Puut eivät peitä näkymää. Ne ovat osa sitä. - Hanna-Leena Ylinen

lauantai 12. marraskuuta 2016

Helsingin rannat ovat avoimia kaikille, jotka osaavat neuvotella ne itselleen

Lohiniemenrantaa
Helsingin kaupungin periaatteisiin kuuluu rantojen säilyttäminen kaikille avoimina. Periaatteet jäävät kuitenkin pelkiksi korulauseiksi, jos ne eivät ohjaa toimintaa. Vuosaaren Lohiniemenrannassa periaatetta ovat koetelleet yksityiset rantasaunat sekä Planmecan hakema asemakaavan muutos.  

Olisi luullut, että kaupunki olisi pyrkinyt säilyttämään Lohiniemenrannan muutamat jäljellä olevat tontit luontaisina ja kaikkien asukkaiden käytössä. Mutta ei. Joitakin viikkoja sitten huomasin, että joukko Ramsinrannan laiturityöryhmän nimellä toimivia asukkaita on hakemassa itselleen laituripaikkaa Lohiniemenrannasta.

Koska Lohiniemenrantaa jälleen kerraan oltiin pirstomassa, laitoin asiasta kysymyksen Helsingin kaupungin palautejärjestelmään. Samalla huomautin, ettei ranta-alueita pidä yksityistää.
Palautteeseen vastasi aluearkkitehti Petri Leppälä, joka käänsi yksityistämiskysymyksen toisin päin:

"Olen tietoinen Ramsinrannan laiturihankkeesta, jonka syynä on alueen asukkaille tarkoitettujen virkistystonttien päätyminen yksityisten tahojen hallintaan.

Alueen asukasyhdistys on tiedustellut mahdollisuutta pistäytymislaiturille alueella. Olemme auttaneet heitä neuvottelemaan asiasta eri tahojen ja toimijoiden kanssa, ja parhaaksi vaihtoehdoksi valikoitui alla olevan linkin mukainen, jo venevalkamana toimiva ranta.

Alueelle voi rakentaa nk. pistolaiturin, joka mahdollistaa rannassa olevan venevalkaman toiminnan myös jatkossa.

http://kartta.hel.fi/?setlanguage=fi&e=25506834.27&n=6675910.62&r=0.25&w=*&l=Karttasarja%2Cortokuva2015&o=100%2C50&swtab=kaikki"


Erikoista vastauksessa on, että siinä perusteltiin jälleen yhden tontin yksityistämistä sillä, että joitakin muita virkistystontteja oli aiemmin päätynyt yksityisten tahojen hallintaan. Erikoista on myös se, että KSV on auttanut yksittäistä asukasryhmää neuvotteluissa eri tahojen kanssa.

Kun lähetin lisäkysymyksiä, Leppälä vastasi, että alueen asukasyhdistykselle osoitetun tontin on nähty palvelevan alueen asukkaiden virkistysmahdollisuuksia. Vastauksessa on muutama heikkous. Ensinnäkään mitään asukasyhdistystä ei ole, on vain "laiturityöryhmä". Toiseksi kyselyn perusteella 50.000 - 70.000 euroa maksavaan laituriin tavoitellaan osakkaiksi noin 30 taloutta eli se ei palvelisi kuin pientä osaa alueen asukkaista. Kolmanneksi Lohiniemenranta on yleisenä virkistysalueena muidenkin kuin Ramsinrannan asukkaiden käytössä ja suurin osa ulkoilijoista tulee Lohiniemenrantaan muualta kuin lähitaloista.

Koska Leppälän vastaukset eivät olleet tyydyttäviä, kysyin vielä ympäristökeskukselta, ovatko he tietoisia hankkeesta ja mitä mieltä he siitä ovat. Raimo Pakarinen vastasi näin:

"Asukasyhdistyksen omistukseen tuleva suunniteltu aituri on  pistäytymislaituri, ei ns. kotisatama tai veneiden säilyttämiseen tarkoitettu laituri.

Rantaviivaan asennetaan vain laiturin kiinnityspaikka, joten häiriö rannan virkistyskäytölle on pieni. Puita ei käsittääkseni tarvitse kaataa. Vain vesialueen virkistyskäyttö juuri laiturin kohdalla estyy. Tapaus ei mielestäni ole rinnastettavissa aiempaan Planmecan suunnitelmaan, jossa rakennus olisi tullut arvokkaalle rantaniitylle virkistysreitin rannan puolelle."


Laiturihanke ei vaikuta niin harmittomalta kuin Pakarisen vastaus antaa ymmärtää. Työryhmän tekemän kyselyn perusteella suunnitteilla on jotain pistäytymislaituria laajamittaisempaa, koska siinä tiedustellaan esimerkiksi paljonko olisi vuosittain valmis maksamaan isomman veneen paikasta ja kiinnostusta vesiurheiluvälineiden säilyttämiseen. Kysely löytyy ainakin toistaiseksi täältä: https://fi.surveymonkey.com/r/5P5C5H8

Siltä varalta, että linkki on lakannut toimimasta, tässä on kysely kuvakaappauksina:Yhdessäkään palautteeseen saamistani vastauksista ei otettu kantaa huomautukseen, että laiturihanke on vastoin Helsingin kaupungin periaatetta säilyttää rannat kaikille avoimina. On myös mielenkiintoista, että palaute ohjattiin alun perin kaupunkisuunnitteluvirastoon eikä kiinteistövirastoon, jonka kanssa laiturityöryhmä oli neuvotellut.

Neuvotteleminen kiinteistöviraston kanssa onkin todennäköisesti sujunut vaivattomasti, sillä yksi laiturityöryhmän jäsenistä on kiinteistölautakunnan varajäsen. 

4 kommenttia:

 1. Ihmiset ulkoilevat paljon Lohiniemenrannan reittiä pitkin. Monet myös pistäytyvät polkua myöten alas rantaan.

  Alueella on laaja merkitys seudun ihmisten virkistykselle. On mukava, että ranta on kokolailla luonnontilassa ja siksi kaunis.

  VastaaPoista
 2. Aika selvä jääviys tuossa, mutta ei kai se tässä kaupungissa päättäjiä tai mediaa haittaa. Taitaa olla tuo rantojen vapauskin vain keskikaupungin juttu, jotta pääsee hipsteri pyörällään näyttämään turistikaverilleen paikkoja. Vihreys on pelkkä markkinointikikka, jolla kaupunki ja sen päättäjät pelaavat. Pelastuspäällikkökin haukkuu purotalkoolaiset idiooteiksi. Taas pääsee siihen, että millä vaikuttaa mihinkään kun media on myynyt itsensä ja päättäjät hyppivät seinille jos niille menee sanomaan jotain betoninvastaista. Clintonin puheet ja teot eivät kohdanneet ja sai fudut, joten täytyy toivoa sellaista tännekin seuraavissa vaaleissa. Ehkä Sinnemäen pormestarihaaveet sulavat kevään lumien kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ennen apulaiskaupunginjohtajuuttaan Anni Sinnemäki kirjoitti luonnon monimuotoisuuden turvaamisesta:

   http://annisinnemaki.net/2014/12/09/lisaa-keinoja-monimuotoisuuden-turvaamiseen/

   Sinnemäen esittämässä kompensaatiomallissa on kuitenkin valuvika, koska jos yhtäällä rakennetaan ja toisaalla suojellaan, käytännössä luontoa häviää joka tapauksessa lähtötilanteeseen verrattuna, koska suojeltava luontoalue ei tuo sinänsä lisää luontoa, sillä se on ollut sellaisenaan olemassa jo ennen suojelustatustaan. Jos kompensaatiota lähdetään hakemaan, pitäisi suojelun lisäksi palauttaa luontoa esim. antamalla jonkin muussa käytössä olleen alueen metsittyä.

   Poista
 3. Kaupunkisuunnittelulautakunnan esityslistalla näyttää 29.11. olevan Lohiniemenrannan asemakaava. Vuorovaikutusraportin sivulla kahdeksan todetaan kaupungin vastineessa näin: "Pääsy rantaan on hankkeen kohdalla estynyt, mutta muu rantaviiva on käytettävissä entiseen tapaan." Tämä ei pidä paikkaansa, jos laiturityöryhmän nimellä toimiva joukko asukkaita saa neuvoteltua itselleen kaupungilta tontin yksityistä laituripaikkaa varten.

  http://www.hel.fi/www/ksv/fi/paatoksenteko/lautakunnan-paatosasiakirjat/asiakirja?year=2016&ls=11&doc=Ksv_2016-11-29_Kslk_38_El

  VastaaPoista

Kommenttisi julkaistaan tarkastuksen jälkeen.