Puut eivät peitä näkymää. Ne ovat osa sitä. - Hanna-Leena Ylinen

maanantai 23. maaliskuuta 2020

Luonto on auki

Ramsinniemi 22.3.2020
Vaikka epidemia sulkee tapahtumia ja palveluita, metsät ja rannat pysyvät edelleen auki. Uudet kävijät ovat löytäneet kaupunkiluontoon ja samalla tämä blogikin on saanut uusia vierailijoita, kun viruksen pelästyttämät ihmiset ovat etsineet kohteita, joihin voisi turvallisesti mennä.

Blogista on haettu tietoa esimerkiksi Espoon Rantaraitista, Helsingin täyttömäistä ja Ramsinniemestä. Lisäksi mediassa olleet viittaukset ns. mustiin joutseniin ovat tuoneet lukijoita Nassim Nicholas Talebin kirjasta kirjoittamalleni teosesittelylle. 

Luonnonsuojelijat ja asukasaktiivit ovat korostaneet Helsingin kaavoituksesta käytävissä keskusteluissa, että kaupungissa on turvattava kasvavalle asukasmäärälle riittävät luontaiset virkistysalueet. Koronakriisi on osoittanut, että kaupunkiluonnosta ei ole enää varaa tinkiä.

Uudet kävijät ovat ruuhkauttaneet esimerkiksi Ramsinniemen niin, että sunnuntaina 22.3.2020 retkipaikkaa oli hyvä etsiä vähän etäämpää rannasta, varsinkin jos halusi säilyttää turvavälin. Retkelle oltiin tultu myös kauempaa, sillä niemen parkkipaikka oli täynnä autoja.

Ramsinniemi 22.3.2020
Tässä muutamia vinkkejä uusille kaupunkiluonnossa kävijöille:

- Metsissä ja rannoilla ei pääsääntöisesti ole roskiksia, joten varaudu kuljettamaan jätteesi pois. Jos ongit, on erityisen tärkeää huolehtia, ettei rannalle jää linnuille ja muille eläimille vaaraa aiheuttavia siimanpätkiä tai koukkuja.
- Päiväretkillä evääksi riittävät leivät tai pullat eikä nuotioita tai kertakäyttögrillejä tarvita. Jos kuitenkin haluat paistaa jotain, valitse kohde, jossa on virallinen grillipaikka ja varaa mukaan muutama halko. Luonnon monimuotoisuuden turvaamisen kannalta on tärkeää, että et kerää polttopuita metsästä.
- Pysyttele poluilla, jotta aluskasvillisuus ei kulu ja tuhoudu.

Metsään unohdettu kertakäyttögrilli Ramsinniemessä 22.3.2020

Mitä luonnossa sitten voi tehdä? Rannalla tai metsässä ei tarvitse välttämättä tehdä mitään. Voi vain rauhoittua ja kuunnella ympäristön ääniä tai katsella luonnon muodostamia kuvioita, jotka monipuolisuudessaan ovat mielenkiintoisempia kuin arkkitehtien suosimat suoraviivaiset muodot.

Tässä muutamia esimerkkejä:

Ramsinniemi 22.3.2020

Ramsinniemi 22.3.2020
Ramsinniemi 22.3.2020
Ramsinniemi 22.3.2020
Ramsinniemi 22.3.2020

Ramsinniemi 22.3.2020
Myös metsän ja rannan asukkaita voi tarkkailla, kunhan tekee sen rauhallisesti ja riittävän etäältä luonnon eläinten kotirauhaa kunnioittaen.

Pesäkoloa tekemässä. Ramsinniemi 22.3.2020
Pesäkoloa tekemässä. Ramsinniemi 22.3.2020
Mukavia retkiä uusille ja vanhoille kaupunkiluonnon ystäville!

Ilmeikäs kallio Ramsinrannassa 22.3.20204 kommenttia:

 1. Mun telepatia toimi taas, viime aikoina onkin ollut aika aktiivista napata ja lähettää viestejä "in the air".
  Täällä olen käynyt kurkkimasa, tuleeko nyt kirjoitusta ja tulihan se kun oikein patiselin. Ja olet todella aktiivisesti ajatuksissani koska luen parhaillaan mietelauseitasi. Huikeita ajatuksia. Palaan asiaan e-meilillä kunhan olen sulattanut kirjan.
  Pidetään turvavälit, pysytään terveinä ja pidetään Suomi pystyssä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melkein puoli vuotta meni postaamatta, vaikka sitä ennen olin julkaissut blogissa huhtikuusta 2012 alkaen vähintään kuukausittain. Mutta lopettamispäätöstä en ollut tehnyt eikä tämäkään todennäköisesti jää blogin viimeiseksi kirjoitukseksi. Mutta luultavasti keskityn kotini lähimetsiin, sillä koko Helsingin kattava seuranta, josta joskus haaveilin, vaatisi mahdollisuutta tehdä blogia kokopäiväisesti.

   Mukavaa, että olet löytänyt aforismikokoelmani. Virittelin sitä pitkään eräässä kirjoittajaryhmässä. Tällä hetkellä suunnitteilla on toinen kokoelma, mutta ajan niukkuus haittaa senkin edistymistä.

   Jään odottelemaan sähköpostiasi!

   Poista
 2. Yhdestoista hetki viheralueille25. maaliskuuta 2020 klo 20.23

  Helsingin on tosiaan turvattava kasvavalle asukasmäärälle lähimetsät ja riittävät luontaiset virkistysalueet. Yksi tähän tähtäävä hanke on Kansallisen kaupunkipuiston perustaminen Helsinkiin. Hanke turvaisi olemassaolevia viheralueita ja viheryhteyksiä rakentamiselta.

  Kaupunki on kuitenkin tarkoituksellisesti viivyttänyt kaupunkipuistohanketta jo kolme vuotta, jotta mahdollisimman paljon uuteen yleiskaavaan sisällytettyjä viheralueita ehditään ensin rakentaa tai ainakin panna alulle.

  Nyt olisi yhdestoista hetki pelastaa kaupungin viheralueet, kun hanke on vihdoin tulossa käsittelyyn. Valtuuston pitäisi valita toteuttamisen pohjaksi alkuperäisen aloiteensa mukainen riittävän laaja vaihtoehto, niin että viheralueiden yhtenäisyys säilyy, eikä suunnitelmaa ruveta ainakaan vesittämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt pitäisi tosiaan ymmärtää, että Helsingissä ei ole luontoalueita edes riittävästi. Tänään kävin Uutelassa, Mustavuoressa ja Vartiokylänlahdella ja kaikkialla oli ruuhkaa.

   Poista

Kommenttisi julkaistaan tarkastuksen jälkeen.