Puut eivät peitä näkymää. Ne ovat osa sitä. - Hanna-Leena Ylinen

torstai 10. syyskuuta 2015

Mielipide Lohiniemenrannan asemakaavan muutoksesta

Ol
Lohiniemenranta vuonna 2010 tehdyssä puistosuunnitelmassa.
Planmeca on hakenut asemakaavan muutosta Lohiniemenrantaan. Mielipiteitä hankkeen osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta voi jättää viimeistään 23.9.2015. Tarkemmat ohjeet löytyvät hankekortin aineistoista.

Alla on 10.9.2015 Helsingin kaupungin kirjaamon sähköpostiosoitteeseen helsinki.kirjaamo@hel.fi lähettämäni mielipide:

Mielipide Lohiniemenrannan asemakaavan muutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta

Olen tutustunut aineistoon, joka liittyy Planmecan Lohiniemenrantaan hakemaan kaavamuutokseen. 
 
Luontoarvot estävät Harbo Loungen viereen rakentamisen

Kaavamuutosta käsiteltiin kaupunginhallituksen kokouksessa 9.2.2015. Tontti, johon muutosta tuolloin haettiin, sijaitsee aivan rantaviivan tuntumassa ja on luontotietojärjestelmän mukaan osa tärkeää lepakkoaluetta ja sillä sijaitsee arvokas kasvikohde. Kaupunginhallitus päätyi evästämään, että suunnittelussa on otettava huomioon rannan erityiset luontoarvot ja säilytettävä rannan tuntumassa kulkeva yleinen jalankulkureitti. Lisäksi kaupunginhallitus edellytti sen varmistamista, että asukkailla on vapaa pääsy rantaan.

Käytännössä on mahdotonta rakentaa rannan tuntumassa olevalle tontille niin, että luontoarvot tulevat huomioiduiksi. Tontille rakentaminen olisi myös vastoin Helsingin kaupungin periaatetta säilyttää rannat rakentamattomina. Lisäksi tontti sijaitsee Kallahdenniemen Natura-alueen tuntumassa. Heinäkuussa 2015 alkanut melontakeskuksen rakentaminen on jo heikentänyt luonnonsuojelualueen suojavyöhykettä. Lisärakentamisen ehdottaminen Kallahdenniemen tuntumaan osoittaa huonoa harkintakykyä. 

Alueelle on laadittu puistosuunnitelma vuonna 2010

Kaavamuutoksen esittäminen tuntuu oudolta myös siksi, että vuonna 2010 alueelle tehtiin puistosuunnitelma. Suunnitelmassa rantaan sijoittuva tontti on merkitty "nykyiseksi säilytettäväksi metsäksi, jolla on luonnonsuojelullista arvoa (arvokas kasvisto ja lepakkokohde)". Laaditusta puistosuunnitelmasta tuleekin pitää kiinni. 

Villa Harbon vieressä sijaitseva tontti

Kaupunginhallituksen käsittelyn jälkeen kaavamuutokseen on lisätty toinenkin tontti: Villa Harbon viereiselle, nyt asunnoille kaavoitetulle tontille haetaan mahdollisuutta rakentaa majoitustiloja. Ehdotan, että jos rakentamiseen päädytään, koulutuskeskus sijoitetaan majoitustilojen yhteyteen, koska Harbo Loungen viereisen rannalla sijaitsevan tontin luovuttaminen Planmecalle ei ole perusteltavissa.

Planmecan toiminnan laajentaminen Lohiniemenrannassa ei kuitenkaan voi olla itsestään selvää. Esimerkiksi Harbonkadun kapasiteetti on otettava huomioon. Kapea katu tulee kuormittumaan jo siinä vaiheessa, kun Natura Vivan melontakeskus aloittaa toimintansa rannassa. Se ei todennäköisesti kykene vetämään kasvavaa määrää Planmecan tilausbusseja. 

Planmecan aiempi toiminta Lohiniemenrannassa

Lohiniemenrannassa sijaitsi punainen vaja, jota lepakot käyttivät lisääntymispaikkanaan. Se olisi tullut luonnonsuojelulain 49 §:n mukaan säilyttää. Vaja kuitenkin "katosi" Harbo Loungen rakentamisen yhteydessä. Rakentamisen aikana tapahtui muitakin muutoksia, jotka poikkesivat alun perin tarkoitetusta. Villa Harbon huvilamiljöö menetettiin, kun Planmeca muokkasi ison osan pihasta pysäköintitilaksi. Harbo Loungen edusta aidattiin ja ranta suljettiin asukkailta.

Planmeca on osoittanut piittaamattomuutta Lohiniemenrannan ympäristöstä myös Harbo Loungen rakentamisen jälkeen. Yritys ajatti useampana kesänä vieraitaan kahdella vesiskootterilla, vaikka niiden käyttö Isolla Kallahdella on kielletty väyliä lukuunottamatta. Vesiskootterit häiritsivät alueen linnustoa ja ajoittain niillä tultiin vaarallisen lähelle Ison Kallahden uimarantaa. 

Lopuksi

Luontoarvojen vuoksi kaavamuutoksesta Harbo Loungen viereisellä tontilla tulee luopua. Jos rakentamiseen kuitenkin päädytään, koulutuskeskus on sijoitettava majoitustilojen yhteyteen. Rannan puoleinen alue on jätettävä luonnontilaiseksi.

Totean lisäksi, että yleisötilaisuuden järjestäminen kaavamuutosta hakevan yrityksen tiloissa osoittaa kaupungilta huonoa harkintaa.

Helsingissä 10.09.2015

Hanna-Leena Ylinen

8 kommenttia:

 1. Onko tässä kyse siitä, ettei samaa kakkua voi sekä syödä että säilyttää? Rannan luontoarvot eivät säily, jos ulkoilutien ja rannan väliin rakennetaan. Luontokaista on varsin kapea.

  Olisi hyvä, jos kaupunkia kehitettäisiin pitkäjänteisesti. Puistosuunnitelma tehtiin käytännössä ihan äsken.

  Tarvittaessa uudisrakennukset saa kyllä sovitetuksi ulkoilutiestä mantereelle päin. Kokonaisuuskin tulisi näin viihtyisämmäksi.

  Kaupungin periaate, jonka mukaan rannat jätetään vapaaksi on hyvä - etenkin, jos siitä pidetään kiinni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Puistosuunnitelma on tehty vain muutama vuosi sitten ja siitä on maksettu konsulteille. Helsingin kaupungin toiminta on kovin tempoilevaa.

   Surkuhupaisaa tässä Planmecan tapauksessa on, että en ole kesällä 2015 huomannut, että yritys olisi aiempien vuosien tapaan ajeluttanut vieraitaan vesijeteillä. Johtuu varmaan nyt haussa olevasta asemakaavan muutoksesta, että ovat yrittäneet vähentää lähiseudun asukkaiden ärsyttämistä. Asukkaita tosin on vähemmän kuin voisi olla, sillä iso osa mahdollista koulutuskeskusta lähinnä olevista asunnoista on tyhjillään, koska huhtikuussa Hiidenmaankadulle ja Naissaarenraitille valmistuneet pari- ja rivitaloasunnot eivät oikein ole menneet kaupaksi.

   Poista
  2. Miksi vesijettien häviminen on mielestäsi surkuhupaisaa? Voisiko kysymys kuitenkin olla siitä että yrityksen edustajat itsekin ymmärsivät niiden ongelmallisuuden em. syistä ja päätyivät niistä luopumiseen ilman sen suurempia "taka-ajatuksia"?

   Poista
  3. Aiempina kesinä Planmecalla on ollut useita mahdollisuuksia luopua vesijeteistä, mutta sitä ei ole tapahtunut, vaikka niiden ongelmallisuudesta ei ole voinut olla epäilystä. Kun olen näiden vuosien aikana seurannut yrityksen toimintaa tällä alueella, en todellakaan pysty uskomaan, että se tekisi mitään puhtaasti hyvästä tahdosta.

   Valitettavasti samainen yritys näyttää ohjaavan kaavoitusta ja estävän järkevän suunnittelun myös Roihupellossa.

   Poista
  4. Viittaatko tällä kaavoituksen ohjailulla ja järkevän suunnitelun estämisellä nyt taannoiseen uutiseen Herttoniemen teollisuusalueen kaavoituksen muuttamisesta niin että alueelle voisi rakentaa myös asuntoja?

   Poista
  5. Viittasin tähän uutiseen:

   http://www.hs.fi/kaupunki/a1445746039996

   Sen jälkeen, kun minulle selvisi, että Planmeca vaikuttaa kaavoitukseeen myös Herttoniemen teollisuusalueella, katsoin uudestaan tiedot kaupunginhallituksen kokouksesta, jossa Lohiniemenrannan kaavasta päätettiin. Samalla huomasin, että kaupunginjohtaja Jussi Pajunen oli asiassa esteellinen. Liittynee Planmecan koulutusvientiyrityksen toimitusjohtajaan:

   http://www.planmeca.com/fi/Uutiset-ja-tapahtumat/Mediatiedotteet/Planmeca-ja-Turun-yliopisto-perustavat-hammasalan-koulutusvientiyrityksen/

   Poista
 2. Toisen menon vuoksi en päässyt kaavamuutoksen yleisötilaisuuteen, mutta kotiin palatessani vastaan tuli muutama tilaisuudessa paikalla ollut. Jossain määrin oudolta tuntui, että kävijöille oli jaettu Planmecan tarvikekasseja. Kuulosti myös siltä, että suunnittelijat eivät aio laittaa minkäänlaista painoarvoa kaupunginhallituksen evästyksille.

  VastaaPoista
 3. Lautakunta palautti kaavan syksyllä valmisteluun ja siitä on nyt laadittu uusi versio. Mielipiteeni uusitusta kaavasta löytyy täältä:

  http://hlylinen.blogspot.fi/2016/05/mielipide-lohiniemenrannan-asemakaavan.html

  VastaaPoista

Kommenttisi julkaistaan tarkastuksen jälkeen.