Puut eivät peitä näkymää. Ne ovat osa sitä. - Hanna-Leena Ylinen

torstai 8. marraskuuta 2018

Yleiskaava tuli KHO:sta paranneltuna

Yksi yleiskaavalta säästyneistä alueista: Ramsinniemi 19.5.2018
Helsingin hallinto-oikeus antoi 5.2.2018 ratkaisunsa Helsingin yleiskaavasta ja Vartiosaaren osayleiskaavasta. Se poisti tuolloin rakentamismerkinnät mm. Vartiosaaresta, Ramsinniemeltä ja osista Keskuspuistoa. 

Helsingin kaupunginhallitus kuitenkin valitti ratkaisusta korkeimpaan hallinto-oikeuteen, joten asukkaat ja järjestöt joutuivat jännittämään jo kertaalleen voitettujen luontoalueiden puolesta. Korkein hallinto-oikeus antoi ratkaisunsa 8.11.2018. Se hylkäsi kaikki kaupunginhallituksen vaatimukset. Sen sijaan järjestöt ja asukkaat onnistuivat saamaan muutaman uuden voiton, kun KHO poisti kaavamerkintöjä Viikissä, Pornaistenniemellä ja Tuomarinkartanon alueella.
 
Yleiskaavalta pelastuivat seuraavat alueet:
 
- Ramsinniemi
- Vartiosaari
- Melkki
- Itä-Villinki
- Keskuspuiston osa-alueita
- Viikintien eteläpuolen peltoalue
- Pornaistenniemi
- Tuomarinkylän kartanon Uusipelto

Blogissa on seurattu yleiskaavaprosessia lähes kuuden vuoden ajan 26.11.2012 Laiturilla pidetystä aloituspamauksesta lähtien. Kaupunginvaltuusto päätti yleiskaavasta 26.10.2016, jonka jälkeen suunnitelmasta jätettiin lukuisia muutoshakemuksia Helsingin hallinto-oikeudelle. Hallinto-oikeus antoi ratkaisunsa 5.2.2018. Helsingin kaupunginhallitus sekä muutama muu taho haki korkeimmalta hallinto-oikeudelta muutosta ratkaisuun. Korkein hallinto-oikeus julkaisi päätöksensä 8.11.2018. Päätös on luettavissa täältä.


6 kommenttia:

 1. Tää oli kyll niin kiva uutinen että . . . Vartiosaaren säästyminen kolahti muhun eniten. Itä-Villingissä oon lapsena ollu paljon ja sinne ois kiva päästä retkeilemään joskus.
  Kyllä kansalainen, ja kaupunkilainen, voi vaikuttaa ympäristöönsä mutta se vaatii sitkeyttä ja yhteistä tahtoa. Noh, ehkäpä KHO:ssa on tällä kerralla ollut tavallista inhimillisempiä jäseniä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä auttaa taas jaksamaan jonkin aikaa. Useita vuosia kestänyt vapaaehtoistyö kaavoihin vaikuttamiseksi on ollut uuvuttavaa ja välillä mietin tämän blogin lopettamista saadakseni aikaa muille harrastuksille. Niin rankkaa on ollut, että tänään vaistomaisesti pelästyin, kun postilaatikosta löytyi Korkeimman hallinto-oikeuden kirjekuori. Vasta hetken päästä tajusin, että tiesin jo, mitä siinä on.

   Mutta varuillaan saa olla. Uusia suunnitelmia todennäköisesti punotaan jo.

   Poista
 2. Suojelukaava Keskuspuistolle12. marraskuuta 2018 klo 12.02

  Hallinto-oikeuden ratkaisu pelasti toistaiseksi uusien asuinalueiden rakentamisen Keskuspuistoon, mutta tavalla tai toisella puiston nakertaminen tulee jatkumaan.

  Keskuspuistolle pitäisikin laatia pikaisesti suojelukaava, jotta puiston nykyiset rajat voidaan turvata, ja metsä säilyisi metsänä myös tuleville helsinkiläisille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keskuspuiston lisäksi moni muukin Helsingin luontoalue ansaitsisi tulla suojelluksi. Metsien lisäksi myös rantaluonnon säilymisestä tulisi huolehtia.

   Poista
 3. Ansio kuuluu aktiivisille asukkaille15. marraskuuta 2018 klo 15.16

  Suuri ansio näiden hienojen luontoalueiden säästämisestä kuuluu niille asukasyhdistyksille ja muille aktiivisille asukkaille, jotka ovat yksissä tuumin puolustaneet alueitaan ja laatineet vaihtoehtoisia suunnitelmiaan.

  Silti pelkkä puolustaminenkaan ei riitä, koska kaupunki ei halua ottaa kaupunkilaisten mielipiteitä milläänlailla huomioon. Vaikuttaminen edellyttää, että pystytään jatkuvasti seuraamaan erilaisten kaavojen päätöksentekoa ja lähettämään valituksia oikeisiin paikkoihin oikeaan aikaan ja jopa valittamaan oikeusasteisiin saakka. Tämä vaatii usein runsasta ajankäyttöä ja siviiliammattiin liittyvää osaamista.

  Tämä on tietysti suuri sääli, sillä valitettavasti joka paikassa ei tällaisia aktiivisia asukasryhmiä ole käytettävissä. Ilman heitä kaupunki voi tehdä mitä huvittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt voi hetken huokaista ja olla tyytyväinen, että edes nämä alueet saatiin säästettyä yleiskaavalta. Valitettavasti uhka väistyy vain joksikin aikaa, sillä uusia suunnitelmia esimerkiksi Vartiosaaren suhteen viritellään jo.

   Todennäköisesti kaavaan jäi edelleen rakennuskohteiksi sellaisiakin viheralueita, joiden pelastuminen oikeudessa olisi ollut mahdollista, mutta joille ei löytynyt riittävän aktiivisia puolustajia.

   Ja aktiivisuudenkin on oltava pitkäjänteistä, koska tässäkään kaavassa ei yhteyksillä virkamiehiin tai poliitikkoihin saatu kuin vähäisiä muutoksia. Lopulta ei jäänyt muuta mahdollisuutta kuin turvautua hallinto-oikeuteen.

   Poista

Kommenttisi julkaistaan tarkastuksen jälkeen.