Puut eivät peitä näkymää. Ne ovat osa sitä. - Hanna-Leena Ylinen

tiistai 15. heinäkuuta 2014

Maisemasuunnittelua aavehotelli Vuorannassa

Maj-Lis Rosenbröijerin suunnittelemaa Vuorannan piha-aluetta.
Juuri, kun olin päättänyt, etten enää kirjoita Vuorannasta, huomasin, että blogiini oli tultu Kukkapillin blogin kautta. Sinne oli kuvattu hotellia.

Kerroin blogin kommenttikeskustelussa, ettei Vuorantaa olla purkamassa ja rakentamassa tilalle rivitaloja, koska aavehotelli on suojelukohde. Kirjoittaja etsi suojelusta lisätietoja ja innostuin itsekin googlaamaan. Yllättäen löysin Hämeenlinnan ammattikorkeakoulussa tehdyn opinnäytetyön, jonka tarkoituksena on ollut laatia saneeraussuunnitelma maisema-arkkitehti Maj-Lis Rosenbröijerin (1926 – 2003) koulutuskeskus Vuorantaan aikoinaan suunnittelemalle pihaympäristölle.

Huolestuin saneeraussuunnitelmasta, mutta osoittautui, että sekä Rosenbröijer että opinnäytetyön tehnyt Maria Raunio olivat tunnistaneet Vuorannan vahvuuksiksi hienon luonnonympäristön. Alla on karttahavainnollistus Raunion tekemästä SWOT-analyysistä. Vahvuudet on merkitty vihreällä.SWOT-analyysi Vuorannan piha-alueesta, kuvakaappaus Maria Raunion opinnäytetyöstä.
Samoihin aikoihin, kun löysin Raunion opinnäytetyön, leikattiin Vuorannan edustalla ruohoa. Hoidettu nurmikko on minusta aina ollut vähiten kiinnostavaa vihreää ja tämä päti Vuorannassakin. Onneksi asialla ei sentään ollut Helsingin kaupungin rakennusvirasto. Se olisi todennäköisesti aloittanut ruohonleikkuun kaatamalla niityn puut.

Leikkaamisen jälkeen Vuorannan nurmikko oli lähes kuolleen näköinen:

Leikattu nurmikko 12.7.2014
Nitistetyn nurmikon tilalla oli vielä heinäkuun alussa ja juhannuksena niitty:

Näin hyvältä ruohikko näytti 5.7.2014

Ja näin kaunista oli juhannusviikonloppuna 21.6.2014
Kukkapillin blogin ja Maria Raunion opinnäytetyön innoittamana otin vielä muutamia kuvia Vuorannasta. Tämä ei ole suurisilmäinen apinanpoikanen, vaan yksityiskohta aavehotellista:

Anova katse. 15.7.2014
Suurin pudottaja -leirin kasveihin on tullut uutta elämää:

Elämää pukkaa. 15.7.2014
Täällä myös. 15.7.2014
Mustikka-aika on alkanut Meri-Rastilassa:

Vuorannan kaiteella vieraillut lintu on syönyt mustikoita. 15.7.2014
Vuorannasta puhuttaessa usein unohtuu, että Alkon koulutuskeskukseen ja myöhemmin hotelliin kuuluivat myös nämä viereiset rivitalot:

Osa Vuorantaa on muuttunut asunnoiksi. 15.7.2014
Maria Raunion opinnätetyön voi ladata täältä.

2 kommenttia:

 1. Täytyypä perehtyä tuohon opinnäytetyöhön. Kiitos kovasti vinkistä!

  Nurmikko näyttää leikattuna kyllä aika surkealta. Kukkaruukkujen kuolleita kasvejakin ihmettelin, että miltäköhän aikakaudelta mahtavat olla peräisin. Kiva saada tietää, että ovat olleet ohjelman "lavasteita".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoista on, että opinnäytetyön tilaajaksi mainitaan vantaalainen rakennuttajayritys BQ-laskenta Oy. On vaikea ymmärtää, miksi yritys haluaisi palauttaa lähes tyhjillään olevan Vuorannan piha-alueen entiselleen.

   Tilanne olisi toinen, jos myös rakennukset entisöitäisiin. Tähän en kuitenkaan usko, sillä niiden korjaaminen ei välttämättä olisi edes mahdollista. Viimeksi hotellilla käydessäni huomasin vastapäiseltä kalliolta, että päärakennuksen katto näyttää olevan notkollaan. Saunarakennuksen ilmastointi on tänä kesänä pitkän tauon jälkeen käynnistetty ja sen kautta ulos pukkaa hometalon hajua.

   Poista

Kommenttisi julkaistaan tarkastuksen jälkeen.