Puut eivät peitä näkymää. Ne ovat osa sitä. - Hanna-Leena Ylinen

maanantai 14. lokakuuta 2013

Suunnittelu uhkaa Itä-Helsingin luontoa

Meri-Rastilasta. Kuva Olli Vento.
Helsingin Sanomat uutisoi 10.10. Meri-Rastilan osayleiskaavoituksesta. Uutinen on luettavissa tästä Tristan Hughesin kirjoittamasta blogista.

Kirjoitin HS:n uutiselle vastineen heti saman päivän aamuna. Tekstiäni ei kuitenkaan ainakaan toistaiseksi ole julkaistu. Tämä ei ole yllätys, sillä kokemustemme mukaan Meri-Rastilaan liittyviä mielipiteitä kyllä julkaistaan ajoittain lehdessä, mutta ei koskaan lautakuntakäsittelyn lähestyessä.

Alla on kirjoittamani vastine:
Suunnittelu uhkaa Itä-Helsingin luontoa 

Helsingin Sanomien uutisointi (HS Kaupunki, 10.10.) sai Meri-Rastilan osayleiskaavaehdotuksen käsittelyn kuulostamaan tekniseltä kysymykseltä. Huomio jäi kiinnittämättä esimerkiksi siihen, että ehdotus on voimassa olevan maakuntakaavan vastainen.

Samaan aikaan KSV on muutenkin suunnittelemassa isoa osaa Itä-Helsingin luonnosta poistettavaksi. Massiivisuudeltaan Itä-Helsingin luontoalueisiin kohdistuvaa uhkaa voisi verrata siihen, että joku keksisi ehdottaa Keskuspuiston rakentamista.

Yleiskaavoituksen sisältövaatimukset kuitenkin edellyttävät, että asukkaille turvataan riittävät virkistykseen soveltuvat alueet sekä mahdollisuudet turvalliseen, terveelliseen ja eri väestöryhmien kannalta tasapainoiseen elinympäristöön. Miksi siis itähelsinkiläisiä olisi lupa kohdella toisin?

Pula kohtuuhintaisista asunnoista ei ole ainoa pulmamme. Luonnon pirstoutuminen ja monimuotoisuuden väheneminen on ongelma, joka tulisi huomioida myös kaupungeissa. Näitä ongelmia ei saisi asettaa vastakkain, vaan niitä pitäisi ratkoa rinnakkain. Jo rakennettujen alueiden tiivistäminen (esimerkkinä Meri-Rastilan OURCity-suunnitelma) antaisi tähän mahdollisuuden.

Hanna-Leena Ylinen, Helsinki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi julkaistaan tarkastuksen jälkeen.