Puut eivät peitä näkymää. Ne ovat osa sitä. - Hanna-Leena Ylinen

lauantai 3. marraskuuta 2012

Vielä vähän vaaleista

Kyltti metsässä
Pari viikkoa ennen kunnallisvaaleja näin Meri-Rastilan metsässä kylttejä, joissa äänestäjiä muistutettiin siitä, että Kokoomus ja SDP äänestivät lautakunnassa metsään rakentamisen puolesta. Valitettavasti minulla ei tuolloin ollut kameraa mukana ja seuraavana päivänä kyltit oli ehditty jo poistaa.

Myöhemmin yksi kylteistä oli löytynyt nuhjaantuneena ja joku oli ripustanut sen uudelleen puuhun, jolloin sain otettua kuvan. Kyltit tekivät paluun vaalipäivänä 28.10.2012 ja näin monien ihmisten pysähtyvän niitä lukemaan.

Kyltit ovat esimerkki uudenlaisesta aktiivisuudesta, jossa asukkaat pyrkivät vaikuttamaan vaaleihin muutenkin kuin vain omalla äänellään.


Itsekin olen käynyt vaalitilaisuuksissa ja kirjoittanut blogeja. Sekä kirjoituksissani että käymissäni keskusteluissa olen tuonut esille ryhmien ja yksittäisten ehdokkaiden metsään liittyviä tekoja niin hyvässä kuin pahassakin. Hyville päätöksille ilmoittautuu aina tekijöitä, mutta politiikka voi muuttua vain, jos huonotkin päätökset henkilöidään.

Jotkut konkaripoliitikot ovat pyrkineet vaikuttamaan vaalitulokseen hankkimalla ääniä muillekin kuin itselleen. Heidi Hautala (vihr.) kertoi äänestäneensä ennakkoon Leo Straniusta (vihr.), joka kirjoitti siitä blogissaan. Vaalikoneet tarjosivat minullekin Straniusta yhtenä sopivimmista ehdokkaista. En kuitenkaan äänestänyt häntä - eräänä syynä tuo samainen blogi, jossa Stranius tuli itsensä ohella buffanneeksi Kokoomuksen Lasse Männistöä, joka kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtajana on ollut Meri-Rastilan luontoaluetta vastaan.

Pisimmälle vaikuttamisyrityksen vei Osmo Soininvaara (vihr.), joka blogissaan antamilla ehdotuksilla yritti rakentaa ympärilleen kokonaisen hovin. Ei onnistunut, sillä Soininvaaran suosittelemista ehdokkaista vain Hannu Oskala pääsi läpi.

Meri-Rastilassa metsäkysymys nousi vaaleissa keskeiseksi. Helsingin Sanomien (30.10.) kartalla Meri-Rastila erottuu muusta Vuosaaresta vihreänä alueena. Aiemmissa vaaleissa SDP on ollut Meri-Rastilan suurin puolue. Demarien suosion lasku selittää ehkä osittain myös alueen heikkoa äänestysaktiivisuutta - osa puolueuskollisista äänestäjistä on jättänyt vaalit väliin, kun ei tällä kertaa ole katsonut voivansa tukea omaa puoluettaan. Toinen mahdollinen syy alhaiseen äänestysprosenttiin on asukkaiden voimattomuuden tunne: luottamus systeemiin on mennyt.

Kiinnostavaa kunnallisvaaleissa oli myös joidenkin kovan linjan kaupunkisuunnittelujyrien heikko vaalimenestys. Muutama viikko sitten Vuosaaressa vieraillut kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsen Matti Niemi (SD) ei päässyt 218 äänellään lähellekään varapaikkaa. Useammalla tuolilla istuva kaupunkisuunnittelulautakunnan entinen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki (kok.) tuli 932 äänellään juuri ja juuri valituksi.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Risto Rautava (kok.) puolestaan joutui käyttämään kymmeniä tuhansia euroja tullakseen valituksi. Vallasta kannattaa ilmeisesti maksaa, sillä hän kertoi Helsingin Sanomissa rahojen olleen pääasiassa omia säästöjä.

2 kommenttia:

  1. Oskala ei ollut Osmo Soininvaaran ensisijainen suosikki. Soininvaaran varsinaisesta hovista pääsivät läpi Otso Kivekäs, Meri Holopainen, Tiina Elo, Espoo ja Siru Kauppinen, Vantaa. Ainoa, joka ei päässyt läpi eikä lähellekään edes varapaikkaa oli Mikko "särkelä itte" Särelä, luojan kiitos.
    Seppo

    VastaaPoista
  2. Tarkoitin, että Oskala oli ainoa niistä ehdokkaista, joita Soininvaara suositteli linkin takaa löytyvässä blogissaan. Ensisijainen suosikki hän ei varmastikaan ollut, koska tekstissä häntä kuvattiin näin: "Kulttuurivaikuttaja, mutta silti kerta kaikkiaan järkevä kaveri."

    VastaaPoista

Kommenttisi julkaistaan tarkastuksen jälkeen.