Puut eivät peitä näkymää. Ne ovat osa sitä. - Hanna-Leena Ylinen

maanantai 19. elokuuta 2013

Vartiosaari on viheralueena tärkeä

Vartiosaari-päivä 18.8.2013, kuva Olli Vento
Lauantain 17.8.2013 Helsingin Sanomissa oli huolestuttava uutinen Vartiosaaren kaavoitusvaihtoehdoista. Olli Vento kirjoitti juttuun alta löytyvän vastineen, joka julkaistiin 18.8.

Vartiosaari on viheralueena tärkeä

HELSINGIN SANOMAT taustoitti Vartiosaaren suunnittelun vaihtoehtoja (HS Kaupunki 17.8.). Tähtäin näyttäisi olevan kerrostaloissa. Yksi jutun haastatelluista katsoi, että saari tarvitaan hyötykäyttöön.

Kuitenkin kaupunkien suuret luontaiset viheralueet ovat tutkitusti monella tapaa hyödyllisiä. Ne olisivat kaupungille kannattavia jopa taloudellisesti, jos kaikki lähiluonnon tuomat edut laskettaisiin yhtälöön mukaan.

Tällä viikolla Ylen verkkosivuilla kerrottiin kaupunginosien suurista terveyseroista. Uutisen yhteydessä oli myös kartta, josta näkyi huolestuttava tilanne Itä-Helsingissä. Kun luonto tutkitusti tukee asukkaiden terveyttä tavalla, joka tasoittaa eriarvoisuutta, ovat massiiviset suunnitelmat rakentamisesta Itä-Helsingin viheralueille melkoinen riski. Pulman suuruutta korostaa, että Itä-Helsingissä viheralueet ovat uhattuna enemmän kuin muualla Helsingissä.

Riittävän suurten ja monipuolisten metsäalueiden etuja painotetaan myös pääkaupunkiseudun ilmastonmuutokseen sopeutumisen strategiassa.

On mahdollista löytää kaupungin kehittämiseen ratkaisuja, jotka ovat hyödyksi niin ilmastolle, terveydelle kuin eriarvoistumisen torjunnallekin. Uudenlaisessa kaupunkisuunnittelussa pitää yhdistää jo rakennettujen alueiden tehokas käyttö ja keskeisten viheralueiden säilyttäminen ja vahvistaminen.

Olli Vento

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi julkaistaan tarkastuksen jälkeen.