Puut eivät peitä näkymää. Ne ovat osa sitä. - Hanna-Leena Ylinen

sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Se unohdettu sauna Lohiniemenrannassa


Kaupungin omistama sauna Ison Kallahden uimarannan vieressä.
Minulta on kysytty, miksi olen unohtanut kaupungin omistaman rantasaunan Lohiniemenrantaan liittyvistä kirjoituksistani. Ison Kallahden uimarannan vieressä sijaitseva sauna on unohtunut ehkä siksi, että se on ollut niin huomaamaton. Yli yhdeksän vuoden ajan olen kulkenut sen ohi lähes päivittäin, mutta koskaan en ole nähnyt, että siellä olisi saunottu.

Kyseessä ei kuitenkaan ole aavesauna, sillä näiden vuosien aikana siellä on tapahtunut paljon. Unohdettuun saunaan murtauduttiin, jonka jälkeen sitä alettiin remontoida. Saunalla on mm. vaihdettu hirsiä ja ikkunaluukut, korjattu kattoa ja piippua, rakennettu ulko-WC ja pystytetty korkea verkkoaita. Kaupungin työntekijät myös hoitavat saunan pihaa.

Tänä kesänä saunan tuntumassa olleen rikkoutuneen kivilaiturin paikalle rakennettiin uusi laituri:

Uusi laituri Ison Kallahden uimarannalta kuvattuna.
Laiturin rakentaminen on herättänyt toiveita, että sauna otettaisiin yleiseen käyttöön ja Isoon Kallahteen saataisiin kaivattu talviuintipaikka. Itse en tähän kuitenkaan usko. Todennäköisimmältä tuntuu, että sauna jatkaa Helsingin kaupungin työntekijöiden puuhapajana: sitä huolletaan, remontoidaan ja täydennetään, mutta sitä ei käytetä.

Sauna laiturilta kuvattuna.
Uudella laiturilla on usein kalastajia, mutta siihen käyttöön sitä tuskin on tarkoitettu, sillä Ison Kallahden uimarannan suuntaan sinkoilevat vieheet vaarantavat uimareiden turvallisuuden.

Ison Kallahden uimaranta laiturilta kuvattuna.
Mihin tarkoitukseen laituri sitten on tehty? Uintiin - varsinkin talviuintiin - tarvittaisiin pitempi laituri, sillä nykyisen päässä on on matala kivikko.

Kiviä laiturin pään tuntumassa.
Ehkäpä laituri on tarkoitettu levähdyspaikaksi, jossa asukkailla on mahdollisuus ihailla Ison Kallahden maisemia. Yleisestä rantasaunasta haaveilevat voivat laiturilta katsoa myös niiden käytössä olevien yksityisten saunojen suuntaan.

Planmecan saunan laituri.    

1 kommentti:

 1. SANNAN SAUNA

  - Ison Kallvikin rannalla sijaitseva puulämmitteinen itsepalvelusauna, jossa voi kokea aidon suomalaisen saunakokemuksen aina veden ja saunan lämmityksestä alkaen
  - hinta 70 € /tunti, minimi varausaika 3 tuntia
  - saunan varausjakso 7.6. - 31.8.2014 ja varaukset välillä klo 12.00 - 21.00
  - varaus, avainten nouto ja palautus leirintäalueen vastaanottoon

  VastaaPoista

Kommenttisi julkaistaan tarkastuksen jälkeen.