Puut eivät peitä näkymää. Ne ovat osa sitä. - Hanna-Leena Ylinen

maanantai 11. tammikuuta 2016

Huomio Vartiosaaren osayleiskaavaehdotuksesta

Osa Vartiosaaren osayleiskaavaehdotuksen kaavakartasta


Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto tuottaa suunnitelmia sellaista vauhtia, että aineistoihin perehtyminen on käytännössä mahdotonta. Vartiosaaren osayleiskaavaehdotuksen muistutusten takaraja on 29.1.2016 ja kaavan mittava aineisto löytyy hankekortista.

Olen käsitellyt Vartiosaaren aineistoa aiemmin blogissani, mutta myönnän, etten ole ehtinyt käydä läpi koko materiaalia. Muistutusta kirjoittaessani olen tyytynyt tarkastelemaan olennaisinta eli kaavakarttaa oheisteksteineen. Kartta on se osa suunnitelmaa, joka on tarkoitettu oikeusvaikutteiseksi, joten kaikkeen siihen kirjoitettuun on syytä suhtautua vakavasti.

Kaavan oheismateriaalista syntyy kuva, että iso osa Vartiosaaren luontoa säilyisi, vaikka saareen rakennettaisiinkin. Jokainen rakentamista hiukankin seurannut ymmärtää, että rakentamisen vaikutukset ulottuvat huomattavasti rakennettavaa aluetta laajemmalle.

Oikeusvaikutteiseksi tarkoitetulta kaavakartalta löytyvä teksti paljastaa, että toteutuessaan kaava antaisi (toki asemakaavaprosessin kautta) rakentajille vapaat kädet käyttää Vartiosaaren virkistykseenkin kaavoitettuja alueita:

Leike Vartiosaaren osayleiskaavaehdotuksesta
Käytännössä tämä tarkoittaa, että melkein mikä tahansa kohta Vartiosaaresta olisi mahdollista uhrata läjitykselle, tilapäisille tai pysyville teille, rakennelmille tms.

Jokainen voi tehdä testin ja etsiä SL-merkinnän kaavaehdotuskartasta.Vinkkinä kerrottakoon, että Vartiosaaren ainoa SL-alue on 0,1 hehtaarin kokoinen rantaruttojuuren kasvupaikka.

Itse onnistuin löytämään kartasta SL-merkinnän vasta luntattuani suojelualueen sijainnin luontotietojärjestelmästä.

Vartiosaaren suunnittelu näyttääkin toteuttavan entisen apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilän lanseeraamaa  "asuntotuotantoprosessin sujuvoittamisen" linjaa.

3 kommenttia:

 1. Raskain rakentaminen tuhoaisi melkein Kolia vastaavat "rantavuoret", jotka jääkaudet hioivat yli 10 tuhatta vuotta sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ketä kiinnostaa. Jos euroja tulee, niin sun paljoa paina. Sama se minne rakentaa, niin kaikki multa täällä on muokattu jo miljardi vuotta sitten.

   Poista
 2. Helsinkiläisenä uskaltaisin sanoa että maisemat eivät ole "melkein kuin" Kolilla, vaan vähintäänkin yhtä liikuttavat. Nykyistä politiikkaa liikuttaa tosin vain globaalilta näyttämöltä matkittu suuren mittakaavan rakentaminen.

  VastaaPoista

Kommenttisi julkaistaan tarkastuksen jälkeen.