Puut eivät peitä näkymää. Ne ovat osa sitä. - Hanna-Leena Ylinen

torstai 1. elokuuta 2013

Pölyttäjien auttamiseksi tarvitaan tekoja

Tilaa perhosille, Rudträsk, Uutela. Kuva Olli Vento.
Helsingin Sanomat kiinnitti 28.7.2013 pääkirjoituksessaan Minne katosivat perhoset? huomiota päiväperhosten vähenemiseen Euroopassa. 

Olli Vento muistutti 29.7. julkaistussa mielipiteessään kaupunkiluonnon merkityksestä biodiversiteetin ylläpitäjänä:

Helsingin Sanomien pääkirjoitus "Minne katosivat perhoset?" (28.7.)  kiinnitti huomiota päiväperhosten vähenemiseen Euroopassa. Kirjoitus nosti esille tehomaatalouden roolin ongelman taustalla.

Perhoset ovat tärkeitä pölyttäjiä, kuten mehiläisetkin. Kun molempien määrä on laskussa, tarvitaan tekoja pölyttäjien auttamiseksi.

Tukitoimet ovat mahdollisia myös kaupungeissa ja taajamissa. Jos nurmikenttien tilalle saadaan niittyjä, pölyttäjät kiittävät.

Käytännössä biodiversiteetti vähenee maaseudulla myös metsissä. Metsien nykyisen kaltainen tehokäyttö ei sekään tue toimivaa luontokokonaisuutta. Samalla asukkaiden hyvinvoinnille tärkeät kaupunkien viheralueet ovat parhaimmillaan yllättävän monimuotoista luontoa.

HS:n pääkirjoitus korosti luonnon ja ihmisten kokonaishyödyn merkitystä. Pitäisikö siksi tehokkuuttaakin tarkastella uudella tavalla? Toimintoja on hyvä uudistaa niin, että hyvinvointi toteutuu myös tulevaisuudessa. Muu olisi tuhlausta ja tehottomuutta.

Olli Vento

Helsinki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi julkaistaan tarkastuksen jälkeen.