Puut eivät peitä näkymää. Ne ovat osa sitä. - Hanna-Leena Ylinen

torstai 23. huhtikuuta 2015

Meri-Rastilan täydennysrakentaminen

Alue, jolla täydennysrakentamista tutkitaan.
Lisäys 13.5.2015: Kaupungille lähettämäni mielipide täydennysrakentamishankkeesta on luettavissa täällä.
 
Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto tuottaa kaavahankkeita sellaista vauhtia, ettei siellä aina muisteta olla samaa mieltä itsensäkään kanssa. Kun täydennysrakentamiseen perustuvaa OURCity-suunnitelmaa aikoinaan esitettiin vaihtoehdoksi metsään kaavoittamiselle, virastosta vakuuteltiin päättäjille, ettei täydennysrakentaminen onnistuisi tai olisi taloudellisesti kannattavaa.

Täydennysrakentaminen oli kuitenkin muuttunut virastonkin mielestä kannattavaksi jo ennen osayleiskaavan poliittista käsittelyä syksyllä 2013. Laiturilla 11.4.2013 järjestetyssä tilaisuudessa Itä-Helsingin puhuttavimmat suunnitelmat Vuosaari-projektin silloinen päällikkö Ilkka Laine kertoi, että täydennysrakentamisen suunnittelu OURCity-kaavan pohjalta oli alkamassa toukokuussa 2013. Virastossa oli siis sujuvasti unohdettu OURCityn olennaisin idea eli tarjota metsäkokonaisuuden säilyttävä vaihtoehto.
 
Samassa tilaisuudessa Laine arvioi, että koko Vuosaaren asukasmäärä tulisi kasvamaan noin neljällä tuhannella. Nyt esillä olevassa kaupunkiuudistuksessa Meri-Rastilaan, joka on vain pieni osa Vuosaarta, oltaisiin mahdollisesti pyrkimässä asuttamaan tätäkin enemmän ihmisiä. Kaavoitusta seuraavien osallisten kannalta tällainen suunnittelun pohjana olevien asukasmäärien jatkuva muuttuminen on kohtuutonta.
 
Täydennysrakentaminen voi sinänsä olla Meri-Rastilalle eduksi, jos se tehdään huolella ja viheralueet rauhaan jättäen. Kaava-alueella sijaitsevien Ole Kandelin puiston ja Ison Kallahden puiston kautta kulkee maakuntakaavaan merkitty Kallahdenniemen suojelualueelle suuntautuva viheryhteystarve. Näihin ei siis ylemmän tason kaavankaan perusteella tulisi osoittaa rakentamista. Myös Rysäpuisto, Haruspuisto, Pohjavedenpuisto ja Ullaksenpuisto pitäisi jättää rauhaan.
 
Mihin Meri-Rastilassa sitten voisi täydennysrakentaa? Alueella on muutamia vähäisellä käytöllä olevia kivettyjä aukioita. Mitään korvaamatonta tuskin menetettäisiin, jos niihin tiivistettäisiin kerrostaloja:
 
Fokkatori. 22.4.2015
Meri-Rastilan tori. 22.4.2015
Myös laajoille parkkipaikoille olisi mahdollista rakentaa järjestämällä paikoitus talojen alle tai vähentämällä pysäköinnin viemää maapinta-alaa rakentamalla autopaikat kerroksiin.
 
Tilasyöppö parkkipaikka. 22.4.2015
 
Paikoitustilaa ostarin kupeessa. 22.4.2015 
Ostoskeskuksen takana on lähes käyttämätön asfalttikenttä. Myös itse ostoskeskuksen päällä voisi olla asuntoja. Kauppaa ja muita palveluja tarvitaan, mutta ne voivat yhtä hyvin sijaita korkean talon alimmissa kerroksissa kuin nykyisen kaltaisessa ladossa.

S-marketin lato ja asfalttikenttä sen takana. 22.4.2015
Metroaseman viereen sopisi korkea maamerkkirakennus, sillä emme välttämättä kaipaa ABC-huoltamoa keskelle kylää.

Tähän rakentaminen saattaisi lisätä viihtyvyyttä. 22.4.2015
Rastilaan valmistumassa olevat uudet kerrostalot näyttävät hyviltä radan vieressä. Vastaavat talot olisi mahdollista rakentaa myös Vuotien toiselle puolelle Meri-Rastilaan.

Näillä voisi olla vastinparit Meri-Rastilassa. 22.4.2015
Olennaisinta kuitenkin olisi tunnistaa, mille asioille ei pidä tehdä mitään. Välillä tuntuu, että kaupunkisuunnittelijoiden työkalupakista puuttuu säilyttämiseen tähtäävä työkalu. Rannat ja metsät menevät pilalle muokkaamisesta eikä uusien reittien rakentaminen lisää hyvinvointia, jos samalla pirstotaan luontoalueita.

Virastossa voitaisiin myös miettiä, olisiko asukaslähtöisyys sittenkin sitä, että keskityttäisiin täydennysrakentamiseen ja hylättäisiin osayleiskaava, johon asukkailla ei aikoinaan ollut todellista vaikuttamismahdollisuutta.

Meri-Rastilan kaupunkiuudistuksen materiaalit löytyvät täältä. Mielipiteitä osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta voi jättää viimeistään 4.5.2015. Helpoiten se onnistuu lähettämällä sähköpostia osoitteeseen helsinki.kirjaamo(a)hel.fi.

Lisäys 29.4.2015: Meri-Rastilan ala-asteen koululla 27.4.2015 järjestetyssä tilaisuudessa etsittiin sopivia täydennysrakentamispaikkoja. Kävin vielä kuvaamassa kaksi ehdotettua kohdetta. Ehdotukset eivät ole minun, mutta hyväksyisin nämä Kallahden peruskoulun lähistöllä sijaitsevat paikat.

Vähäisessä käytössä olevalle kääntöpaikalle mahtuisi yksittäinen kerrostalo:

Kääntöpaikka Kallahden peruskoulun vieressä. 28.4.2015

Rakentamista ehdotettiin myös Meri-Rastilan tien varteen Pohjavedenpuiston viereen. Tämäkin on hyväksyttävissä sillä edellytyksellä, että takana oleva metsäinen kallio säilytettäisiin kokonaisuudessaan:

Meri-Rastilan tie Kallahden peruskoulun kohdalla. 28.4.2015
 

6 kommenttia:

 1. Pakko noiden on koko ajan kasvattaa suunnitelmien asukasmääriä, kun Malmin kentän rakentaminenkin on menossa puihin. Samalla voidaan hyvästellä aika moni aito luontokohde, kun jo Kivinokan rakentamatta jättäminen lisäsi 6000 asukkaan verran painetta kaavoittaa muualle - Malmi tuo nyt siihen lisää ainakin 20 000, ellei peräti 30 000. Pitää ihmetellä Jarmo Niemisenkin ristiriitaisia haluja Malmin suhteen, kun on kuitenkin ollut puolustamassa sitä, että luontoon ei rakenneta. Surulliselta näyttää, kun Keskuspuistonkin vähemmän suojellut paikat ovat jälleen nakerrettavana, eikä Helsingillä ole näköjään päätäntävaltaa siihen mitä täällä tehdään - miksi oikeastaan valitsemme valtuutettuja, kun päätökset Helsingin kaavoituksen suhteen tehdään lestadiolaiskokouksissa Oulussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä tiedä, tarvitseeko niistä Oulun lestadiolaiskokouksista olla sen enemmän huolissaan kuin ihan Helsingin sisällä tehdyistä linjauksista ja päätöksistä. Täällä suunnitellaan rakentamista niin Kruunuvuoreen, Vartiosaareen, Ramsinniemeen, Meri-Rastilaan kuin Östersundomiinkin. En usko, että ne siellä Oulussa pystyisivät pistämään pahemmaksi kuin Jussi Pajusen hallitsemassa Helsingissä.

   Poista
 2. Kuvista näkyy hyvin, että aidolle täydennysrakentamiselle on löydettävissä luontevia paikkoja. Luonto- ja virkistysalueet taas on hyvä jättää rauhaan.

  Joihinkin täsmäkohteisiin voisi rakentaa korkeampia taloja, jotka suunniteltaisiin yhteensopiviksi ympäristön kanssa. Tilaa säästyisi ja asuntoja syntyisi.

  Jos korkeat talot suunniteltaisiin kokonaisuuteen hyvin istuviksi, voisi syntyä mielenkiintoista kerroksellisuutta. Vanha ja uusi erottuisivat eivätkä kuitenkaan riitelisi keskenään.

  Hieman erillään olevista korkeista taloista voisi muodostua laajempi hahmo ja matalammat rakennukset siinä väleissä jättäisivät katseelle tilaa. Maisema hengittäisi.

  Olennaista on turvata viher- ja virkistysalueet osana kokonaisuutta. Tämä tukisi asukkaiden terveyttä ja säästäisi kaupungin kustannuksia. Ilmastonmuutoksen myötä luontaisten viheralueiden merkitys vain korostuu.

  VastaaPoista
 3. Helsinki haluaa Rastilasta ensin rusinat ja syö sitten pullan jälkiruoaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eniten Helsinki taitaa olla ylipormestari Jussi Pajusen unelmien toteuttamisen asialla. Todellisuudessa siis kaupunki (lue: Pajunen) haluaisi uusien merellisten kaupunginosien nauhan Kruunuvuorenrannasta, Vartiosaaren ja Ramsinniemen kautta Meri-Rastilaan. Alla on suora lainaus Vartiosaaren osayleiskaavaluonnoksen selostuksesta:

   "Saari liitetään silloilla Laajasaloon ja Vuosaareen osaksi Itä-Helsinkiin tuulevaisuudessa rakentuvaa merellisten kaupunginosien nauhaa. Suunnitellaan
   saaren rantavyöhykkeet ja silhuetti siten, että ne luovat uuden rikastavan kerrostuman Vartiokylänlahden maisemaan. Itäsaariston puoleinen rantamaisema pyritään säilyttämään vihreänä, mutta suurmaiseman silhuetissa rakentaminen voi näkyä."

   Meri-Rastilan osaltakin osayleiskaavan piti olla vasta alkua ja suunnittelun levitä yleiskaavaprosessin yhteydessä muualle rantametsään. Tämä muuttui kuitenkin poliitikoille kiusalliseksi, koska valtuusto oli hyväksynyt ponnen, jossa valtuusto osayleiskaavan hyväksyessään sitoutui säilyttämään loppuosan metsästä. Lisälevittämisestä luovuttiin kaupunkisuunnittelulautakunnan 16.12.2014 tekemällä päätöksellä.

   En kuitenkaan usko, että "uusia merellisiä alueita" tavoittelevat veijarit olisivat vieläkään luopumassa pyrkimyksistään metsään laajemmin. Tähän viittaa kiinteistölautakunnan erikoinen lausunto yleiskaavaluonnoksesta, jossa Meri-Rastilan metsän lisäksi haikailtiin jälleen myös Kivinokan ottamista selvitysalueeksi. Kiinteistölautakunta haluaisi myös siirtää Rastilan leirintäalueen Uutelaan Rudträskin tuntumaan.

   Helsingin kaupungin toimiin paneutuvalle tutkivalle journalismille olisi tilausta.

   Poista
 4. Hei Hanna-Leena! Haluaisin tiedustella lupaa käyttää ottamaasi valokuvaa Meri-Rastilan torista. Olen yrittänyt tavoitella sinua puhelimitse ja Facebookin kautta (en löytänyt sähköpostiosoitettasi), ilmeisesti numero on väärä sillä en saa puheluja tulemaan läpi. Olisi hienoa, jos saisin tavoitettua sinut mahdollisimman pian niin voidaan keskustella asiasta. Minulle voi soittaa numeroon 0503237534 tai kirjoittaa sähköpostitse miia-liina@kaleidoscopenordic.com

  Ystävällisin terveisin, Miia-Liina Tommila

  VastaaPoista

Kommenttisi julkaistaan tarkastuksen jälkeen.