Puut eivät peitä näkymää. Ne ovat osa sitä. - Hanna-Leena Ylinen

perjantai 27. helmikuuta 2015

Planmecan suunnitelma puhuttaa Vuosaaressa

"Harbo Lounge" - ei viherkattoa. 27.2.2015
Vuosaari-lehden numeroissa 5/2015, 6/2015 ja 7/2015 on ollut keskustelua Planmecan suunnitelmasta laajentaa toimintaansa Lohiniemenrannassa.

Kaupunginvaltuutettu ja kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsen Eija Loukoila (vas.) valotti muutaman vuoden takaisia tapahtumia. Rantasaunaa koskeneet kaavamääräykset olivat olleet tiukkoja: viherkatto, luonnonkiviaita ja maisemointi luontoarvoja kunnioittaen. "Nykyinen rakennus ei vastaa ainakaan lautakunnassa päätettyjä kaavamääräyksiä, vaan ilmeisesti useilla poikkeamisluvilla on saatu aikaan kyseinen hirvitys," Loukoila kirjoitti Vuosaari-lehdessä 7/2015.

Muistelen itsekin tutustuneeni kaavamääräyksiin Harbo Loungen valmistumisen aikoihin ja ihmetelleeni lopputulosta. Muistaakseni kaavassa määriteltiin myös, että huvilamiljöö tulisi säilyttää eikä Villa Harbon pihaan saisi rakentaa parkkipaikkoja. Niitä kuitenkin rakennettiin samaan aikaan kuin rantasaunaa.

Parkkipaikat tuhosivat huvilamiljöön. 27.2.2015

Harbo Loungen tontilla sijaitsi punainen vaja, joka oli määrätty säilytettäväksi, sillä lepakot käyttivät sitä lisääntymispaikkanaan. Kaikki lepakkolajit kuuluvat samaan tiukan suojelun piiriin kuin liito-oravakin. Lepakkovaja kuitenkin "katosi" saunaa rakennettaessa.   

Jos Planmecan nyt hakema asemakaavanmuutos jatkaa etenemistään, on syytä muistuttaa Helsingin kaupunkia rantasaunan rakentamiseen liittyneistä ongelmista.

Miten sitten kävi kaupunginhallituksessa, kun Planmecan koulutuskeskusasiaa 9.2.2015 käsiteltiin? Ehdotukseen tehtiin kaksi muutosta, joihin voi tutustua päätöstiedotteessa.

On mielenkiintoista, että kaupunginhallitus oli yksimielinen ensimmäisestä päätösehdotukseen tehdystä muutoksesta: "Suunnittelussa on otettava huomioon rannan erityiset luontoarvot ja säilytettävä rannan tuntumassa kulkeva yleinen jalankulkureitti."

Toinenkin muutosehdotus meni läpi, mutta sitä vastustivat kaikki kokoomuslaiset ja perussuomalaisten edustaja: "Kaavaa valmisteltaessa tulee varmistaa se, että asukkailla on vapaa pääsy rantaan."

Mitenköhän Arja Karhuvaara, Lasse Männistö, Mika Raatikainen, Tatu Rauhamäki ja Laura Rissanen kuvittelevat samaan aikaan olevan mahdollista sekä ottaa luontoarvot huomioon että antaa Planmecalle oikeus sulkea ranta omaan käyttöönsä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi julkaistaan tarkastuksen jälkeen.