Puut eivät peitä näkymää. Ne ovat osa sitä. - Hanna-Leena Ylinen

maanantai 23. kesäkuuta 2014

Kuvia juhannusviikonlopulta

Näkymä Lohiniemenrannasta juhannuksena.
Koska monet viettävät juhannusta muualla, on lähiössä mahdollisuus kuvata ketään häiritsemättä. Poikkesin juhannusviikonloppuna kuvaamassa muutamia aiemminkin esitettelemiäni paikkoja.

Niityn takana oleva aavehotelli Vuoranta näytti kauniilta. Rakenteista kasvavat koivut olivat luontaisia juhannuskoristeita:


Aavehotelli kaunistuu vuosi vuodelta. 
Rantasaunan rikotut ikkunat on peitetty levyillä:


Juhannuksen alla rakennusvirasto teki Vuosaari-seuran pyynnöstä lintujen pesimäajasta huolimatta rajuja hakkuita Ison Kallahden puistossa. Hakkuita perusteltiin mm. perinteisten lajien palauttamisella alueelle. Niin kaupungilta kuin seuraltakin taisi puuttua sekä tietoa että ymmärrystä. 

Lintujen pesinnän pilanneilla töillä poistettiin kotoperäisiä lajeja kuten kuusia, mäntyjä, koivuja ja pihlajia. Samalla muokattiin maapohjaa niin, että esim. jättipalsamin olisi hyvä asettua siihen. Sjökullan niitty on jo ennestäänkin vieraslajien valtaama. Siellä kasvaa niin lupiineja kuin kurtturuusujakin eivätkä rakennusviraston hoitotoimet kohdistuneet niihin. Ehkä kurtturuusut ovat levinneet Kallahdenniemen suojelualueille juuri Sjökullasta?

Lupiinit ja kurtturuusut täyttävät Sjökullan torpan niityn.
Ison Kallahden uimarannan kupeessa oleva laituri kuuluu rannan saunaan ja se on nyt aidattu. Kerrankin voin todeta ilahtuneeni sekä aidasta että yksityisaluekyltistä. Niiden ansiosta uimareita häirinnyt virvelöinti ainakin vähenee laiturilla.

Saunan laituri ja aitaa.

Yksityisaluekyltti. 
Vuosi sitten kuvasin rakennustyömaan juhannusta. Vaikka kyse ei enää olekaan aavetyömaasta, palasin jälleen Naissaarenraitille. Olen seurannut useita rakennuskohteita Meri-Rastilan Ramsinrannassa ja nähnyt niin sateessa kastuneita rakenteita kuin paikkailtuja elementtejäkin. Koska aloin kuvata vasta viime vuonna, ei minulla ole näistä aiempien kohteiden vaiheista valokuvia. Naissaarenraitin työmaan edistymistä pyrin kuitenkin seuraamaan loppuun asti.

Seinäeristeitä kesäsateessa.
Tarvikkeita rinteessä.
Välineitä.

Luksusta?
Työmaata.
 Vaikka tontti louhittiin jo kolme vuotta sitten, jouduttiin siellä vielä viime viikollakin räjäyttämään:

Vieläkin on louhittu.
Kaivamisen jäljiltä nostettuja kantoja on kasattu pinoksi. Seurakseen ne ovat saaneet joulukuusen ja juhannuskoivuja:

Kantoja kasassa.

2 kommenttia:

 1. Kyllä idän suunnalla onkin kauniita paikkoja, joskin sitten rakentaminen vyöryy niiden päälle hurjaa kyytiä. Laajasalossakin täysi höyry päällä.Tuntuu että paikallistuntemus on kaupungintalollakin niin huonoa, että päätöksiä tehdään tutustumatta sen enempää alueisiin. Toki toiset eivät luonnolle arvoa pistä vaikka sitä kuinka heille näyttäisi, mutta näytti tulevan Vartiosaarikin yllätyksenä jopa vihreiden edustajille. Tässä alkaa jo toivoa sen Laajasalon sillan kaatumista, kun se taitaa viimeistään tuoda valtavat rakennushankkeet vielä suunnittelemattomille alueille jo näiden viimeaikaisten hankkeiden lisäksi.

  Tuota louhikkokuvaa katsellessa tulee mieleen nämä jotka selittävät kuinka rakennetaan kestävästi ja ekologisesti - väittäisin tuossa ekologian vähenneen ja miten tuota voi muka tehdä kestävästi, kun asiat joiden piti kestää vähenevät tuossa touhussa vuosivuodelta. Itse en jaksa edes vieraslajeja morkata, vaikka sinänsä tuhoisia ovatkin - ovatpahan sentään jotakin elävää asfaltin sijasta. Sitten on kaikki toivo jo mennyttä kun maanpinta on peitetty betonilla ja asfaltilla.

  VastaaPoista
 2. Kaupungintalolta pitäisi sinänsä löytyä Laajasaloon liittyvää paikallistuntemusta, koska kaupunginjohtaja Jussi Pajunen on sieltä, mutta jos luontoymmärrys puuttuu, ei asumisellakaan näytä olevan vaikutusta toimintaan.

  Itsekin toivon Laajasalon sillan kaatumista. Hanke on epäilyttävä, koska sitä runnotaan keskeneräisesti valmisteltuna eteenpäin. Kruunuvuoren joukkoliikenneratkaisun asemakaavoitus siltaan perustuen oli vähän aikaa sitten näytteillä ja selostusluonnos vilisi ilmaisuja "TÄYDENTYY", "TARKENTUU" ja "TÄYDENNETÄÄN MYÖHEMMIN". Helsingin luonnonsuojeluyhdistys jätti asiasta mielipiteen, mutta valitettavasti sitä ei vielä näytä löytyvän netistä.

  Todennäköisesti kaupungin johdon ja kaavoittajien ajatuksena on Laajasalosta Vartiosaaren ja Ramsinniemen kautta Meri-Rastilan rantametsän läpi ulottuva "merellisen asumisen" vyöhyke, Jos siltaratkaisu raitioteineen saadaan ajettua läpi, sillä tullaan perustelemaan raskasta rakentamista Itä-Helsingin toistaiseksi luonnontilaisina säilyneille rannoille.

  VastaaPoista

Kommenttisi julkaistaan tarkastuksen jälkeen.