Puut eivät peitä näkymää. Ne ovat osa sitä. - Hanna-Leena Ylinen

tiistai 26. tammikuuta 2016

Myös kulttuuriympäristöt tulisi huomioida yleiskaavoituksessa


Suurenna yhdistelmäkartta klikkaamalla.

Yllä on tuttavani tekemä kuva, jossa kulttuuriympäristöjen teemakartta on yhdistetty yleiskaavaehdotukseen sen havainnollistamiseksi, miten rakentaminen ja kulttuuriympäristöt on sovitettu yhteen suunnittelussa.

Teemakartta merkintöineen löytyy täältä. Tässä pari huomiota:

Karttaan on merkitty haalealla violetilla vuonna 2012 tehdyn maakuntainventoinnin kohteet. Niistä todetaan, että ne otetaan huomioon suunnittelussa. Seuraavassa virkkeessä kuitenkin tarkennetaan, että yksityiskohtaisessa suunnittelussa tulee selvittää päätöstilanne.

Tämä tarkoittanee, ettei yleiskaavasuunnittelussa ole ollut tarkoituskaan ottaa huomioon ohjaavan maakuntakaavan merkintöjä, vaan pyrkiä ennen asemakaavoitusta (= "yksityiskohtainen suunnittelu") vaikuttamaan maakuntakaavaan niin, ettei ristiriitaa enää olisi. Maakuntakaavan tehtävänä on kuitenkin ohjata yleiskaavoitusta, joka puolestaan ohjaa asemakaavoitusta, joten todellisuudessa ristiriita on olemassa.

Maakuntainventoinnin kohteita ovat mm. Ramsinniemi ja Vartiosaari, joihin molempiin on joko yleiskaavoituksessa tai osayleiskaavoituksessa esitetty rakentamista.

Vartiosaari on lisäksi kokonaisuudessaan merkitty valtakunnallisesti merkittäväksi kulttuuriympäristöksi. Valtakunnallisesti merkittävien kulttuuriympäristöjen osalta todetaan, että yksityiskohtaisesta suunnittelusta on neuvoteltava museoviranomaisten kanssa.

Kaupungin kannattaisi säästää Vartiosaaren suunnittelun jatkamiseen varatut rahat, sillä Museoviraston kanta on luettavissa jo nyt sen tekemästä suojeluesityksestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi julkaistaan tarkastuksen jälkeen.