Puut eivät peitä näkymää. Ne ovat osa sitä. - Hanna-Leena Ylinen

tiistai 10. kesäkuuta 2014

Ison Kallahden puisto: rajuja harvennushakkuita lintujen pesimäaikaan

Puupino Harbonkadulla
Ympäristökeskuksen 3.6.2014 järjestämässä LUMO-seminaarissa luonnonhoidon suunnitteluvastaava Tiina Saukkonen rakennusvirastosta kertoi Helsingin kaupungin luonnonhoidon periaatteista. Hänen mukaansa metsien hoidossa käytetään luonnonmukaisia ja ympäristöystävällisiä tekniikoita eikä lintujen pesimäaikana 1.4. - 31.7. tehdä uudistusta tai harvennusta.

Todellisuus ei kuitenkaan vastaa periaatteita. Kesäkuussa on Ison Kallahden puistossa tehty rajuja harvennushakkuita. Otin tänään muutamia valokuvia alueelta ja jaoin albumin paitsi Saukkoselle, myös luonnonhoidosta vastaavalle apulaiskaupunginjohtaja Pekka Saurille sekä yleisten töiden lautakunnan jäsenille.

Lisää valokuvia:Sjökullan niityn poikki puskettu traktoriväylä
Traktori kuormineen
Hakkuun jälkiä
Hakkuun jälkiä
Puupino Sjökullantiellä
Ison Kallahden puisto ei suinkaan ole ainoa paikka, jossa metsätöitä on tehty vastoin Helsingin kaupungin linjauksia. Vaikka mm. Kallahdenniemen, Meri-Rastilan metsäalueen ja Vartiokylänlahden työt ajoittuivat talveen tai varhaiskevääseen, ei niissäkään noudatettu esim. periaatetta luonnonmukaisista tai ympäristöystävällisistä tekniikoista.

PS. Pahoittelen, etteivät kuvat aluksi välittyneet albumin asetusten vuoksi.

Lisäys 11.6.: Työt jatkuvat rajuina myös tänään, paikalla on kaksi isoa traktoria ja kaatovuorossa on pihlajia ja isoja koivuja. On selvää, että lintujen pesimärauhaa on häiritty.

11 kommenttia:

 1. Tulin tosi surulliseksi näistä hakkuista. En ymmärrä lainkaan tällaista aggressiivista metsänhoitoa tehtiin se sitten pesimäaikaan tai ei. Pahinta hakkuissa on se, että niissä ei säästetty juuri ollenkaan nuorta puustoa. Missä on metsä sen jälkeen, kun muutamat harvat vanhat puut ovat kaatuneet syksyn myrskyissä tai kun ne ovat muutaman vuoden kuluttua kaatuneet lahottuaan?

  VastaaPoista
 2. Sain rakennusviraston Antti Siuruaiselta viestin, ettei heillä ole normaalisti tapana tehdä näin järeitä toimenpiteitä lintujen pesimäaikaan, mutta Ison Kallahden puistossa he toimivat Vuosaari-seuran pyynnöstä. Tämä on monella tavalla outoa. Ensinnäkin, miksi Vuosaari-seura katsoo olevansa oikeutettu pyytämään yleisen puiston harventamista? Toiseksi, miksi kaupunki lähtee seuran pyynnöstä toteuttamaan töitä, jotka ovat luonnonhoidon linjausten vastaisia ja minkä kaikkien tahojen pyyntöjä kaupunki olisi valmis vastaavissa tilanteissa tottelemaan?

  Siuruainen kertoi, että toimenpiteiden tarkoituksena on palauttaa Sjökullan torpan vanha kulttuurimaisema. Mitenköhän virastossa kuvitellaan maiseman palautuvan puskemalla traktoreilla puita nurin? Perinnemaisemaa olisi mahdollista hoitaa niin, ettei lintuja häirittäisi.

  VastaaPoista
 3. Vuosaari-seuralta on muutenkin kadonnut täysin harkintakyky. Nyt he ovat laittaneet läpikulun kieltäviä kylttejä Skökullan torpalle. Seura on ilmeisesti ymmärtänyt täysin väärin tehtävänsä. Luulisi, että asukasyhdistyksen tehtävänä olisi lisätä asukkaiden viihtyisyyttä eikä asettaa raja-aitoja ja kiusata asukkaita.

  VastaaPoista
 4. Hakkuu pistää surulliseksi. Etenkin lintujen takia, mutta muutenkin. Mietin samaa kuin ensimmäinen kommentoija. Miten alueen puusto voi myöhemmin uusiutua?

  Ja miksi näin rajuja hakkuita tehdään tuulelle alttiilla paikalla?

  VastaaPoista
 5. Luontoa pitäisi myös kunnioittaa.

  VastaaPoista
 6. Asiasta on hyvä lähettää palautetta Vuosaari-seuran puheenjohtajalle Anja Hinkkaselle. Palautteen lähettäminen on tärkeää, koska hän on ilmeisesti siinä harhaisessa käsityksessä, että asukkaat ovat alueen "siivoamisen" kannalla, jona hän metsän kaatamista pitää. Hänen sähköpostiosoitteensa on anja.hinkkanen@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myös kaupungille on hyvä antaa palautetta. Se onnistuu esim. tältä sivulta:

   http://www.hel.fi/www/helsinki/fi/kaupunki-ja-hallinto/osallistu-ja-vaikuta/palaute/anna-palautetta

   Poista
 7. On poistettu myös isoja puita, jotka ovat olleet paikalla pitkään. Luulisi ainakin osan niistä olleen vanhaa kulttuurimaisemaa.

  On kaadettu myös persoonallinen ja suuri koivukokonaisuus, joka oli kuin maamerkki. Miten tällainen palauttaa kulttuurimaisemaa?

  Niitty on yleensä tähän aikaan kukista kaunis. Nyt se on aika rujon näköinen, kun puita on kuskattu sen yli traktoreilla.

  VastaaPoista
 8. Täältä voi katsoa 12.6. aamupäivän tilanteen:

  http://hlylinen.blogspot.fi/2014/06/ison-kallahden-raiskio-perinnemaisemaa.html

  VastaaPoista
 9. Tässä on Helsingin kaupungin palautejärjestelmästä saamani vastaus:

  Vastaus antamaanne palautteeseen

  Hei!

  Tähän aikaan ei tehdä hoitosuunnitelmien mukaisia metsänhakkuita, joten kyseessä on jokin rakentamis- tai muu toimi. Olen välittänyt kysymyksen rakennusvirastolle ja uskon saavani vastauksen piakkoin. Palaan asiaan.

  Raimo Pakarinen
  Ympäristökeskus
  Antamanne palaute

  Metsätöitä lintujen pesimäaikaan

  Ison Kallahden puistossa on viime viikolla tehty rajuja metsätöitä huolimatta lintujen pesimäajasta. Liitteessä on hakkuuaukosta eilen ottamani kuva. Tällä hetkellä tilanne on todennäköisesti vielä karumpi, sillä vihreä metsätraktori on ryskinyt alueella tänäänkin.

  Palautteen lähettäjä: Hanna-Leena Ylinen, hlylinen@gmail.com
  Lähetetty: 9.6.2014 16:34
  Julkaisulupa: Kyllä

  VastaaPoista
 10. Lintujen pesimäajasta ja hakkuista Espoon kaupungin sivuilla:

  http://www.espoo.fi/text/fi-FI/Pesimaaika_ja_metsien_hakkuut(13665)

  VastaaPoista

Kommenttisi julkaistaan tarkastuksen jälkeen.