Puut eivät peitä näkymää. Ne ovat osa sitä. - Hanna-Leena Ylinen

lauantai 28. tammikuuta 2017

Kolme pointtia Lohiniemenrannasta

Lohiniemenranta 20.8.2016
Kaupunginhallitus äänesti viime viikon kokouksessa Planmecan tontinvarauksen jatkamisesta Lohiniemenrannassa.Nyt kun tonttivarausta on jatkettu, kaupunginhallituksen puheenjohtaja on ottanut kaupunkisuunnittelulautakunnan Lohiniemenrannan asemakaavan muutoksesta 29.11.2016 tekemän päätöksen kaupunginhallituksen käsiteltäväksi 30.1.2017. Koska osalla kaupunginhallituksen jäsenistä on asiasta väärinkäsityksiä, korjaan tässä niistä muutamia:
 
1. Kaupunkisuunnittelulautakunnan päätös ei estä koulutuskeskushankkeen toteutumista, vaan vain siirtää sen parikymmentä metriä pohjoisemmaksi Planmecan jo omistamalle tontille. Näin ollen päätös ei ole ristiriidassa kaupungin elinkeinopolitiikan, yrityksille tarjottavien palveluiden ja työpaikkojen lisäämisen kanssa.
 
2. Suunnitelmasta olevassa havainnekuvassa näyttää siltä, että kaupunkisuunnittelulautakunnan päätöksessä koulutuskeskus sijoitettaisiin metsän keskelle, koska pohjana on käytetty vanhaa ilmakuvaa. Tästä saattoi syntyä käsitys, että luontovaikutukset sinne rakennettaessa olisivat vähintään yhtä suuret kuin rantalehtoon rakennettaessa. Todellisuudessa metsää ei enää ole, sillä tontti on kaavoitettu asuinrakentamiseen ja rakentamista oltiin jo aloittamassa. Lisäksi havainnekuvassa näkyvän tien varsi on täynnä asuntoja eikä luonnokalliotakaan enää ole. Tässä on viime elokuussa otettu kuva tontista, jolle kaupunkisuunnittelulautakunta on osoittanut koulutuskeskuksen majoitustiloineen:
 
Tontti Villa Harbon vieressä. 20.8.2016
3. Kaupunginhallitus antoi suunnittelulle 9.2.2015 ohjeen, että ranta on säilytettävä avoimena asukkaille. Tätä ohjetta tukivat kaikki demarien, Keskustan, RKP:n, Vasemmistoliiton ja vihreiden edustajat kaupunginhallituksessa. Kaupunginhallituksen puheenjohtajan päätös ottaa asia kaupunginhallituksen käsittelyyn tuntuu oudolta myös siinä mielessä, että kaupunkisuunnittelulautakunnan päätös on sopusoinnussa kaupunginhallituksen suunnitteluohjeen kanssa.
 
Vaikka kyse onkin pienestä alueesta, on rantalehdolla merkitystä paitsi asukkaille myös alueen linnustolle. Rantalehto sijaitsee aivan Kallahdenniemen Natura-alueen tuntumassa. Ranta on kaavoitettu virkistysalueeksi ja uudessa, ei vielä lainvoimaisessa, yleiskaavassa siihen on merkitty viheryhteystarve. Myöskään nyt voimassa oleva yleiskaava 2002 ei tue asemakaavan muutosta rantalehtoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi julkaistaan tarkastuksen jälkeen.