Puut eivät peitä näkymää. Ne ovat osa sitä. - Hanna-Leena Ylinen

lauantai 24. lokakuuta 2020

Rakentamisen suunnittelua Meri-Rastilan länsirannan metsään ei jatketa

 

Luonto-Liiton tempaus 23.11.2013
Kaupunkiympäristölautakunta on kokouksessaan 20.10.2020 yksimielisesti päättänyt poistaa Vartiokylänlahden suunnitteluperiaatteista Rastilanrannan rakentamisen eli Meri-Rastilan metsä säilyy ainakin toistaiseksi nykyisellään.

Taistelu metsän puolesta on ollut pitkä. Osa metsän puolustajista on osallistunut kamppailuun jo vuoden 2002 yleiskaavan suunnittelun yhteydessä. Itse muutin alueelle vuonna 2004 ja tulin melko pian tietoiseksi metsään kohdistuvasta uhasta. Omakin taisteluni kesti siis lähes kuusitoista vuotta.

Pitkä taistelu oli yllätys, sillä rakentamissuunnitelmista kuultuani oletin, että kaupunkisuunnitteluviraston työpöydillä oli tapahtunut virhe, joka korjattaisiin heti, kun siitä huomautettaisiin. Näin ei kuitenkaan käynyt ja suunnittelijoiden lisäksi myös poliittiset päättäjät olivat rakentamisen kannalla.

Vaikka päätös metsän puolesta oli nyt yksimielinen, lähtötilanteessa meillä ei ollut tukena yhtään poliittista ryhmää ehkä SKP:ta lukuunottamatta. Päättäjiä kuitenkin kävi Pro Meri-Rastilan tilaisuuksissa ja ensimmäiseksi metsän puolelle kääntyi Vasemmistoliitto. Seuraavaksi tukea tuli Vihreiltä, joiden kantaan vaikutti ratkaisevasti ulkoimaisten arkkitehtien kulttuurivuoden hankkeena toteuttama OurCity-vaihtoehtosuunnitelma.

Metsää puolustava adressi luovutetaan ryhmille 11.12.2013
Osayleiskaavavaiheessa metsä hävisi lautakunnassa useita kertoja yhdellä äänellä. Myös valtuustossa äänestystulos oli melko tiukka, tosin siitä odotettiin vielä tasaisempaa. Metsän puolella olivat yksimielisesti Vasemmistoliiton, Vihreiden, Kristillisdemokraattien ja SKP:n ryhmät. Muista ryhmistä tuli yksittäisiä hajaääniä lukuunottamatta Keskustaa, jonka kaikki kolme valtuutettua kannattivat rakentamista.

Valtuuston päätöksen jälkeen metsän puolustajien tunnelmat olivat raskaat, mutta periksi ei aiottu antaa. Olin lupautunut kokousta seuraavana päivänä vastaamaan aamukuudelta Ylen toimittajan puheluun, jotta ratkaisusta saataisiin aamun uutisiin. Totesin toimittajalle pitäväni mahdollisena, että rakentaminen vielä onnistuttaisiin estämään. Haastattelu löytyy edelleen tekstimuodossa täältä.  

Usko onnistumisen mahdollisuuteen on tärkeä kaikille luonto- ja kulttuurialueiden puolustajille. Usein suunnitelmista uutisoidaan jo varhaisissa visiovaiheissa tavalla, joka saa rakentamisen vaikuttamaan vääjäämättömältä. Prosessit ovat kuitenkin pitkiä ja suunnitelmat voivat muuttua moneen kertaan.

Myös ajat muuttuvat. Vuonna 2020 rakentaminen luonnontilaisen kaltaiseen metsään tuntuu vielä huonommalta ajatukselta kuin kymmenen vuotta sitten.

3 kommenttia:

  1. Ehkä täytyisi järjestää pikkujoulut tämän päätöksen kunniaksi ostarin ravintolassa, mikä sen nimi nyt onkaan, mahdollisimman lähellä Meri-Rastilan rantametsää.

    VastaaPoista
  2. Onnittelut tämän taistelun voitosta. On se hienoa, että on kaltaisiasi ihmisiä, jotka jaksavat ajaa yhteisiä asioitamme sinnikkäästi.

    VastaaPoista
  3. Myös leirintäalue tarvitaan3. marraskuuta 2020 klo 19.18

    Rastilan suosittu leirintäalue on erinomaisella paikalla Helsingissä, ja kaiken lisäksi vielä merenlahden rannalla hyvien kulkuyhteyksien päässä. Sinne mahtuvat niin telttailijat, mökkeilijät kuin karavaanaritkin kaikki samaan paikkaan. Juuri tällaista aluetta Helsinki matkailupääkaupunkina tarvitsee.

    Leirintäalueesta on paljon suurempi hyöty kaupungille leiritäalueena kuin että se rakennetaan täyteen asuntoja. Rastilaa parempaa paikkaa leirintäaluelle on vaikea löytää. Eikä tarvitse edes etsiä.

    VastaaPoista

Kommenttisi julkaistaan tarkastuksen jälkeen.