Puut eivät peitä näkymää. Ne ovat osa sitä. - Hanna-Leena Ylinen

torstai 1. toukokuuta 2014

Helsingistä ollaan suunnittelemassa puuhamaata


Windsurfmekka löytyy Lauttasaaren edustalta, KSV:n visioraportin aineistoa.
Helsingin Sanomien mielipidesivuilla on käyty keskustelua kaupunkisuunnittelusta mm. Katajanokan maailmanpyörään liittyen. Yritin laajentaa keskustelua yksityiskohdista uuden yleiskaavan visioihin ja lähetin 27.4. oman mielipiteeni.

Koska tekstini ei ainakaan toistaiseksi ole päätynyt lehteen, julkaisen sen tässä:


Helsingistä ollaan suunnittelemassa puuhamaata

Jyrki Koulumies ja Tarmo Ropponen (HS Mielipide 25.4. ja 27.4.) ihmettelivät Katajanokan kainaloon suunniteltuja rakennelmia ja pohtivat päättäjien tyylitajua.

Tyylitajun ja ymmärryksen puute on kaupunkisuunnittelussa laajempikin ongelma. Helsingin uuden yleiskaavan Visio 2050 -raporttia selatessa tuntuu, etteivät suunnittelijat lainkaan tunnista esim. luontaisina säilyneiden metsä- ja ranta-alueiden merkitystä.

Merellisen Helsingin visiossa on luonnonrantoja pitkin vedetty raitiotie. Suunnittelijoiden ajatus merellisestä Helsingistä näyttää muutenkin olevan jonkinlainen puuhamaa: visiosta löytyy mm. ”merellisten urbaanien suurten festivaalien näyttämöitä” sekä ”Windsurfmekka”.

On visiossa toki myös ”merialue, jonka kehittämisessä huomioidaan kestävä kehitys ja Itämeren ekologian ja luonnon monimuotoisuuden säilyminen”. Suunnittelijat ovat sijoittaneet sen kauaksi kaupungin rannoista.

Keskeistä olisi kuitenkin suojella meriluontoa myös rannikon tuntumassa, sillä tärkeitä ekosysteemejä löytyy erityisesti matalista vesistä. Esimerkiksi Vartiokylänlahti saattaa hyvinkin olla Natura-direktiivin mukainen kapea murtovesilahti.

Suunnittelussa tulisi jo varhaisessa vaiheessa nähdä luonnonrannat säilyttämisen arvoisiksi. Merellisyys syntyy meren läheisyydestä – ei sen alistamisesta huvipuistoksi.

Hanna-Leena Ylinen
Helsinki

1 kommentti:

  1. Luonnon monimuotoisuuden kato on ympäristöhaasteena ilmastonmuutoksen luokkaa. Matalat merialueet ja luontaiset rannat tukevat tosiaan. Monimuotoinen luonto on ihmiselle terveellinen. Asiat liittyvät toisiinsa.

    VastaaPoista

Kommenttisi julkaistaan tarkastuksen jälkeen.