Puut eivät peitä näkymää. Ne ovat osa sitä. - Hanna-Leena Ylinen

lauantai 12. lokakuuta 2013

OURCity-suunnitelma toisi Meri-Rastilaan reilun kaupan asuntoja

Lähetin tänään Helsingin kaupungin kirjaamon osoitteeseen helsinki.kirjaamo@hel.fi Meri-Rastilan suunnittelua koskevan viestin välitettäväksi kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsenille ja varajäsenille.

Viesti löytyy alta avoimena kirjeenä:

OURCity-suunnitelma toisi Meri-Rastilaan reilun kaupan asuntoja

Kaupunkisuunnitteluvirasto on epäillyt, etteivät OURCity-suunnitelman pohjalta Meri-Rastilaan toteutetut asunnot olisi riittävän vetovoimaisia.

Itse näen asian toisin. OURCity-asuntojen houkuttelevuutta lisäisi paitsi metsän läheisyys myös tieto siitä, että metsäkokonaisuus on säilynyt juuri näiden asuntojen ansiosta. Myönteinen julkisuus toisi ostajia näille reilun kaupan asunnoille. Uudet asukkaat voisivat muuttaa Meri-Rastilaan tietäen, ettei heidän kotiensa suunnittelussa ja toteutuksessa ole loukattu alueen identiteettiä.

OURCity-ehdotus metsäkokonaisuuden säilyttävästä rakentamisesta on reilu paitsi nykyisille ja tuleville merirastilalaisille myös Helsingin kaupungille. Hankkeen toteuttaminen parantaisi kaupungin melko tylyä julkikuvaa. Lisäksi ehdotus mahdollistaisi asuntojen rakentamisen kohtalaisen nopealla aikataululla, koska suunnitelmasta tuskin tulisi valituksia. Asukkaiden lisäksi myös luontojärjestöt (esim. Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ja Helsingin Seudun Lintutieteellinen Yhdistys Tringa) ovat ilmaisseet tukensa OURCity-suunnitelmalle.

Virastossa asukkaiden tekemää tarjousta jo rakennetun alueen täydentämisestä on kohdeltu epäreilusti. OURCity-suunnitelmalla haluttiin vastata kaupungin esittämään noin 2 000 asukkaan tavoitteeseen. KSV:n vastaus on ollut, ettei OURCity ole vaihtoehto, koska Meri-Rastilaan tarvitaankin sen mukaan molempien suunnitelmien asukasmäärä.

Virasto on siis muuttanut sääntöjä kesken pelin eikä vuorovaikutuksella ole ollut edes nimellistä mahdollisuutta toteutua. Vuorovaikutukseksi ei pitäisikään kutsua sellaista, minkä lopputulos on ennalta päätetty.

OURCity-suunnitelman lisäksi pyydän kaupunkisuunnittelulautakuntaa tutustumaan Luonto-Liiton metsävastaavan Lauri Kajanderin alun perin Stadin Ruusu -lehdelle kirjoittamaan tekstiin luontoalueista terveyden ja sosiaalisen tasa-arvon edistäjinä:


Kaupunkisuunnitteluvirasto on ajoittain kehottanut merirastilalaisia ulkoilemaan Uutelassa tai Kallahdenniemellä. Nämä ovat kuitenkin jo nyt runsaasta käytöstä kuluneita ja erityisesti Uutela myös melko kaukana Meri-Rastilasta.

Meri-Rastilan ulkoilualueella on lisäksi erityispiirre, jota ei näiltä muilta virkistysalueilta löydy. Se on aikoinaan säästynyt huvilarakentamiselta. Luonnontilaisena säilynyt rantametsäkokonaisuus tulisi säästää myös tuleville sukupolville.

Ystävällisin terveisin

Hanna-Leena Ylinen
  

   

5 kommenttia:

 1. On hyvä, jos uudistukset kehittävät jo olemassa olevaa aluetta sen vahvuuksien varassa. Toimiva yhteisöllisyys rakentuu monista palikoista.

  VastaaPoista
 2. Uutelaan on Meri-Rastilasta pitkä matka kävellä. Saattaisi patikointiin mennä puolisen tuntia ennen kuin ehtii luontoalueen rajalle. Hyvä olisi ehtiä luontoon viidessä minuutissa.

  Kallahdenniemen luonto kuluu herkästi ja on sen sorttista, että kulunut aluskasvillisuus uudistuu hitaasti. Muistaakseni tällaista kerrottiin yleisötilaisuudessa, jonka kaupungin väki piti tänä syksynä.

  VastaaPoista
 3. Eikö kaupungin taholta kerrottu keväällä, että vuosaarelaisia olisi tulevaisuudessa noin 40.000. Tuosta käsitti, että koko Vuosaareen tulisi 4.000 asukasta lisää.

  Esimerkiksi kahvikortteli on vielä suurelta osin rakentamatta. Muitakin rakentamiselle jo kaavoitettuja paikkoja Vuosaaressa on. Niitä löytyy vaikka Ramsinrannasta.

  Väki pitää sijoittaa niin, että Meri-Rastilan ulkoilupuisto säästyy. OURCity-suunnitelma osoitti, että on mahdollista rakentaa uusia asuntoja ja säästää virkistysalue.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin kerrottiin, mutta kaupunki näyttää käyttävän outoa matematiikkaa. Samaan aikaan ollaan suunnittelemassa täydennysrakentamista myös Vuosaaren keskustaan. Lisäksi KSV on aloittanut kartoitukset leirintäalueen rakentamisesta.

   Kaikkien näiden visioiden ja suunnitelmien keskellä tulisi pitää huolta, ettei kaupunkirakennetta enää levitetä luontoon, vaan tiivistetään jo rakennettuja alueita.

   Poista
 4. Mitä enemmän porukkaa tulee, sitä tärkeämmäksi tulevat kunnon ulkoilualueet. Viime aikoina on sitä paitsi innostettu ihmisiä liikkumaan enemmän. Ihan kai terveyssyistä.

  Kyllä metsä pitää säästää.

  VastaaPoista

Kommenttisi julkaistaan tarkastuksen jälkeen.