingin luonnonsuojeluyhdistys haki muutosta valtuuston päätökseen. Helsingin hallinto-oikeus ratkaisi asian kumoamalla päätöksen koulutuskeskuksen rakentamisesta rantaviivalle. Kallahdenniemen lintuvesien kannalta tärkeä rantalehto siis säilyy ainakin toistaiseksi.

Helsingin Sanomissa 4.1.2018 julkaistun jutun mukaan Planmeca ei halua kommentoida hallinto-oikeuden päätöstä. Yrityksessä mahdollisesti kuitenkin mietitään jo vastatoimia. Ylen 5.1. julkaisema uutinen kertoo, että asiaa käsitellään kaupungin sisällä ensi viikon alussa.

Kiinnostavaksi tilanteen tekee, että kaupungilla ja Planmecalla on leikkauspintaa. Planmecan koulutusvientiyrityksen toimitusjohtaja Jenni Pajunen (kok.) on nykyisin paitsi Helsingin kaupunginvaltuutettu myös kaupunginhallituksen varajäsen.

Kaupungilta toivoisi asiassa malttia ja sen pohdintaa, onko hyvän tavan mukaista antaa yksittäiselle yritykselle – menestyvällekään – oikeutta vaatia itselleen erivapauksia. Lohiniemenrannan ohella Planmeca on käyttänyt vaikutusvaltaansa Helsingin uuteen yleiskaavaan. Herttoniemen yritysalueelle olisi ollut mahdollista sijoitettaa huomattavasti asuinrakentamista, mutta Planmecan toiveesta näin ei tehty.

Asukkaiden ja luontojärjestöjen lisäksi myös mm. Uudenmaan ELY-keskus, ympäristökeskus, rakennusvirasto ja Helsingin kaupunginmuseo ovat kritisoineet Lohiniemenrannan koulutuskeskussuunnitelmaa.

5 kommenttia:

 1. Ei Helsingin tarvitse kaavoittaa rakentamattomia merenrantojaan tällaisten yritysten koulutuskeskuksiksi. Hammashoitovälineiden koulutus onnistuu varmaan ilman laituriakin.

  VastaaPoista
 2. Huutavaa hiljaisuutta poliitikoilta. Kukaan ei uskalla oikeasti sanoa ei rahamiehille ja hanke menee piilossa eteenpäin. Herttoniemen tilanteesta en tiennytkään ja olisi hauska tietää miten tuo sopii poliitikkojen ilmoittamaan uuteen järjestykseen kaupungissa, jossa kaavoitetaan tiiviisti jo rakennettun ääreen ja hyvien julkisten varrelle. Tuskin Herttoniemi metroineen on ihan pohjalla, jos ajatellaan edellä kuvailtuja paikkoja. Joku Soininvaarakin ihan pokkana selittää että kaupungilla on uudet arvot ja asenteet, vaikka sama vanha jatkuu.

  Raha on politiikan syöpä ja korruptoi koko järjestelmän. On huvittavaa kuinka joku Vartiainen on moraalipaniikissa työttömien ruokarahoista, mutta jollekin Viking Linelle jakaa kymmeniä miljoonia vaikka niillä on varaa nytkin mainostaa matkat ja ostokset puoleen hintaan. Ei Planmecaan liittiviä henkilöitä verkostoineen ja rahoineen ole paljoa Hesarissa pohdittu, vaikka ihan selvästi kaupunki kohtelee heitä paremmin kuin muita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Herttoniemen asia oli luettavissa vähintään rivien välistä Hesarin 26.10.2015 julkaisemassa jutussa, jossa Planmecan edustaja ja yleiskaavapäällikkö olivat samaa mieltä alueen suunnittelusta. Tässä albumissa on kaksi ruututallennetta jutusta:

   https://photos.app.goo.gl/8b4aUfXogIER394r2

   Mielenkiintoista on, että Herttoniemessä Planmeca vetoaa toiminnastaan mahdollisille asukkaille aiheutuvaan häiriöön. Myös Lohiniemenrannan toiminnasta on jo nykyiselläänkin ollut häiriötä, mutta sitä yritys ei halua tunnustaa.

   Herttoniemen yritysalueelle olisi ollut mahdollista kaavoittaa runsaasti asuntoja niin, ettei yksikään viheralue olisi vaarantunut. Näin ei sitten käynyt todennäköisesti sen vuoksi, että Planmecan sanaa kuultiin kaavoituksessa.

   Poista
 3. Toisaalla jo ilmoitin, etten ole nostamassa maljoja hallinto-oikeuden päätöksen vuoksi. Luonnonpuolustajilla ei ole sellaiseen varaa, koska vastapuoli yrittää joka tapauksessa todennäköisesti uudestaan. Nyt kaupunki sitten on ilmoittanut valittavansa HO:n päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Asiasta Ylelle kertoi asemakaavapäällikkö Marja Piimies.

  https://yle.fi/uutiset/3-10015123

  VastaaPoista
 4. Kun Vaasan yliopisto pari vuotta sitten keräsi kansalaisten kokemuksia rakenteellisesta korruptiosta, ilmoitin kyselylomakkeen kautta silloin suunnitteluvaiheessa olleen Lohiniemenrannan asemakaavan muutoksen.

  VastaaPoista

Kommenttisi julkaistaan tarkastuksen jälkeen.