Puut eivät peitä näkymää. Ne ovat osa sitä. - Hanna-Leena Ylinen

keskiviikko 12. kesäkuuta 2019

Vinkkejä pääkaupunkiseudun lähiluontoon

 
Vuosaarelaiselta luontokuvaajalta Antti Kolilta on ilmestynyt pääkaupunkiseudun retkeilymahdollisuuksia esittelevä kirja Bussikortilla luontoon (Karttakeskus, 2019). Kirja on ajankohtainen, sillä HSL:n vyöhykeuudistus on tehnyt monista Espoossa ja Vantaalla sijaitsevista kohteista helsinkiläisille tavoitettavia AB-lipun hinnalla.

Toisin kuin vuosi sitten ilmestynyt Metrolla metsään, Bussikortilla luontoon ei anna valmiita reittejä, vaan esittelee pääkaupunkiseudun luontoa erilaisten kiinnostuksen kohteiden kautta. Helsingin ympäristössä onkin mahdollista tarkkailla niin lintuja, matelijoita, kasveja kuin geologisia muodostumiakin.
 
 
Kirjan parasta antia on sen monipuolinen kuvitus. Koli kuvaa taitavasti niin maisemia, kasveja kuin eri eläinryhmiäkin. Kuvia kannattaa katsoa tarkkaan, sillä niistä voi löytyä yllättäviä yksityiskohtia kuten poronjäkälän tuntumassa piilotteleva kyy.
 
Kirja kannustaa myös lukijaa kuvaamaan opastamalla ottamaan toistuvasti valokuvia samasta kohteesta. Näin luonnossa tapahtuva muutos tulee konkreettiseksi.
 
 
Lähiluontokin kuormittuu liikkumisesta. Siksi kirjan loppuun olisi voinut kerätä käyttäytymisohjeita retkeilijöille. Kaikille ei tunnu olevan itsestään selvää, että roskat on kerättävä retken päätteeksi ja koirat pidettävä kytkettyinä. Myös tulenteko kannattaisi rajoittaa grillipaikoille, sillä kalliot ja kivet halkeavat nuotion kuumuudessa.
 
Teos on joka tapauksessa tarpeellinen aikana, jolloin ihmisten tulisi ymmärtää etsiä virkistystä pikemminkin kodin läheltä kuin ilmastoa ja ympäristöä rasittavasta matkailusta tai mökkeilystä.
 
 

2 kommenttia:

  1. Mikäli Helsingin vihreiden kaupunkisuunnittelijoiden unelmat toteutuvat, bussikortilla ei pelkästään pääse luontoon, vaan luontoon voi tutustua suoraan raitiovaunun ikkunasta.

    Jos suunnitelmat toteutuvat, esimerkiksi Vallilanlaakson viheralueen läpi ollaan rakentamassa raitiotieväylää ja Kruunuvuorenselän yli pääsee kohta siltoja ja pengerryksiä pitkin. Ja eiköhän se meren rannoilla kulkeva Vartiosaaren rantaratikaksi nimetty liikennehankekin taas kaiveta kohta esiin.

    VastaaPoista
  2. Iso kiitos tästä kirjaesittelystä! Ehkä olisi jäänyt huomaamatta, tai sitten vasta joskus olisi tullut vastaan. Nyt heti tämä täytyy saada käsittelyyn.
    Pertti Salolainen on valittu Stadin Kundiksi, ja kiitospuheessaan Espan lavalla puhui voimakkaasti kaupunkiluonnon puolesta. Keskuspuistoa ei saa nakertaa, Töölönlahden rannat jätettävä rauhaan ym.

    VastaaPoista

Kommenttisi julkaistaan tarkastuksen jälkeen.